Nuorena lihavilla miehillä jopa 65 prosenttia suurempi riski sairastua vakavaan tautiin - Terveys - Ilta-Sanomat

Nuorena lihavilla miehillä jopa 65 prosenttia suurempi riski sairastua vakavaan tautiin

Ruotsalaistutkimuksen tiedot perustuvat 45 000 miehen 40 vuotta kestäneeseen seurantaan.

Tuoreen tutkimuksen tulokset kannustavat reagoimaan liikakiloihin mahdollisimman varhain.

17.6.2016 10:55

Nuorena aikuisena lihavat ovat tavallista alttiimpia sairastumaan moniin maksasairauksiin. Tuoreen tutkimuksen tulokset kannustavat reagoimaan liikakiloihin mahdollisimman varhain.

Journal of Hepatologyssa julkaistut tulokset perustuvat lähes 45 000 ruotsalaismiehen 40-vuotiseen seurantaan. Miehille oli tehty kattava terveystarkastus heidän astuessaan asepalvelukseen vuosina 1969–1970. Seurannan aikana hieman vaille 400 miehellä todettiin vakava maksasairaus tai maksakirroosi ja osa myös menehtyi niihin.

Yhteys sitä vahvempi mitä enemmän on kiloja

Verrattuna normaalipainoisiin riski sairastua oli 65 prosenttia suurempi miehillä, jotka olivat olleet ylipainoisia tai lihavia seurannan alkaessa, tutkijat havaitsivat. Yhteys myös voimistui mitä enemmän liikakiloja oli.

Maksasairaudet ovat lisääntyneet maailmanlaajuisesti edeltävien vuosikymmenten aikana ja samana aikana myös aikuisten sekä lasten ja nuorten lihavuus on yleistynyt. Tulosten valossa onkin mahdollista, että nämä kehitykset liittyvät toisiinsa. Tulokset viittaavat myös lihavuuden haittojen olevan sitä pahemmat, mitä pitempään lihavuus jatkuu.

Lihavuus ja ylipainoisuus ovat yleistyneet huomattavasti myös Suomessa. Nykyään suomalaisista aikuisista miehistä noin kaksi kolmasosaa ja naisista yli puolet on vähintään ylipainoisia. Lihavia aikuisista on noin viidennes. Teini-ikäisistä ylipainoisia on noin 15–20 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?