Erikoislääkäri: Nämä oireet voivat paljastaa, että sinulla on klamydia - Terveys - Ilta-Sanomat

Erikoislääkäri: Nämä oireet voivat paljastaa, että sinulla on klamydia

Ettei vain olisi käynyt vahinko? Katso tästä sukupuolitautien oireet.

Vain kondomi suojaa useimmilta sukupuolitaudeilta.­

22.6.2016 14:07

Mehiläisen ihotautien erikoislääkärin Maarit Vaalamon mukaan yleisimmät sukupuolitaudit ovat Suomessa ovat klamydia, herpes ja kondylooma.

Klamydian oireet ovat kirvely virtsatessa, tihentynyt tarve käydä vessassa, vuotoa virtsaputkesta, valkovuoto ja alavatsakivut. Se ei aina oireile, vaan voi majailla kehossa oireettomana vuosia. Kantaja voi kuitenkin levittää sitä tuolloin eteenpäin ja tartuttaa toisia tietämättään. Esimerkiksi klamydiatartuntoja on vuosittain THL:n mukaan 13 500.

Herpes aiheuttaa iholle kivuliaita rakkuloita. Se voi myös tarttua oireettomassa vaiheessa. Herpeksen itämisaika on viikosta kahteen, mutta ensimmäiset oireet voivat ilmaantua jo 2-6 vuorokauden kuluttua tartunnasta. Ensitartunta on kuitenkin usein vähäoireinen tai oireeton.

Kipu alavatsassa voi olla merkki sukupuolitaudista.­

Papilloomaviruksen aiheuttama kondylooma puolestaan tekee alapäähän erityyppisiä syyliä. Kondyloomista paranee itsestään suurin osa (80-90%) kahden vuoden kuluessa. Pieni osa voi jatkua ja hoitamattomana kehittyä pitkän ajan kuluessa syöväksi. Naisille suositellaan papa-tutkimusta, jos alapäästä löytyy kondyloomia. Kondylooman itämisaika vaihtelee kuukausista vuosiin eikä edes kondomi suojaa kunnolla HPV-tartunnalta. HPV-infektio on YTHS:n mukaan yleisimpiä sukupuoliteitse leviäviä tartuntatauteja, arviolta jopa 4-5 kertaa klamydiatartuntaa yleisempi.

Harvinaisempia sukupuolitauteja ovat tippuri, kuppa ja HIV.

Mitä sitten?

Sukupuolitautitesteihin kannattaa mennä, jos on ollut suojaamattomassa yhdynnässä tai alkaa harrastaa seksiä uuden kumppanin kanssa varsinkin, jos huomaat alapäässä poikkeamia. Ne voi testata aikaisintaan, kun mahdollisesta tartunnasta on kulunut viikko. Herpes ja kondylooma puolestaan aiheuttavat iho-oireita, jotka lääkäri voi tunnistaa vastaanotolla.

Käypähoito-suosituksen mukaan klamydia, tippuri, kuppa, HIV-infektio ja B- ja C-hepatiitti diagnosoidaan aina laboratorionäytteiden perusteella. Klamydia ja tippuri testataan yleensä virtsanäytteestä.

Vaalamo muistuttaa Mehiläisen tiedotteessa, että vain kondomi suojaa taudeilta.

– Sukupuolitaudit voivat tarttua myös suuseksissä tai käsien kautta. Kun suojaus on kunnossa, seksistä voi nauttia huoletta, hän toteaa.

Taudeista tippuri, kuppa ja klamydia hoidetaan antibiooteilla, herpes viruslääkkeillä. Kondylooman aiheuttamat syylät voi hoitaa joko itse kotona voiteellä tai vastaanotolla nestetyppijäädytyksellä, leikkaamalla tai hiilidioksidilaserilla.

Lähteet: Mehiläinen, Terveyskirjasto.fi, Käypähoito-suositukset, YTHS.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?