Suukirurgi IS:lle: Huippu-urheilijat astukaa esiin nuuskan käytön lopettamiseksi – kansanterveydellinen aikapommi

Nuuskassa on moninkertaisesti nikotiinia, joten riippuvuuskin syntyy nopeammin. Ylilääkäri Kimmo Vähätalo toivoo urheilusankareita esiin taisteluun nuuskan käytön vähentämiseksi.

Nuuskassakin on riskinsä, vaikka se ei keuhkosyöpää aiheutakaan.

15.6.2016 12:34

Nuuskasta pullottavasta ylähuulesta on tullut ikävän tavallinen näky urheilukenttien laidoilla, työpaikoilla ja jopa kouluissa. Yleisimmin irtonuuska tai nuuskatyyny asetetaan ylähuulen alle etuhampaiden yläpuolelle. Jos nuuskaa käyttää säännöllisesti, se jättää ensimmäiset merkit itsestään muutamassa viikossa.

– Lohdullista on, että paikallinen muutos häviää aika nopeasti, jos nuuskan käytön lopettaa, ellei ole tapahtunut muutoksien pahanlaatuistumista, suun terveyden ylilääkäri, suukirurgian erikoishammaslääkäri Kimmo Vähätalo Terveystalosta painottaa Ilta-Sanomille.

Hän kannustaa lopettamiseen ja toivoo tunnettujen urheilijoiden lähtevän esimerkiksi.

– Olisi erittäin hyvä signaali nuoremmalle polvelle, jos joku tunnettu urheilija lähtisi kampanjoimaan nuuskan käyttöä vastaan ja ilmoittaisi, että hän lopettaa nuuskan käytön, Vähätalo toivoo.

Vähätalon mukaan nuuska voi olla kansanterveydellinen aikapommi. Pitkäaikaisen käytön kansanterveydellisistä vaikutuksista ei ole kattavaa tutkimustietoa.

Vähätalo painottaa, että tupakkaan verrattuna nuuskassa on moninkertaisesti nikotiinia, joten riippuvuuskin syntyy nopeammin.

Hän kertoo nuuskan tuhoista.

– Suun limakalvolle syntyy niin sanottu nuuskaleesio. Se on vaalea, poimuileva ja paksuuntunut limakalvomuutos huuli-ienpoimuun kohtaan, jossa nuuskaa pidetään.

Muutoksen voimakkuus riippuu siitä, miten pitkään ja säännöllisesti nuuskaa on käyttänyt, hän korosti.

Nuuskaleesion kohdalla olevien hampaiden ien alkaa vetäytyä, hampaisiin syntyy värjäytymiä ja ientulehdusriski kohoaa, mikä altistaa hampaiden tukikudossairaudelle eli parodontiitille.

Vaikutukset ulottuvat myös suuontelosta alaspäin ruokatorveen ja mahalaukkuun. Tutkimuksissa on löydetty viitteitä kohonneeseen riskiin sairastua ruokatorven-, haiman - ja mahalaukun syöpiin.

Vaarat ovat pahoja: lyijyä, kadmiumia ja jopa arsenikkia

Vähätalo epäilee, että nuorten urheilijoiden piirissä nuuskaa saatetaan käyttää, koska se mielletään vähemmän haitalliseksi kuin tupakka. Nuuskassa ei ole tervaa, joten se ei lisää keuhkosyövän riskiä, mutta muita haitallisia ainesosia piisaa hänen mukaansa paljon.

– Harva tulee ajatelleeksi, mitä nuuska itse asiassa sisältää. Ilmakuivatun tupakan ja veden lisäksi siinä on yli 2 000 kemiallista yhdistettä: raskasmetalleja, lyijyä, kadmiumia ja jopa arsenikkia. Nuuska aiheuttaa jopa tupakkaa pahemman riippuvuuden, koska siinä on nikotiinia 20-kertainen määrä. Lisäksi joissakin nuuskissa on suolakiteitä, jotka rikkovat limakalvojen pintaa ja nopeuttavat nikotiinin imeytymistä, mutta edistävät myös suun vaurioiden syntyä, Vähätalo luettelee haittoja.

Valitettavasti monet nuuskaajat usein myös polttavat. Kouluterveyskyselyn mukaan savukkeiden ja nuuskan yhteiskäyttö on poikien yleisin tapa käyttää tupakkaa. Tämä nostaa haitallisten yhteisvaikutusten riskiä.

Vähätalo arvelee, että nuuskan käytön syyt voivat piillä sen välittömissä fysiologisissa vaikutuksissa:

– Nikotiini rauhoittaa ja samalla piristää, samaan tapaan kuin tupakassa. Sivuvaikutuksena se kuitenkin nostaa verenpainetta ja lisää sydämen lyöntitiheyttä. Esimerkiksi urheilijan suorituskykyä nuuska ennemmin vähentää kuin nostaa, hän sanoo.

Lopettakaa ajoissa

Suomessa käytetään Terveystalon mukaan paljon ruotsalaista nuuskaa, mutta lisäksi on olemassa amerikkalaista ja aasialaista nuuskaa. Aasialainen nuuska on terveydelle vaarallisin, sillä se sisältää eniten haitallisia aineita. Kaukomatkailijan kannattaa siis unohtaa se matkatuliaisena.

Suomalaisten tutkimusten mukaan 1,6–2 prosenttia miehistä ja alle 0,5 prosenttia naisista nuuskaa säännöllisesti. Ruotsalaisista miehistä yli 20 prosenttia käyttää nuuskaa, mutta tupakoitsijoita on Suomea vähemmän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?