Uusi tupakkalaki: Tällaiset kuvat askeissa varoittavat pian tupakoitsijaa mahdollisesti odottavasta hirveästä kohtalosta - Terveys - Ilta-Sanomat

Uusi tupakkalaki: Tällaiset kuvat askeissa varoittavat pian tupakoitsijaa mahdollisesti odottavasta hirveästä kohtalosta

Lisäksi parveketupakoinnin kieltäminen helpottuu ja tupakan tuonti Venäjältä vaikeutuu, jos uusi tupakkalaki saa viimeisen hyväksynnän.

Pakkausten varoituskuvat ja -tekstit on määritelty EU:ssa ja kuvat ovat kaikille maille samat.

22.6.2016 13:48

Eduskunnassa on kursittu kasaan tupakkalain kokonaisuudistus, joka perustuu osin EU:n tupakkatuotedirektiiviin ja Suomen omaan harkintaan. Nykyinen voimassa oleva vuoden 1976 tupakkalaki todettiin hajanaiseksi siihen tehtyjen lukuisten muutosten vuoksi.

Näkyvin muutos on tupakka-askeihin tulevat varoituskuvat, joilla muistutetaan tupakoinnin haittavaikutuksista. Tämä lainmuutos tulee suoraan EU:n direktiivistä.

Katso oheiselta videolta, mitä tupakkalain uudistus tarkoittaa.

– Vanhoja pakkauksia, joissa ei ole kuvavaroituksia, saa myydä ensi vuoden toukokuun 20. päivään asti, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön lakimies Laura Terho.

Varoituskuvattomia tupakka-askeja ei saa myydä enää ensi toukokuun 20. päivän jälkeen.

Pakkausten varoituskuvat ja -tekstit on määritelty EU:ssa ja kuvat ovat kaikille maille samat. Erilaisia varoitustekstejä on neljätoista ja jokaiselle tekstille on kolme erilaista kuvaa, joita tupakkavalmistajan on vuoroteltava.

Laki on käsitelty eduskunnassa kahteen kertaan, toinen käsittely, jossa lakiehdotus siis hyväksyttiin, oli tiistaina. Seuraavaksi eduskunnasta saadaan eduskunnan vastaus, joka menee valtioneuvoston yleisistuntoon ja sen jälkeen vielä presidentin esittelyyn.

– Presidentin on vielä vahvistettava laki, eikä se tule voimaan samana päivänä. Lain voimaantulo voi mennä elokuulle, arvioi Terho.

  Savu riittää parveketupakointikieltoon

Suomen omia uudistuksia tupakkalakiin ovat esimerkiksi rajoitukset itärajan tuonnin vähentämiseksi ja parveketupakoinnin rajoittamiseksi.

Uuden lain myötä parveketupakoinnin kieltäminen tulee olemaan nykyistä helpompaa. Kunnan viranomainen voi määrätä tupakointikiellon talonyhtiön sitä hakiessa. Parvekkeelta kulkeutuva tupakansavu voi olla riittävä peruste kieltoon.

Yhdessä varoituskuvassa varoitetaan ennenaikaisesta kuolemasta.

– Tällä hetkellä parveketupakointiin on aika mahdotonta puuttua. Jatkossa talonyhtiö voi hakea kieltoa ja kunta voi määrätä sen huomattavasti helpommin kriteerein kuin tällä hetkellä, sanoo Terho.

Parveketupakointia koskeva sääntely tulee voimaan vasta ensi vuoden alusta.

Lisäksi jatkossa ETA-alueen ulkopuolelta, kuten Venäjältä, voi tuoda tupakkaa vain, jos on Suomesta poissa yli 24 tuntia. ETA-alueen ulkopuolelta Suomeen tulevan matkustajan taas on vietettävä Suomessa yli kolme vuorokautta, jotta hän voi tuoda tupakkaa maahan.

Lisäksi tupakoiden maut, kuten mentoli, kielletään. Makurajoite koskee savukkeita, kääretupakkaa ja sähkösavukkeiden nesteitä. Myös kapselitupakat, joiden maun voi muuttaa tupakan sisäisen kapselin rikkomalla, kielletään. Tupakkaa ei saisi jatkossa polttaa myöskään autossa, jos kyydissä on alle 15-vuotias lapsi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?