Ajeletko aina kaikki pois? Se ei välttämättä ole niin hygieenistä kuin luulet - Terveys - Ilta-Sanomat

Ajeletko aina kaikki pois? Se ei välttämättä ole niin hygieenistä kuin luulet

Bikinirajan trimmauksella voi olla ikäviä seurauksia.

Ei välttämättä ole paras idea ajella pois aivan kaikkea, toteavat gynekologit.­

7.7.2016 9:47

Bikinirajan trimmaus ei ole ollut aina näin tapetilla. Kaukana ovat ajat, jolloin sitä pidettiin vaiettuna asiana, josta ei kavereille huudeltu. Vieläkään tosin häpykarvojen trimmauksen riskeistä ei juuri puhuta, vaan enemmänkin tekniikasta.

JAMA Dermatology-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan naisista 84 prosenttia siistii jollain tavalla häpykarvojaan jossain vaiheessa elämäänsä. Heistä 62 prosenttia kertoo poistavansa aivan kaiken. Suurin syy tähän on naisten silmissä hygienia. Seikka huolestuttaa gynekologeja, sillä on myytti, että karvojen ajelu tekisi alakerrasta siistimpää.

Naiset ilmoittivat myös pitävänsä häpyään kauniimpana, kun se on siistitty. IS:n verkkokyselyssä, johon vastasi 9199 ihmistä, myös suomalaiset ilmoittivat pitävänsä eniten kevyesti siistitystä bikinirajasta (47%), brasilialainen vahaus tuli heti toisena (36 %). Luonnollinen look sai vain 17 prosenttia äänistä.

– Monet naiset kuvittelevat, että ovat likaisia tai epäsiistejä, jos eivät ole ajelleet karvojaan, Kalifornian yliopiston San Franciscon lääketieteellisen tiedekunnan lääkäri Tami Rowen toteaa The New York Timesille.

Selitys saattaa kuitenkin olla päinvastainen. Osa naisista ei edes tiedä, että karvoitus on alapäässä syystä. Se suojelee häpyä bakteereilta, roskilta, lialta ja suojaa arkoja paikkoja. Vox.comin haastattelemalla OB-GYNin lääkäri Jen Gunterilla on tuntuma, että ajelu saattaa jopa tehdä genitaalialueen epäpuhtaammaksi. Tieteellistä näyttöä asiasta ei kuitenkaan ole.

Poistaminen voi vahingoittaa ihoa

Karvojen poistaminen voi myös vahingoittaa herkkää ihoa. Gunter varoittaa ihokarvojen laserpoistosta, joka voi aiheuttaa jälkikäteen ikäviä sivuvaikutuksia herkälle genitaalialueen iholle. Vahaus puolestaan voi aiheuttaa ärtymystä ja rikkoa ihoa aina ensimmäisen asteen palovammaa muistuttavaan ärsytykseen saakka. Sisäänkasvaneet ihokarvat ja tulehtuneet karvatupet ovat myös monen poistajan huoli.

Karvojen poistaminen höylällä taas tekee ihoon mikroskooppisen pieniä haavoja, jotka voivat tulehtua, jos niihin joutuu bakteereita. Tämä saattaa sattua esimerkiksi silloin, jos harrastaa seksiä pian poistamisen jälkeen. Gunter arvioi myös höylääjillä olevan vahaajia enemmän sisäänkasvaneita ihokarvoja.

Myös Rowen on huolissaan siistimisen jälkiseuraumuksista. Ne voivat ihoärsytyksen, allergisten reaktioiden ja vahauksen aiheuttamien palovammojen lisäksi olla syypää myös tulehduksiin vaginassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?