Tutkimus: Mitä pienemmät tulot, sitä matalampi hyvinvointi

Julkaistu: , Päivitetty:

Pienituloiset voivat muita huonommin, kertoo tänään julkistettu tutkimus.
Tutkimuksen mukaan mitä pienemmät ihmisen tulot ovat, sitä matalampi on hyvinvointi. Pienituloiset kokevat tutkimuksen mukaan itsensä muita useammin myös yksinäiseksi ja masentuneeksi.

Tutkimus on osa Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamaa Eriarvoisuuden torjuminen niukkuuden aikana -tutkimushanketta. Hankkeessa on mukana yliopistoja Suomesta ja Ruotsista, Diakonia-ammattikorkeakoulu, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Kela.

– Karkeasti sanoen köyhimpien suomalaisten koetun hyvinvoinnin taso on noin kymmenesosan matalampi kuin rikkaimpien suomalaisten, sanoo Diakonia-ammattikorkeakoulun erityisasiantuntija Sakari Kainulainen.


TUTKIMUKSEN mukaan hyvinvointi on korkeinta pääkaupunkiseudulla. Myös muissa kaupunkimaisissa kunnissa koettu hyvinvointi on korkeampaa kuin maaseutumaisissa kunnissa.

Kainulaisen mukaan tähän vaikuttaa palveluiden saatavuus.

– Tulevaisuuden suuri kysymys on, säilyvätkö palvelut myös reuna-alueilla.

Tutkimuksessa selvisi myös, että pienituloiset ovat suurituloisia useammin sitä mieltä, että tuloerot ovat liian suuret. He myös kokevat, etteivät saa sosiaaliturvasta tarpeeksi vastinetta maksamilleen veroille.

Kyselyyn vastasi tämän vuoden touko-kesäkuussa yli 2 500 ihmistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt