Näin menkat muuttuvat iän myötä – naiset ja gynekologi kertovat

Epäsäännölliset kuukautiset eivät ole vain nuoruuden vaiva.

23.6.2016 16:35

Nelikymppisen naisen tarina on monelle tuttu:

”Hittolainen, eihän niiden enää pitäisi yllättää, mutta joka kuukausi ne silti enemmän tai vähemmän yllättävät. Rintani kipeytyvät noin viikko ennen kuukautisia, mistä tietää odotella h-hetkeä, mutta tuntien tarkkuudella on vaikea ennustaa.

Onkin käynyt niin, että työpalaverin jälkeen vessassa olen huomannut vahingon – onneksi käytän yleensä mustia farkkuja. Erään tuttuni (runsaat) menkat sattuivat kerran alkamaan, kun tämä oli kylässä ja istui valkoisella sohvalla...”

Tuttuja tilanteita varmasti kaikille naisille teini-iästä lähtien. ”Yllätysmenkkojen"” aiheuttamat vauriot nolottavat ja hävettävät, vaikka kuukautiset ovat ehkä maailman luonnollisin juttu. Siksipä tämä artikkeli tarjoaakin vertaistukea kaikille, jotka toivoisivat vajoavansa maan alle, kun housuihin, sohvaan tai työtuoliin on ilmestynyt punainen tahra. Et todellakaan ole ainoa!

Kyseessä voi olla myös ylimääräinen vuoto

”Olin viime syksynä Lapissa vaeltamassa kaveriporukalla. Yhtenä aamuna heräsin, ja menkat olivat alkaneet. Olin laskenut, että selviäisin vaelluksen ilman menkkoja, mutta väärässä olin. Neljän naisen seurueessa kellään ei ollut kuukautissuojia mukana. Mietin, että tämä ei voi olla mahdollista. Elämä tuntui jotenkin epäreilulta.

Pahinta oli, että jouduin uhraamaan vaelluksella kallisarvoista wc-paprua tupoksi housuihin. Lähdimme normaalisti liikenteeseen ja kun ylitimme ensimmäistä jokea, törmäsimme isoon eräopasopiskelijaporukkaan. Melkein hihkuin innosta, kun näin että joukossa oli naisiakin! Sain paketin siteitä ja jatkoimme matkaa kohti tunturia.”

Nainen, 27

– Yllätysmenkat eivät itse asiassa ole aina menkat, kertoo gynekologi Leena Väisälä.

Kuukautiset tulevat normaalisti 23–35 päivän päästä siitä, kun edelliset ovat alkaneet. Jos kuukautiskierto kestää alle kolme viikkoa, on kyseessä ylimääräinen verinen vuoto, jota kutsutaan myös välivuodoksi.

Ylimääräiseen vuotoon on Väisälän mukaan lukuisia syitä.

– Useimmiten vuoto johtuu hormonihäiriöstä, jonka syytä ei tiedetä. Myös raskaus ja kohdunulkopuolinen raskaus voivat aiheuttaa ylimääräistä vuotoa. Vuodon syy voi olla myös klamydia tai jokin muu tulehdus.

Epäsäännöllisistä kuukautisista puhutaan, jos vuotoa tulee myöhemmin kuin normaalin kuukautiskierron mukaan olettaisi.

– Joillakin naisilla on sellaiset munasarjat, että menkat eivät tule säännöllisesti. Jos kuukautiset eivät ole kivuliaat tai runsaat, niistä ei tarvitse huolestua, Väisälä sanoo.

Monirakkulaiset munasarjat on naisten tavallisin hormonihäiriö, joka aiheuttaa epäsäännöllisiä kuukautisia. 5–15 prosentilla naisista on monirakkulaiset munasarjat. Vuotohäiriöiden lisäksi oireisiin kuuluu usein aknea ja karvojen liikakasvua.

Epäsäännölliset kuukautiset on usein helppo hoitaa hormonihoidolla. Yhdistelmäehkäisypillereillä vuoto saadaan säännölliseksi.

Vaihdevuodet aiheuttavat hormonihäiriöitä

”Teini-ikäisenä kärsin todella runsaista kuukautisista. Kerran olin juuri lähdössä koulusta kotiin, kun tunsin, että nyt ne alkavat. Ajattelin kuitenkin ehtiväni kotiin ennen kuin alkaisin vuotaa kuin Niagara. Väärin. En ehtinyt. Ulkona oli satanut lunta ja jätin jälkeeni punaisen verivanan puhtaan valkoiselle hangelle.

Toisen kerran nuorena olin ystävälläni yötä ja aloin illalla uumoilla, että menkat tekevät tuloaan. Laitoin siteen, mutta pelkäsin sen pettävän yöllä. Koska en halunnut verestää ystäväni vieraspatjaa, askartelimme yhdessä minulle ’turvahousut’ Valintatalon muovipussista. Pyllyn alle vielä muovinen pefletti. Aamulla hanurini ui veren lisäksi hiessä.”

Nainen, 38

”Menkkani tulivat ennen aina kellon tarkkuudella, kunnes täytin 40. Sen jälkeen kuukautiseni ovat olleet kuin teinivuosina ja runsaita yllätyksiä on piisannut. Noloin kävi viime lomalla Roomassa, kun vietin kaverini kanssa iltaa paikallisessa tavernassa. Kävin kesken illan vessassa, ja niinpä vain oli farkkuhameeseen ilmestynyt kaksi punaista läikkää. Vuorasin pikkarit vessapaperilla ja toivoin, että läikät menisivät punaviinitahroista.”

Nainen, 42

Sekä ylimääräiset veriset vuodot että epäsäännölliset kuukautiset ovat yleisimpiä yli 40-vuotiailla ja alle 20-vuotiailla. Kuukautiset tulevat säännöllisiksi usein vasta vuosien kuluttua ensimmäisistä. Lähenevät vaihdevuodet aiheuttavat hormonihäiriöitä, joiden vuoksi Väisälä suosittelee menemään gynekologille.

– Ehkäisyn lisäksi vuotohäiriöt ovat yleisin syy tulla vastaanotolle, Väisälä sanoo.

Vastaanotolla selvitetään, millaiset munasarjat ovat, ja tehdään mahdollisesti raskaustesti.

– Jos menkat ovat jo loppuneet vaihdevuosien takia, tulisi aina mennä vastaanotolle, jos ilmenee veristä vuotoa. Tällöin taustalla voi olla pahanlaatuinenkin kasvain.

Väisälä sanoo, että kaikki gynekologit osaavat hoitaa yllätysvuotoja.

Julkisiin vessoihin kuukautissuojia

Moni kuljettaa koko ajan kuukautissuojaa varalta käsilaukussaan, mutta Väisälä liputtaa myös naisystävällisempien vessojen puolesta.

­Vessoissa pitäisi olla siteitä. Kenelle vaan voi tulla yllätykset.

Ja kyllähän hätä keinot keksii – vaikka sitten paniikkiratkaisun (tätä emme suosittele):

”Työkaverilla alkoi menkat ihan yllättäen, ja tuloksena oli verinen tahra työpaikan toimistotuoliin. Nolona hän ylitöiden jälkeen kärräsi tuolinsa kauas toimiston toiseen päähän yli viisikymppisen mieskollegan paikalle ja otti puhtaan tuolin tilalle. Ei tiedä, millaisiin selityksiin miesparka joutui turvautumaan.”

Nainen, 38

Lue lisää:

7 tapaa, joilla teet kuukautisistasi ikävämmät tietämättäsi

Menkat miten sattuu? Nämä arkiset asiat saattavat muuttaa kuukautiskiertoa

Mystinen PMS – kuulutko niihin, jotka kärsivät rajusti?

Tästä syystä kuukautisten aikana on koko ajan kakkahätä – asiantuntija kertoo

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?