Autossa ei saa polttaa tupakkaa, jos kyydissä on lapsi – eduskunta hyväksyi uuden tupakkalain

Eduskunta hyväksyi tiistai-iltana täysistunnossa tupakkalain uudistuksen toisessa käsittelyssä. Luvassa on erilaisia muutoksia.

22.6.2016 9:04 | Päivitetty 22.6.2016 12:52

Merkittävimpiä uudistuksia on se, että jatkossa tupakointi on kielletty autossa, jos kyydissä on alle 15-vuotias lapsi. Kielto ei kuitenkaan koske kulkuneuvossa olevaa asuintilaa. Tupakointi autossa ei myöskään ole rangaistavaa.

Lisäksi uusi tupakkalaki antaa taloyhtiöille mahdollisuuden hakea kunnalta tupakointikieltoa parvekkeille ja huoneistojen muihin ulkotiloihin. Kunnan on määrättävä taloyhtiön hakemuksesta tupakointikielto, jos tupakansavua kulkeutuu poikkeustapauksia lukuunottamatta parvekkeelta toiselle.

Nuorten savuttomuutta halutaan edistää kieltämällä tupakasta ja sähkösavukkeiden nesteistä tuoksut ja maut kuten vanilja ja mentoli. Nuuskan matkustajatuontia rajoitetaan niin, että yhden vuorokauden aikana maahan voi tuoda kilon verran nuuskaa.

Voit lukea lisää tupakkalain uudistuksesta eduskunnan sivuilta. Laki tulee voimaan, kun tasavallan presidentti on sen hyväksynyt.

Näin sanotaan parveketupakoinnista

Tupakointikiellon määrääminen asuntoyhteisöön

Asuntoyhteisö voi hakea kunnalta tupakointikiellon määräämistä asuntoyhteisön rakennuksen huoneistoihin kuuluville parvekkeille, huoneistojen käytössä oleviin ulkotiloihin ja huoneistojen sisätiloihin. Hakemuksessa tarkoitettujen tilojen haltijoita on kuultava ennen hakemuksen tekemistä.

Kunnan on määrättävä tupakointikielto hakemuksessa tarkoitettuihin tiloihin, jos tiloista voi niiden rakenteiden tai muiden olosuhteiden vuoksi kulkeutua tupakansavua toiselle parvekkeelle, toiseen huoneistoon kuuluvan ulkotilan oleskelualueelle tai toisen huoneiston sisätiloihin.

Tupakointikielto saadaan määrätä asuinhuoneiston asuintilaan vain, jos savun kulkeutumista ei ole mahdollista rakenteiden korjaamisella tai muuttamisella kohtuudella ehkäistä ja asuintilan haltijalle on ennen kiellon määräämistä varattu mahdollisuus ehkäistä savun kulkeutuminen omilla toimenpiteillään. Asuinhuoneiston asuintilaa koskeva tupakointikielto ei koske sähkösavukkeen käyttämistä.

Kunnan on peruutettava määräämänsä tupakointikielto asuntoyhteisön hakemuksesta, jos kiellolle ei muuttuneiden olosuhteiden vuoksi ole enää perusteita. Tarkempia säännöksiä tupakointikieltoa ja sen peruuttamista koskevan hakemuksen tekemisestä voidaan antaa valtioneuvoston asetuksella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?