Mullistava tutkimus löysi yhteyden kolesterolilääkkeen ja syövistä selviytymisen välillä – jopa 47 % pienempi riski kuolla

Julkaistu:

Lääkitys
14 vuotta kestäneessä tutkimuksessa löytyi uutta tietoa syövästä selviytymisestä.
Kolesterolilääkkeet eli statiinit saattavat uuden tutkimuksen mukaan parantaa syövästä selviytymisen ennustetta neljässä yleisessä syövässä, uutisoi Telegraph. Jättitutkimuksessa selvisi yhteys korkeiden kolesteroliarvojen ja paremman selviytymisennusteen välillä rinta-, keuhko-, ja mahasyövissä sekä eturauhasen syövässä. Tutkijat uskovat, että yhteys johtuu korkean kolesterolin hoitoon käytetystä lääkityksestä. Statiineja käytetään hoitamaan korkeaa kolesterolia ja estämään näin siitä johtuvia sairauksia, kuten aivoinfarktia ja sepelvaltimotautia.

Tutkimuksen tehneen Astonin Medical Schoolin tutkijat ovat kutsuneet koolle tutkijajoukon selvittämään, miten uutta tietoa voisi parhaiten hyödyntää ja mikä sen vaikutusmekanismi on.

Enemmän haittaa vai hyötyä?

Uudessa tutkimuksessa käytettiin vuosien 2000-2013 välillä kerättyjä Iso-Britannian sairaaloiden tietokantojen tietoja, joista selvisi, että korkeasta kolesterolista kärsivillä oli muita 22 prosenttia alempi riski kuolla keuhkosyöpään viiden vuoden seurannan aikana. Rintasyöpäpotilailla luku oli peräti 43 prosenttia, eturauhasen syövästä kärsivillä 47 prosenttia ja suolistosyöpiä sairastavilla 30 prosenttia.

Tutkimuksen tietoja pidetään kiinnostavina sillä korkea kolesteroli liitetään yleensä liikalihavuuteen, joka puolestaan altistaa useille syöville. Tutkijat eivät vielä kuitenkaan uskalla suositella, että statiinihoitoa aloitettaisiin tämän tutkimuksen perusteella syöpäsairaille.

Statiinilääkitys on ollut viime aikoina pinnalla sen haittavaikutuksien vuoksi. Osa tutkijoista väittää, että niiden mahdolliset haittavaikutukset, kuten maksan vaurioituminen ja lihaskivut, kumoavat niiden hyödyt.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt