Terveys

16-vuotiaan turkulaistytön hiustenvaalennus meni karmealla tavalla pieleen – ”Luulin, että kuolen”

Julkaistu: , Päivitetty:

Hiustenvärjäys
Äiti haluaa kertoa tyttärensä tarinan varoittavana esimerkkinä. Tyttö sanoo itse, ettei aio enää koskeakaan hiusväreihin.
Kohtalokas tapahtumasarja sai alkunsa, kun pitkiä hiuksiaan jo vuosia tummanpunaiseksi värjännyt 16-vuotias turkulaistyttö päätti muuttaa väriä vaaleammaksi. Kutsukaamme häntä tässä Idaksi. Viime viikon perjantaina Ida lähti sukuloimaan toiselle paikkakunnalle siskonsa kanssa. Samalla he menivät tekemään vaalennuksen kampaajakoulutuksen saaneen täysi-ikäisen ystävänsä luokse.

Tumman värin poistamiseksi piti ensin suorittaa värinpoisto. Värinpoistoon käytettiin 12 prosentin hapatetta ja päälle laitettiin muovikelmua. Sen jälkeen hiuksia värjänneen kaverin piti lähteä kauppaan ja hän sanoi, että tyttö voi lähteä mukaan tai jäädä odottamaan sisälle. Tyttö lähti mukaan, mutta alkoi jo kauppareissulla kuumassa autossa odotellessaan tuntea kovaa poltetta päänahassaan.

– Se oli aika järkyttävää, koska luulin oikeasti, että kuolen siihen kipuun, kun hiukset alkoivat palaa kuumassa autossa, Ida kertoo Ilta-Sanomille.

Vaikka tyttö yritti valittaa kivusta, hän joutui olemaan yli 1,5 tuntia värinpoistoaine päässään. Värin huuhtelemisen jälkeen hiuksia alkoi lähteä kammatessa tukkoina pois. Vasta seuraavana päivänä tyttö näki päähän tulleen vamman, kun pikkusisko otti siitä kuvan ja näytti sen hänelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

Luulin oikeasti, että kuolen siihen kipuun, kun hiukset alkoivat palaa kuumassa autossa.

– Minua kiellettiin näyttämästä vammaa kenellekään, koska kuulemma se on vain pieni juttu, joka on jo ruvella ja parantumassa. Minulle sanottiin, että äiti vain turhaan suuttuisi ja pitäisi mykkäkoulua, tyttö kertaa.


Sunnuntaina uusi värjäys ja ensiapuun

Sunnuntaina päähän laitettiin lopullinen väriaine, jonka tarkoituksena oli värjätä hiukset oranssinpunaisiksi. Lopputulos ei kuitenkaan ollut tasainen, eikä toivotunlainen. Kotona vanhemmat huomasivat heti, että lopputulos ei ollut sellainen kuin piti. 16-vuotias ei antanut katsoa hiuksia läheltä. Vielä samana päivänä äiti huomasi tytön oikealla takaraivolla ison ja kipeän jäljen. Sen jälkeen perhe lähti kiireesti ensiapuun.

 

Minua kiellettiin näyttämästä vammaa kenellekään, koska kuulemma se on vain pieni juttu, joka on jo ruvella ja parantumassa. Minulle sanottiin, että äiti vain turhaan suuttuisi ja pitäisi mykkäkoulua

Takaraivon vamma paljastui 3. asteen palovammaksi, jossa oli keskellä kuoliota. Seuraavana päivänä plastiikkakirurgi päätti ihonsiirrosta, joka tehdään tytön reidestä takaraivolle torstaina Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Äiti ei tiedä, tulevatko hiukset kasvamaan takaraivolle uudelleen.

– Luotan suomalaiseen lääketieteeseen ja plastiikkakirurgeihin. Vamma on tietenkin sellaisella kohdalla, että omilla hiuksilla pystyy sen peittämään, jos vain hiukset normaalisti kasvavat.

”Eihän tällaista asiaa voi painaa villaisella”

Äiti ja tytär haluavat kertoa tarinan varoittaakseen muita, että värinpoistoaineiden kotikäytössä täytyy olla todella varovainen. Äidin julkaisu tyttären epäonnistuneesta hiustenvärjäyksestä on jaettu Facebookissa kohta 10 000 kertaa.

Koko viikon Ida on syönyt särkylääkkeitä kipuihin ja vamma-alue hoidetaan kerran vuorokaudessa, äiti kertoo Ilta-Sanomille. Keskiviikkona hiukset leikattiin kauttaaltaan aivan lyhyiksi, jotta tilalle voi aikanaan kasvaa omaa, tervettä hiusta.


– Kuoliokohtiin ei välttämättä palaa tunto enää koskaan, eikä siihen tule hiuksiakaan. Minun hiukset pilattiin muutenkin ihan kokonaan ja nyt minulla on tosi lyhyet hiukset. En aio värjätä hiuksia enää koskaan. Ihan sama, miten tyhmältä se näyttää, kun annan oman värin tuolta kasvaa, mutten enää ikinä laita väriä päähän, tyttö sanoo.

Äiti suunnittelee, että jättää itsekin hiuksensa tästä lähtien värjäämättä ja leikkaa ne lyhyiksi ihan vain solidaarisuudesta tytärtään kohtaan.

 

Kuoliokohtiin ei välttämättä palaa tunto enää koskaan, eikä siihen tule hiuksiakaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt