Ei herkille! Näin karua jälkeä nuuska voi tehdä suussa

Nuuskaa käyttäneen suu voi olla varsin karua katseltavaa. Katso kuvat jutun lopusta (ei herkille).

21.6.2016 14:59

Nuuskaan kehittyy nopeasti riippuvuus sen tupakkaa 20 kertaa korkeamman nikotiinipitoisuuden vuoksi. Ylähuulen alle asetettava nuuskatyyny tai irtonuuska jättää jälkensä itsestään jo muutamassa viikossa. Muutoksen voimakkuus riippuu siitä, miten pitkään ja säännöllisesti nuuskaa.

– Suun limakalvolle syntyy niin sanottu nuuskaleesio. Se on vaalea, poimuileva ja paksuuntunut limakalvomuutos huuli-ienpoimuun kohtaan, jossa nuuskaa pidetään, selitti suun terveyden ylilääkäri, suukirurgian erikoishammaslääkäri Kimmo Vähätalo Terveystalosta aiemmin Ilta-Sanomille.

Nuuskaleesion kohdalla olevien hampaiden ien alkaa vetäytyä, hampaisiin syntyy värjäytymiä ja ientulehdusriski kohoaa, mikä altistaa hampaiden tukikudossairaudelle eli parodontiitille.

Vaikutukset ulottuvat mahalaukkuun saakka

Vaikutukset ulottuvat myös suuontelosta alaspäin ruokatorveen ja mahalaukkuun. Tutkimuksissa on löydetty viitteitä kohonneeseen riskiin sairastua ruokatorven-, haiman - ja mahalaukun syöpiin.

Nuuskan haitalliset aineet eivät rajoitu ilmakuivattuun tupakkaan, vaan sen lisäksi siinä on yli 2 000 kemiallista yhdistettä, kuten raskasmetalleja, lyijyä, kadmiumia ja jopa arsenikkia. Lisäksi joissakin nuuskissa on suolakiteitä, jotka rikkovat limakalvojen pintaa ja nopeuttavat nikotiinin imeytymistä, mutta edistävät myös suun vaurioiden syntyä.

Tällaista jälkeä nuuska voi suussa tehdä

Kuvassa kahdeksan vuotta nuuskaa käyttäneen 50-vuotiaan miehen suusyöpä.

Kuvassa kaksikymmentä vuotta nuuskaa käyttäneen 85-vuotiaan miehen suu. Mies ei ole nuuskaamisen lisäksi polttanut tupakkaa.

Kuvassa 30 vuotta nuuskaa käyttäneen 84-vuotiaan miehen suu. Mies ei ole nuuskaamisen lisäksi polttanut tupakkaa.

40 vuotta nuuskaa käyttäneen 74-vuotiaan miehen suu, joka ei ole polttanut tupakkaa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?