Liika proteiinin syönti voi pahimmillaan johtaa vaikeaan munuaistautiin: ”Edes lääkärin puhe mene aina perille”

Munuaistaudista kärsivät fitness-harrastajat eivät ole vähentäneet proteiinituotteiden käyttöä lääkärin suosituksesta huolimatta.

Monesko munakas tällä viikolla? Proteiinien liikasaanti voi johtaa vakaviin terveysongelmiin.

13.7.2016 12:14

FITNESSHARRASTAJIEN keskuudessa suositut runsasproteiiniset ruokavaliot voivat käydä huolella vaalitulle keholle kalliiksi. Lieväkin munuaisvaurio voi suuriin proteiinimääriin yhdistettynä johtaa vaikeaan munuaistautiin ja dialyysihoitoon eli elämään koneen varassa.

Etenevän munuaisvaurion hoitoon kuuluu olennaisesti runsasproteiinisten ruoka-aineiden vähentäminen ruokavaliossa. Mikäli ohjeita ei noudateta, vaan syödään jopa tavallista suurempia proteiinimääriä, munuaistoiminnan heikkeneminen nopeutuu.

Tampereen yliopistollisen sairaalan sisätautien ja nefrologian erikoislääkäri Heikki Saha on törmännyt tapauksiin, joissa lihaksia kasvattavaa runsasproteiinista ruokavaliota on jatkettu terveyden kustannuksella.

– Olen huomannut meneillään olevan proteiinibuumin. Se on osa salikäyttäytymistä, jossa runsaan proteiinin saannin ajatellaan olevan tärkeää ja terveellistä, eikä edes lääkärin puhe mene aina perille, kertoo Saha.

PROTEIINIT sisältävät elimistölle haitallista typpeä, joka normaalisti poistuu virtsan mukana. Jos ruokavalioon kuuluu erityisen paljon proteiineja, on huolehdittava runsaasta nesteytyksestä, jotta suuret typpimäärät pääsevät ulos. Ilman riittävää nesteytystä munuaiset ovat vaarassa vaurioitua pysyvästi.

Saha painottaa, että toimivilla munuaisilla varustettu terve ihminen voi kuitenkin syödä normaalista ravinnosta saatavia proteiineja huoletta. Ravitsemusasiantuntijoiden mukaan suositeltu proteiinimäärä on reilu gramma jokaista omaa painokiloa kohden.

Elimistö tarvitsee proteiinien lisäksi myös hiilihydraatteja.

Munuaisten eri mekanismeilla on merkittävä vaikutus myös verenpaineeseen, ja kohonnut verenpaine on yksi munuaistaudin ilmentymistä. Muita oireita voi olla heikotus, väsymys ja virtsan väheneminen.

– Säännöllinen verenpaineen mittaaminen on vähintä, mitä runsaita proteiinimääriä nauttiva voi tehdä. Jos asia epäilyttää, taudin mahdollisuus on myös helppo poissulkea. Siihen riittää yksi verikoe ja yksi virtsakoe, Saha kertoo.

KROONINEN munuaisten vajaatoiminta voi olla elimistössä piilevänä ja kehittyä pitkiäkin aikoja oireettomana. Munuaisten virtsan suodatusteho heikkenee hitaasti vuosien varrella ja potilas päätyy lähes poikkeuksetta dialyysihoitoon eli riippuvaiseksi koemunuaiskoneesta.

Akuutissa eli äkillisessä munuaisten vajaatoiminnassa sama tapahtuu vain päivien tai tuntien aikana. Näissä tapauksissa dialyysia käytetään vain kunnes muut hoidot alkavat tehota.

Satakunnan keskussairaalan sisätautien ylilääkäri Juha Liikala muistaa alkuvuodesta tapauksen, jossa noin 25-vuotias mies päätyi sairaalahoitoon akuutin munuaisten vajaatoiminnan takia. Ongelmien syyksi paljastui voimaharjoittelusta johtunut lihasvaurio ja runsas proteiinivalmisteiden käyttö.

Potilas ei joutunut dialyysihoitoon asti, vaan parani muiden hoitokeinojen avulla.

– Vaikka näitä tapauksia ei ole jonoksi asti, ihmisten olisi hyvä tiedostaa riskit runsasproteiinisten ruokavalioiden taustalla, Liikala muistuttaa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?