Tiesitkö? Nämä asiat kehossasi tapahtuvat, kun juot alkoholia

Kuppi kallistuu juhannuksena monella mökillä grilliruoan seurana, mutta tiedätkö mitä se saa kehossasi aikaan?

Nousuhumalassa alkoholi vaikuttaa laskuhumalaa enemmän. Kuvituskuva.

24.6.2016 14:01

Kikatus, ilottelu ja punastus vaihtuvat juodessa ennen pitkään ankeaan laskuhumalaan. Miksi näin käy?

Dopamiiniansa koukuttaa aivot

Suuri syy siihen, miksi alkoholi vaikuttaa niin vahvasti on sen tehokas ote keskushermoston hermosoluihin. Alkoholi lisää aluksi hyvää oloa tuottavan hormonin, dopamiinin, vaikutusta aivoissa. Dopamiinin huijaa aivot luulemaan, että juominen on hyvä idea. Tunne ei kestä ikuisesti ja juomisen jatkuessa vaikutus ehtyy olemattomiin. On tutkittu, että naiset jäävät koukkuun dopamiiniansaan miehiä tehokkaammin.

Alkoholi lisää alkuksi dopamiinin tuotantoa, mikä tuottaa hyvää oloa.

Kömpelyys, rentous ja alkoholin hidastava vaikutus johtuu juomisen vaikutuksesta muihin aineisiin aivoissa, kuten aktiivisuudesta vastaavan glutamaatin toiminnan hillitsemiseen ja toimintaa jarruttavan neurotransmitteri GABAn toiminnan kiihtymiseen sekä alkoholin vaikutuksesta pikkuaivoihin.

Alkoholi lisää monilla seksihaluja, mutta heikentää suorituskykyä.

Tuntuuko juodessa sille, että tekisi mieli enemmän seksiä kuin muulloin? Se johtuu alkoholin vaikutuksesta hypotalamukseen ja aivolisäkkeeseen. Samalla se kuitenkin heikentää seksikykyjä. Estot poistuvat myös siksi, että alkoholi lamauttaa aivokuoren toimintaa, jolloin puuhastelee todennäköisemmin asioita, joihin ei vesiselvänä ryhtyisi.

Suurimmat vaikutukset nousuhumalassa

Eniten alkoholin vaikutus tuntuu tutkitusti nousuhumalassa, koska laskuhumalassa aivosolut ovat jo mukautuneet siihen. Sama määrä voi aiheuttaa aluksi vahvemman reaktion kuin myöhemmin. Juominen vaikuttaa tutkitusti enemmän naisiin kuin miehiin. Syyksi on epäilty naisten pientä kokoa ja kehon vähempää vesipitoisuutta.

Puolen promillen humala lisää seurallisuutta, mutta suuri määrä voi jopa tappaa.

Alkoholi iskee myös nuoriin ja iäkkäisiin muita enemmän. Ikääntyessä solujen vesipitoisuus laskee, jolloin humaltuu herkemmin ja vastaavasti vieroitusoireet ovat vaikeampia, kun keho palautuu hitaammin.

Hiilihydraatit hidastavat eniten imeytymistä

Ruokailu vaikuttaa alkoholin imeytymiseen paljon. Grilliruokaa täynnä olevassa vatsassa alkoholin imeytyminen kestää tunnista ylöspäin.

Hiilihydraatit hidastavat eniten alkoholin imeytymistä.

Tyhjässä vatsassa veren alkoholipitoisuus ja humala kasvaa huippuunsa 20 minuutissa, koska alkoholi kulkeutuu suoraan mahalaukusta ohutsuoleen ja verenkiertoon. Hiilihydraatit hidastavat imeytymistä eniten.

Täysi vatsa hidastaa merkittävästi alkoholin imeytymistä.

Puhdasta alkoholia poistuu elimistöstä gramma 10 painokiloa kohti tunnissa. Suurin osa siitä palaa maksassa, mutta viitisen prosenttia poistuu hien, virtsan ja hengityksen mukana. Yksi olut, siideri tai lasi viiniä poistuu noin kahdessa tunnissa, viinipullo kahdeksassa tunnissa ja vodkapullo palaa yli vuorokauden (annoslaskurin löydät Päihdelinkit-sivuilta täältä).

Näin olo muuttuu:

Alle 0,25 promillea: Estot vähenevät, itseluottamus kasvaa, tarkkaavuus heikkenee.

0,5 promillea: Hyvän olon tunne lisääntyy, arvostelukyky heikkenee. Rattijuoppouden raja menee tässä.

0,7 promillea: Seurallisuus lisääntyy, tunteet ailahtelevat, reaktioaika, ajokyky ja liikkeiden hallinta heikkenee.

1 promille: Koordinaatio heikkenee.

1,2-1,5 promillea: Ailahteleva ja hieman kontrolloimaton käytös.

2-2,5 promillea: Sisäinen kontrolli pettää ja alkaa väsyttää, pahoinvointia, oksentelua, sekavuutta.

2,5-3,5 promillea: Puhe sammaltaa, näköhäiriöitä, tajunta menee.

4 promillea: Hengitys vaikeutuu, verensokeri vähenee, lämmöntuotanto heikkenee.

Yli 5 promillea: Tappava annos (huom. alkoholiin tottumattomilla nuorilla tai iäkkäillä jo alle kolme prosenttia voi riittää tappavaan annokseen.)

Promillelaskurin löydät Päihdelinkit-sivuilta täältä.

Lähteet: Duodecim-lehti, Punainen risti: Ikääntyneet ja päihteet -julkaisu, YTHS, Päihdelinkki, Terveyskirjasto, Forbes.

Suurin työikäisten kuolinsyy

Alkoholi lisää riskiä vaaratilanteisiin, koska se muun muassa heikentää koordinaatiota arvostelukykyä, itsekritiikkiä ja liikkeiden hallintaa. On laskettu, että liikenneonnettomuuden vaara on kolminkertainen, jos promillet ovat välillä 0,5–1,0. Jos veressä on yli yksi promille, vaara on yhdeksänkertainen.

Miesten väkivallasta johtuvan kuolleisuuden yhdeksi syyksi on arvioitu runsasta alkoholin käyttöä, puolet kaikista tapaturmista liittyvät juomiseen. Alkoholi on Punaisen ristin mukaan työikäisten miesten ja naisten yleisin kuolinsyy.

Runsaan juomisen lopettaminen voi johtaa vieroitusoireyhtymään tai jopa juoppohulluuteen. Runsas alkoholinkäyttö on vaarallista etenkin nuorille, sillä se laskee verensokeria eivätkä aivot saa energiaa, jos sokerit laskevat liian alas. Seurauksena voi olla aivovaurio.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?