Syövän sairastanut Hunks-tanssija turvautui aluksi vaihtoehtohoitoihin: ”En todellakaan suosittelisi” - Terveys - Ilta-Sanomat

Syövän sairastanut Hunks-tanssija turvautui aluksi vaihtoehtohoitoihin: ”En todellakaan suosittelisi”

Jani Kokki turvautui vaihtoehtohoitoihin. Lopulta hän meni leikkaukseen. Asiantuntijat ihmettelevät, miksi kukaan ei valvo vaihtoehtohoitoja.

Jani Kokki turvautui vaihtoehtohoitoihin. Lopulta hän meni leikkaukseen. Asiantuntijat ihmettelevät, miksi kukaan ei valvo vaihtoehtohoitoja.

Julkaistu: 23.7.2016 7:36, Päivitetty 25.7.2016 11:13

Parantaja väittää hoitavansa vakavat sairaudet jumalan voimalla. Viranomaiset eivät voi valvoa häntä, koska vaihtoehtohoitoja koskeva lakihanke on jämähtänyt pöydälle. Asiantuntijat kiirehtisivät laintuloa, sillä kuolonuhreilta ei ole vältytty.

Mystikoksi ja parantajaksi itseään kutsuva mies väittää pystyvänsä ihmetekoihin.

Yli 70-vuotias mies kertoo parantavansa syövät, kakkostyypin diabeteksen ja muut vakavat sairaudet jumalan voimalla. Hänellä ei ole lääketieteellistä koulutusta.

Miehen vastaanotto on Varsinais-Suomessa sijaitsevalla paikkakunnalla. Palvelu on maksullista. Esimerkiksi näin parantajan Facebook-sivuilla luki vielä kesäkuun alussa:

”Nyt sinulla on suuri mahdollisuus parantua 2-tyypin diabeteksesta ja muista vakavista sairauksista, koska todisteita on.”

Ja:

”Vastaanotto on tarkoitettu vain sairauksien parantamisiin.”

Tuhansia tarjoajia

Miehen toiminta ei ole Suomessa täysin ainutlaatuista. Sosiaali- ja terveysministeriö arvioi vuonna 2009, että Suomessa oli ainakin noin 6 000 ihmistä, jotka tarjosivat viralliselle lääketieteelle vaihtoehtoisia hoitoja. Mikään viranomainen ei pidä heidän määrästään kirjaa.

– On yrttihoitoja, hierontoja, suolihuuhteluita, enkeliterapiaa, megavitamiinihoitoja ja magnesiumhoitoja, joilla voidaan muka hoitaa ihan mitä tahansa, Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma sanoo.

– Hoitojen kirjo on kirjaimellisesti loputon, vaihtoehtohoitojen vaaroista tieteellisiä julkaisuja tehnyt Lauerma jatkaa.

Prykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma on tutkinut vaihtoehtohoitojen vaaroja.

Prykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma on tutkinut vaihtoehtohoitojen vaaroja.

Vaihtoehtohoitojen käytön laajuutta on tutkittu vähän, mutta suomalaisia käyttäjiä on joka tapauksessa tuhansia.

Tampereen yliopiston kliinisen farmakologian dosentti Veijo Saano kertoo hurjan esimerkin naisesta, joka meni vaivojensa takia terapeutin hoitoon Helsinkiin. Terapeutti ei ole siis laillinen terveydenhuollon ammattihenkilö.

– Terapeutti väitti, että naisen sairaus johtui elimistössä olevista loisista, ja antoi hänelle eläinlääkkeitä. Nainen uskoi terapeuttia ja noudatti hoitoja. Naisen tytär huomasi onneksi, että nyt ei olla oikeilla jäljillä, ja puuttui asiaan. Onneksi naiselle ei tullut sen kummempia haittavaikutuksia, Saano sanoo.

Terapeutti väitti, että naisen sairaus johtui elimistössä olevista loisista ja antoi hänelle eläinlääkkeitä.

Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksen mukaan vaihtoehtohoitoja käytetään Suomessa yleensä virallisten lääkehoitojen ohella.

Hunks-tanssija luotti vaihtoehtohoitoihin

Ainoana hoitona vaihtoehtohoitoja on käyttänyt 1–2 prosenttia suomalaisista. Yksi heistä on Hunks-tanssija Jani Kokki. Hänellä todettiin peräsuolen syöpä vuoden 2013 kesäkuussa.

Jani Kokilla todettiin peräsuolen syöpä kesällä 2013. Lääkärin ohjeista huolimatta hän päätti luottaa vaihtoehtohoitoihin.

Jani Kokilla todettiin peräsuolen syöpä kesällä 2013. Lääkärin ohjeista huolimatta hän päätti luottaa vaihtoehtohoitoihin.

Lääkäri suositteli sädehoitoa, isoa leikkausta ja puolen vuoden kemoterapiajaksoa. Kokki ei lääkäriä totellut, vaan lopetti sädehoidot parin viikon jälkeen. Hän päätti kokeilla vaihtoehtoisia hoitoja, joita hän sai noin viideltä eri ihmiseltä, ja muutti ruokavaliotaan.

– Kävin otsoniverihoidoissa ja otsonisuolihuuhteluissa. Kokeilin erilaisia paastoja, kuten vesi-, mehu-, ja kuivapaastoja. Kokeilin hetken aikaa myös kannabisöljyä, koska väitettiin, että sillä olisi saatu syöpiä kuriin, Kokki sanoo.

– Halusin kokeilla, onko mitään, millä pystyy välttämään kymmenen tunnin leikkauksen, jossa poistetaan puolet sisuskaluista.

Kokin olo parani, mutta vuoden aikana oireet tulivat takaisin. Syöpä piinasi yhä. Vaihtoehtohoidot eivät auttaneet.

”On ihmishengistä kysymys”

Sekä ylilääkäri Lauerman että Itä-Suomen yliopiston terveyssosiologian dosentin Markku Myllykankaan äänestä huokuu epäluottamus vaihtoehtoisiin hoitoihin. Kumpikin pitää niitä lähinnä huuhaana. Myllykankaan mukaan vaihtoehtoisista hoidoista ei ole vertailuryhmillä tutkittua, objektiivista ja tieteellistä näyttöä.

Markku Myllykangas on Itä-Suomen yliopiston terveyssosiologian dosentti. Hän tyrmää vaihtoehtohoidot.

Markku Myllykangas on Itä-Suomen yliopiston terveyssosiologian dosentti. Hän tyrmää vaihtoehtohoidot.

– Jos kunnollista näyttöä olisi, niin kyllähän se imuroitaisiin viralliseen lääketieteeseen mukaan, eikä se silloin enää edes olisi vaihtoehtoinen hoito, Myllykangas sanoo.

Hoitoja voi myös antaa kuka tahansa. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira ei voi valvoa vaihtoehtoisten hoitojen antajia, toisin kuin terveydenhuollon ammattihenkilöitä, kuten lääkäreitä ja terveydenhoitajia, koska valvonnasta ei ole säädetty laissa.

– Tämä on vakava asia. On ihmishengistä kysymys, Lauerma sanoo.

Samoilla linjoilla on dosentti Saano.

– Monien mielestä tämä on huolestuttavan villiä toimintaa, jota saa nykylakien puitteissa harjoittaa kuka tahansa. Kukaan ei perään huutele, ellei joku pyydä poliisia tutkimaan vääräksi kokemaansa toimintaa, Saano kertoo.

Laki pöydällä jo vuosia

Vaihtoehtohoitoja koskeva valvonta on kuitenkin ollut tarkoitus saada lakiin jo kahdeksan vuotta. Matti Vanhasen (kesk) kakkoshallituksen peruspalveluministeri Paula Risikko (kok) perusti kesäkuussa 2008 työryhmän miettimään vaihtoehtohoitojen valvontaa.

Paula Risikon johtama työryhmä teki lakiesityksen vaihtoehtohoitojen rajoittamisesta, mutta se ei koskaan edennyt.

Paula Risikon johtama työryhmä teki lakiesityksen vaihtoehtohoitojen rajoittamisesta, mutta se ei koskaan edennyt.

Työryhmä teki kaksivaiheisen esityksen ja ehdotti, että ensimmäisessä vaiheessa hypnoosin käyttö ja kaikkein haavoittuvimpien potilaiden hoito rajattaisiin terveydenhuollon ammattihenkilöille. Se olisi koskenut esimerkiksi mielenterveyspotilaita sekä kehitysvammaisia, jotka eivät kykene käyttämään itsemääräämisoikeuttaan.

Työryhmä peräänkuulutti myös vaihtoehtohoidon antajien ja lääkäreiden yhteistyötä: syöpäpotilasta hoitavan luontaisterapeutin olisi pitänyt olla yhteydessä potilaansa lääkäriin. Silti terapeutti olisi voinut hoitaa syöpää kuten parhaaksi näkee.

Toisessa vaiheessa olisi sitten lailla määritelty, mitä vaihtoehtohoidot ovat ja miten niitä kuuluisi valvoa.

Jos kunnollista näyttöä olisi, niin kyllähän se imuroitaisiin viralliseen lääketieteeseen mukaan, eikä se silloin enää edes olisi vaihtoehtoinen hoito.

Työryhmässä mukana ollut Lauerma luonnehtii esitystä lepsuksi. Esimerkiksi Ruotsissa raskaana olevia, syöpäsairaita tai alle kahdeksanvuotiaita ei saa hoitaa ilman lainmukaista terveyden- ja sairaanhoidon koulutusta.

– Esitys oli todella lempeä näitä huijareita kohtaan. Vain karkeimman huijaamisen ja vahingonteon mahdollisuuksia olisi pikkuisen kavennettu. Kenenkään leipä ei olisi siitä mitenkään pienentynyt.

– Edelleen olisi voinut huijata sumeilematta ja reippaasti, Lauerma sanoo.

Hanke ei edennyt, vaikka Risikko kannatti sitä. Lakiesitys hukkui muiden alle.

– Hallitusohjelmassa olevat lait menevät aina edelle, Risikko toteaa.

Niin sanotun puoskarilain edistäminen kirjattiin Jyrki Kataisen (kok) vuoden 2011 hallitusohjelmaan. Asia ei silti edennyt.

– Resursseja oli suunnattava muihin isoihin hankkeisiin, kuten soten valmisteluun, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Annakaisa Iivari.

Juha Rehula (kesk) on neljäs peruspalveluministeri, jonka pöydällä asia nyt on. Hanke jäänee jälleen pöydälle, koska puoskarilakia ei ole kirjattu Juha Sipilän (kesk) hallitusohjelmaan.

Nykyinen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula on neljäs ministeri, jonka pöydällä puoskarilaki on.

Nykyinen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula on neljäs ministeri, jonka pöydällä puoskarilaki on.

– Virkakoneisto on täysin kuormitettu jo hallitusohjelmassa olevien asioiden eteenpäin viemisessä. En näe todennäköisenä, että muista isoista lakihankkeista olisi irrotettavissa enää valmistelua tähän kokonaisuuteen, Rehula sanoo.

Hänen mielestään laille olisi silti tarvetta.

– Vaihtoehtohoitojen käytöstä voi joissain vakavien sairauksien ja haavoittuvien potilasryhmien tapauksissa olla vakavaakin haittaa.

– Siksi ensi vaiheessa olisi hyvä rajoittaa tiettyjen sairauksien ja potilasryhmien hoito tapahtuvaksi vain yhteistyössä lääkärin kanssa. Jatkossa voitaisiin valmistella vaihtoehtohoitoja tarkemmin sääntelevä oma lainsäädäntönsä, Rehula viittaa Risikon työryhmän ehdotuksiin.

Jos joku kavereistani tai tyttöystäväni sairastuisi, niin en todellakaan suosittelisi, että hän tekisi niin kuin minä tein.

