Lähihoitaja Silja toteutti iäkkään rouvan haaveen pizzalauantaista – pieni, mutta tärkeä ele kosketti suomalaisia - Terveys - Ilta-Sanomat

Lähihoitaja Silja toteutti iäkkään rouvan haaveen pizzalauantaista – pieni, mutta tärkeä ele kosketti suomalaisia

24-vuotiaan lähihoitajan Silja Kouhian pieni, mutta tärkeä ele osoittaa, kuinka pienin tavoin voi ilahduttaa toista.

Lähihoitaja Silja Kouhia ilahdutti vanhempaa rouvaa pizzalla.­

20.6.2016 9:44 | Päivitetty 20.6.2016 10:36

Lähihoitaja Silja Kouhia kävi kotikäynnillä asiakkaan luona lauantai-aamuna Myllypurossa. Asiakas haaveili pizzasta, ja Kouhia päätti toteuttaa vanhemman rouvan toiveen. Hän palasi takaisin päiväkäynnillä pizzat mukanaan ja piti oman ruokatuntinsa rouvan kanssa.

Kouhian eleestä tuli Facebook-hitti. Ilta-Sanomien tekemä juttu on kerännyt jo 11 000 FB-tykkäystä.

Lukijat ylistävät Kouhian olevan oikealla alalla.

”Kun tällaisesta saa uutisen, mitä lainkaan voisimmekaan tehdä vanhusten hyväksi ja iloksi!”, nimimerkki Nyt köyhä ennen ei muistuttaa.

Nimimerkki Eläkel. hoitaja kutsuu Siljan tekoa yksilölliseksi hoidoksi.

”Hoitajan ammattietiikkaan kuuluu asukkaan/potilaan itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen. Nuori hoitaja on alallaan, se on varmaa. Paljon hyvää hänelle, iloa antavia työpäiviä vanhuksille, joita hoitaa. Kiitos, kun olet esimerkillinen ammattikunnallesi ja meille kaikille.”

Ilves kirjoittaa, että raavaalle miehellekin meinaa tulla tippa silmään tällaisesta.

Nimimerkki Silja on oikea hoitaja muistuttaa teon olevan pieni, mutta siitä tuli suuri ilo vanhukselle. Hän jatkaa, ettei moni arvaa, kuinka pienestä vanhus on iloinen ja kiittelee.

”Päivisin huomaan sen monta kertaa kun hoidan äitini kanssa 89-vuotiasta Alzheimer-isääni. Kun kysyn että keitettäisiinkö kahvit, hän vastaa innoissaan: ”Joo hyvä”. Kuorin omenan ja viipaloin sen hänelle, niin kiittelyä ja hymyä saan vastineeksi. Päivän parasta aikaa on se, kun saa ilon vanhuksen kasvoille!”

Marmur iloitsee Siljan kaltaisista esimerkeistä.

”Kiitos Silja, että toit esiin myös tämän inhimillisyyden, sillä tiedän vaikka kuinka monissa tahoissa somessa mollataan meidän vanhustenhoitoa, mikä on myös tosi huonoa, niin löytyy niitäkin, jotka oikeasti välittävät!”

Nimimerkki Cesana pitää tätä aitona välittämisenä.

”Muistan nuorena sairaanhoitajana työskennellessäni monia vanhuksia, joille ei tarjottu ruoka maistunut ja he eivät sen vuoksi syöneet tarpeeksi. Lääkäri oli kieltänyt suolan, rasvan, kananmunat jne. Kun kerran lääkärille valitin, että rouva se ja se ei syö, hän sanoi, että antakaa vanhalle naiselle ruokaa, jota hän toivoo. Tilasimme potilaalle munia, pekonia, kahvia ja muuta ruokaa, jota oli 80-vuotiaan elämänsä aikana tottunut joka päivä syömään. Yhtäkkiä vanhus kauhoi ruokaa suuhunsa, oli kuin ei olisi pitkään aikaan ruokaa saanut. Isäni sai viimeiset vuodet viettää ihanassa Alzheimer-kodissa, jossa muun muassa hänen annettiin saunoa niin kuumassa saunassa kun halusi (luultavasti ohjeistuksen vastaisesti). Sydämestä ja iästä viis. Vuosi sinne tai tänne, miksi kiusata vanhaa ihmistä kylmällä saunalla. Hoitaja keskusteli kanssani ja näin päätettiin. Isä eli 90-vuotiaaksi.”

Lähihoitaja kiittää Siljaa ja kirjoittaa, että ei toisen onnelliseksi saamiseen tarvitse aina kauheasti satsata.

”Minäkin vein muutama viikko sitten sellaisen vanhuksen ulos ihastelemaan kevään tuloa, joka on suurimman osan pedissä ja osan päivästä pyörätuolissa. Hän oli siitä niin onnellinen. Onneksi meillä on joskus aikaakin näille vanhuksille.”

Nimimerkki Tyttö pohjoisen huomauttaa, että eikö tämän pitäisi olla hoitajien jokapäiväistä työtä.

”Toteuttaa hoidettavien toiveita tietysti tiettyyn rajaan asti. Hoitajathan itse tekevät rajan työllensä.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?