Oletko piilokeliaakikko? Salakavala tauti voi olla lähes oireeton – ”Pakko hoitaa, muutoin ihmisen luusto murtuu”

Keliakia voi ilmetä kelle tahansa missä iässä tahansa.

Vehnä ja muut gluteiinia sisältävät viljat ovat keliaakikolle ongelma.

23.6.2016 12:05

KELIAKIA ei aina ilmene vatsaoireina, vaan se voi saada salakavalasti luut murenemaan ja kiilteen heikoksi.

Autoimmuunisairaus aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle tulehduksen ja vaurioittaa suolinukkaa, mikä vaikeuttaa suolen kykyä imeä ravintoaineita, kuten D-vitamiinia ja kalsiumia ruoasta. Se voi johtaa osteoporoosiin, mikäli keliakiaa ei havaita ajoissa.

Luustoliiton toiminnanjohtajan Ansa Holmin mukaan kaikki lääkärit eivät vielä tiedosta asiaa.

Arvioiden mukaan keliakiaa sairastaa kaksi ihmistä sadasta. Holmin mukaan vain puolet sairastavista diagnosoidaan.

– Selkeästi piilossa olevaa keliakiaa on aika paljon. Se pitäisi löytää, koska muuten luusto menee todella huonoon kuntoon, Holm kertoo.

– Se saattaa ilmetä niin, että huomataan yllättäen, että tulee murtumia. Mietitään, miksi nuoren luut ovat jo niin huonossa kunnossa ja sieltä saattaa löytyä taustalta keliakia.

Murtumien lisäksi keliakia voi ilmetä myös vatsaoireita huomaamattomammin kiilleongelmina.

HOLMIN mukaan keliakiaa on viime aikoina diagnosoitu yhä enemmän varsinkin iäkkäiltä.

– Määrä on viime vuosien ilmiö ja hieman yllättävä. Sen taustaa ei tiedetä. On mietitty, liittyykö se siihen, että sairaus tunnistetaan nyt entistä paremmin, mutta toisaalta lääkärit ovat sitä mieltä, että sitä esiintyy nykyään enemmän.

Toisinaan esimerkiksi osteoporoosia sairastavan keliakia havaitaan vasta silloin, kun kehon D-vitamiinitaso ei reagoi osteoporoosin hoidossa käytettävään vitamiinilisään. Hoitoa aloitettaessa olisi Holmin mukaan erittäin tärkeää selvittää, mikä syy osteoporoosin taustalla on.

SUOMESSA on diagnosoitu Luustoliiton mukaan enemmän keliakiaa sairastavia kuin missään muualla maailmassa. Ruokavalion muutos gluteenittomaksi on tällä hetkellä ainoa mahdollinen ja koko elämän kestävä hoito.

Keliakia johtuu viljoissa olevan valkuaisaineen gluteiinin intoleranssista, jolle ei mitään voi. Gluteenia on vehnässä, rukiissa, ohrassa sekä näitä viljoja sisältävissä ruoissa ja elintarvikkeissa. Ruokavalio kannattaa muuttaa mahdollisimman pian oireiden ilmaannuttua. Silloin gluteenia sisältävät viljatuotteet korvataan gluteenittomilla viljoilla, kuten riisillä, maissilla, tattarilla ja hirssillä sekä teollisesti puhdistetulla vehnätärkkelyksellä ja gluteenittomalla kauralla.

Aina edes ruokavalion rukkaamisella ei voi korjata jo huonossa kunnossa olevia luita.

– Saattaa olla, että luulääkehoitoa tarvitaan joko määräaikaisesti tai pidemmän aikaa, Holm toteaa.

Holm kertoo jäsenestä, joka oli saanut toistakymmentä luunmurtumaa ennen kuin oli alettu etsiä, voisivatko murtumat johtua keliakiasta.

– Olisi tärkeä, että lähdettäisiin selvittämään laboratoriokokeilla. Se on pakko hoitaa, muutoin ihmisen luusto murtuu.

Keliakian yleisimpiä oireita ovat:

  • Krooninen ripuli ja vatsavaivat.

  • Laihtuminen.

  • Anemia.

  • Lieväkin ravintoaineiden heikko imeytyvyys.

  • Keliakia voi olla myös vähäoireinen, jolloin se voi ilmetä mm. monenlaisina lievinä vatsaoireina tai laktoosi-intoleranssina. Keliakia voi ilmetä myös suoliston ulkopuolella, esimerkiksi pysyvien hampaiden kiillevaurioina, niveloireina ja ihokeliakiana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?