Lauerma ja Myllykangas kiirehtisivät lakia potilasturvallisuuden vuoksi.

– Kyse ei ole aggressiivisesta suhtautumisesta näihin hoitoihin, vaan sillä varmistettaisiin, ettei ihmiselle aiheuteta vahinkoa liian suurin lupauksin. Jos hoidot tuovat lohtua ja hyvää mieltä, siinä ei ole mitään tuomittavaa, kunhan se tehdään kohtuullista järkeä noudattaen, Lauerma sanoo.

Lauerman mukaan Suomessa on kuollut ihmisiä, kun he ovat luottaneet vain ja ainoastaan vaihtoehtohoitoihin. Tällaista kuolintapauksista ei pidetä virallista kirjaa.

– Näitä on ollut. Ongelma on, ettei niitä kukaan laske. Ei se kuitenkaan yleistä ole.

Vaihtoehtohoito voi johtaa kuolemaan

Yksi kuolleista on alle kymmenvuotias lapsi. Tapaus sattui 1970–1980-lukujen vaihteessa. Tuolloin Tampereen yliopistollisen sairaalan patologian osastolääkäri Kalle Salo sai arvioitavakseen lapsen sairauskertomuksen sekä lääketieteellisen ruumiinavauspyynnön. Papereista ilmeni, että lääkäri oli todennut lapsella syövän. Vanhemmat veivät lapsen vaihtoehtoista hoitoa antavalle parantajalle. Lääkäriin lapsi tuotiin vain joitakin päiviä ennen kuolemaansa. Syövälle ei ollut enää tehtävissä mitään.

Salo esitti, että lapselle tehtäisiin lääketieteellisen ruumiinavauksen sijaan oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus, joka olisi mahdollistanut poliisitutkinnan.

– En voinut pitää itsestään selvänä sitä, että tämä oli luonnollinen kuolema, Salo viittaa vanhempien ja parantajan toimiin.

Salon esimiehet puntaroivat asiaa pari viikkoa ja kieltäytyivät. Esimiehet päättivät, että lapselle tehtäisiin lääketieteellinen ruumiinavaus, jossa selvitettäisiin, miten tauti eteni. Salo hämmentyi.

– Esimieheni mukaan vaatimuksellani aiheutettiin vain lisätuskaa lapsensa menettäneille vanhemmille. Puoskari selvisi kuin koira veräjästä, kun asiasta ei tullut poliisitutkintaa, Salo sanoo.

Miksi hän ei vienyt asiaa eteenpäin valvontaviranomaisille?

– Jälkeenpäin jäin miettimään, miksi en tehnyt mitään. Tyydyin silloin siihen, että olin tehnyt oman osuuteni. Ja totesin, että yli käveltiin.

Salon mukaan asia haluttiin unohtaa nopeasti, eikä asiasta ole tihkunut julkisuuteen mitään tietoa ennen tätä päivää. Hän ei osaa varmuudella sanoa, olisiko lapsi selvinnyt, jos hänet olisi viety heti lääkärin hoitoon. Tuohon aikaan syöpäsairaiden lasten hoitokeinot olivat kuitenkin ottamassa huiman edistysaskeleen.

Jani Kokki on huonossa kunnossa hakeutuessaan leikkaukseen.

Jani Kokki on huonossa kunnossa hakeutuessaan leikkaukseen.

Vaihtoehtohoitoihin turvautunut Hunks-tanssija Jani Kokki halusi välttää kuoleman. Siksi hän meni lääkärin leikattavaksi vuosi sitten heinäkuussa. Tätä edeltävät noin kahdeksan kuukautta olivat piinaavia. Kokki ei pystynyt poistumaan edes kotoaan, kun oireet olivat niin voimakkaat.

– Minulla olikin suunnitelmana alun perin, että katson loppuun asti tämän (vaihtoehtoisen hoidon), ja jos asiat eivät parane sillä lailla, niin sitten suostun leikkaukseen, ja sillä lailla siinä tuli tehtyä, Kokki kertoo.

Lääkärit kertoivat Kokille, ettei leikkausta olisi voitu tehdä yhtään myöhemmin, koska hänen kuntonsa oli jo niin huono. Kokilta leikattiin sisäelimiä. Hän joutuu käyttämään leikkauksen jäljiltä kahta avannetta.

Kokki vakuuttaa olevansa nyt terve. Hän ei suosittele muille vaihtoehtoisia hoitoja.

– Jos joku kavereistani tai tyttöystäväni sairastuisi, niin en todellakaan suosittelisi, että hän tekisi niin kuin minä tein, hän sanoo.

– Lopputulos oli tämä mikä oli, koska jouduin kuitenkin menemään siihen leikkaukseen. Olisin päässyt helpommalla ja nopeammin arkeen käsiksi, jos olisin suostunut heti leikkaukseen, Kokki kertoo.

Kokki on nykyisin terve, mutta hän on varma, että olisi päässyt helpommalla, mikäli olisi suostunut leikkaukseen aiemmin.

Kokki on nykyisin terve, mutta hän on varma, että olisi päässyt helpommalla, mikäli olisi suostunut leikkaukseen aiemmin.

Parantaja ei suostunut haastatteluun

Mutta entäpä Varsinais-Suomessa asuva parantaja, joka lupaa parantaa sairauksia jumalan voimalla? Kuinka pitkään hän aikoo tarjota palveluksiaan?

Se jää arvoitukseksi. Kun IS ryhtyi selvittämään asiaa, parantajan mainokset hävisivät hänen julkisilta Facebook-sivuiltaan. Nyt sivuilla lukee, että ”Palataan asiaan myöhemmin kesän jälkeen”.

IS tavoitti parantajan puhelimitse, mutta hän ei suostunut haastateltavaksi.

– Minä haluan olla nyt rauhassa.

– Kun siitä ruvetaan kirjoittamaan, niin siitä tulee rumba, eikä siinä ole hetken rauhaa, parantaja perusteli.

Miehen Facebook-sivuilla mainitaan joka tapauksessa, että hänellä on ollut jo vuodesta 1991 lähtien ”armo tietää asioita yliluonnollisella tavalla”. Mies väittää jopa tietävänsä asioita tulevaisuudesta.

Mies on myös ulkomaille tähtäävän bioteknologiayrityksen hallituksen jäsen. Yrityksen toimitusjohtaja on kuvaillut miestä julkisuudessa ”tärkeäksi henkiseksi mentoriksi”.

Käytännössä vaikuttaisi olevan niin, ettei kuluttaja-asiamiehillä ole kunnollisia resursseja eikä osaamista vaihtoehtohoitojen valvontaan.

Vaikka parantajaa ja muita vaihtoehtoisten hoitojen tarjoajia ei valvota, heitä sitoo kuluttajansuojalaki. Ihmisiä ei saa johtaa markkinoinnissa harhaan.

– Markkinoinnissa täytyy pitää huolta, ettei esiinny terveydenhuollon ammattihenkilönä, valelääkärinä tai valehoitajana. Sehän on rikos, Valviran lääkintöneuvos Markus Henriksson sanoo.

– Jos esittää väittämiä, niiden tulisi lähtökohtaisesti pitää paikkansa, muistuttaa puolestaan Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Kristiina Vainio.

IS:n tavoittaman parantajan toimet eivät ole ainakaan toistaiseksi tutkittavina Kilpailu- ja kuluttajavirastossa eivätkä Lounais-Suomen poliisissa.

Virastoon tulee ani harvoin valituksia vaihtoehtoisista hoidoista. Ministeri Rehula suhtautuu kuitenkin epäilevästi viraston toimintaan.

– Käytännössä vaikuttaisi olevan niin, ettei kuluttaja-asiamiehillä ole kunnollisia resursseja eikä osaamista vaihtoehtohoitojen valvontaan, Rehula sanoo.

Otsikko muutettu ja juttua päivitetty 25.7.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta