Terveys

Huippuyliopistojen jättitutkimus: Lihavuus tappaa miehiä kolme kertaa enemmän kuin naisia

Julkaistu:

Laajasta painoon ja kuolemaan keskittyvästä tutkimuksesta selviää, että eliniänodote on myös lievästi ylipainoisilla vuoden vähemmän kuin normaalipainoisilla.

ARVOSTETTUJEN Oxfordin, Cambridgen ja Harvardin yliopistojen tutkijat ovat nyt havainneet, että ylipainoiset ihmiset kuolevat kolme vuotta normaalipainoisia aikaisemmin.

Myös lievästi ylipainoiset menehtyvät tutkimuksen mukaan noin vuotta aiemmin normaalipainoisiin verrattuna siihen, vaikka useissa aiemmissa tutkimuksissa lievän ylipainon ei ole arvioitu vaikuttavan eliniänodotukseen.

Lääketieteellisiin julkaisuihin keskittyvässä Lancet-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta uutisoi muun muassa The Telegraph. Lehden mukaan kysymyksessä on kaikkien aikojen kattavin kuolleisuuden ja ylipainon yhteyteen perehtynyt tutkimus, jossa käytiin läpi neljän miljoonan ihmisen terveystietoja neljästä eri maanosasta.


TUTKIMUSTULOKSISTA on lisäksi havaittavissa merkittävä ero miesten ja naisten välillä: ylipainon vuoksi ennen aikaisesti menehtyy 10 prosenttia miehistä, kun naisilla vastaava luku on 3 prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ylipaino on siis tutkimuksen mukaan miehille kolme kertaa isompi riski, ja merkittävä ylipaino voi viedä hengen jo 10 vuotta etuajassa.

Miesten kohdalla ylipainon vaikutukset näkyvät nopeasti. Tavallisesti vain vähemmän kuin yksi viidestä miehestä kuolee alle 70-vuotiaana, mutta heti kun ylipainoa alkaa tulla, koskee tämä kohtalo jo joka kolmatta. Sairaalloisen ylipainoisista miehistä ennen 70 vuoden rajapyykkiä menehtyy jo kahdeksan kymmenestä.

– Tulos on yhdenmukainen aiempien löydösten kanssa, joiden mukaan lihavilla miehillä on lihavia naisia suurempi insuliiniresistenssi, maksan rasva-arvot ja diabetesriski, sanoo tohtori Emanuele Di Angelantonio Cambridgen yliopistosta Telegraphille.


HELSINGIN yliopiston lihavuustutkimusyksikön professori ja sisätautilääkäri Aila Rissanen sanoo, että syy sukupuolten välillä vallitsevalle erolle on varsin yksinkertaisesti selitettävissä.

– Miehillä rasva kertyy yleensä vatsan alueelle ja sisäelinten ympärille. Naisilla rasvaa on alkanut kertyä enemmän myös vatsan seudulle, mutta enimmäkseen sitä kertyy kuitenkin lantiolle ja rintoihin, Rissanen toteaa.

Hän kuvailee miesten riskien olevan laajat ja monialaiset, sillä keskivartalolihavuus aiheuttaa aineenvaihdunnallisia riskejä monin verroin enemmän kuin muualle kertyvä läski.

– Yleisesti ottaen miestyyppinen rasva on selkeästi terveyden kannalta haitallista. Naistyyppinen rasva taas aiheuttaa ongelmaa alaraajoihin sekä rintasyöpäriskin lisääntymistä, mutta riskit ovat paljon pienemmät kuin miehillä, hän sanoo.


TUTKIJAT tyrmäävätkin varhaisempien tutkimusten väitteet siitä, että rasvalla voi joissain yhteyksissä olla jopa suojaavia vaikutuksia.

– Mitä lihavampia olette, sitä enemmän elinvuosia todennäköisesti menetätte, ellette yritä elää terveellisemmin, toteaa Tam Fry Britannian kansallisesta lihavuusjärjestöstä (NOF).

– Voin iloisena sanoa, että naisille viesti huolehtia itsestään paremmin tuntuu jossain määrin menneen perille. Toivottavasti näin kävisi miehillekin.

Telegraphin uutisessa esitellään painoindeksitaulukkoja. Aila Rissasen mukaan kannattaa kuitenkin tarttua mittanauhaan.

– Vyötäröseuranta kannattaa pitää mielessä aina painoakin tärkeämpänä asiana, professori kehottaa.

Miehillä riskirajana on pidetty sadan ja naisilla 80 senttimetrin vyötärönympärysmittaa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  2. 2

   Herttuatar Catherine välttää huomion varastamisen häissä ovelalla kikalla – toteutti sen myös Harryn ja Meghanin häissä

  3. 3

   Ruotsi voitti dramaattisesti jääkiekon MM-kultaa!

  4. 4

   Ruotsin MM-finaalisankari yllätti tv-katsojat C Morella – antoi haastattelun suomeksi!

  5. 5

   Trump käynnisti täyden sodan FBI:ta vastaan – oikeusministeriö selvittää Venäjä-tutkinnan poliittiset motiivit

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

  2. 2

   Tällaiset olivat prinssi Harryn ja Meghanin rakkaudentäyteiset häät: 31 kuvaa, jotka sinun on vain pakko nähdä

  3. 3

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  4. 4

   Ruotsi voitti dramaattisesti jääkiekon MM-kultaa!

  5. 5

   Onko tässä prinssi Harryn upein häälahja Meghanille? Iltajuhlassa Meghanin yllä nähtiin koskettava kunnianosoitus Dianalle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Susanna Kosken ja pitkäaikaistyöttömän kohtaaminen Ylellä pöyristytti katsojia: ”Kylmäävää ja erittäin vastenmielistä”

  2. 2

   Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

  3. 3

   Nuoripari luuli ostavansa 93 000 euron asunnon – ei ymmärtänyt yhtä kohtaa kauppakirjassa

  4. 4

   Sebastian Aho takoi hattutempun, USA jäi jalkoihin! IS seurasi

  5. 5

   Mikael Jungner uskoo ymmärtävänsä, miksi Susanna Koski ohitti työttömän haasteen: ”Kuussa ei mene välttämättä kuin muutama sata euroa”

  6. Näytä lisää