Kärsitkö ahmimisesta? Suomalaistutkimus: Riski sairastua diabetekseen tai reumaan on suurempi

Ahmimishäiriö, reuma ja diabetes – mitä yhteistä näiden tautien takana on? Tuore suomalaistutkimus selvitti asiaa.

14.6.2016 20:09

Sairaalloinen ahmiminen on yksi syömishäiriön muodoista, jotka voivat johtaa erilaisiin autoimmuunisairauksiin. Näihin syömishäiriön muotoihin lukeutuvat niin bulimiaa kuin epätyypillistä ahmimishäiriötä BED:iä sairastavat. Sama autoimmuunitautien kohonnut riski on laihuushäiriö anoreksia nervosaa sairastaneilla.

Tautien yhteyttä selvitettiin laajassa suomalaistutkimuksessa. Aineisto oli iso, ja siinä oli noin 2 300 Helsingin yliopistollisen keskussairaalan (HYKS:n) syömishäiriöklinikalla vuosina 1995–2010 hoidettua potilasta. Väestörekisterikeskuksesta oli mukaan poimittu yli 9 000 verrokkia.

– Halusimme osoittaa sen, kuinka laaja-alaisesti autoimmuunisairaudet liittyvät syömishäiriöihin, tiivistää tutkijatohtori Anu Raevuori tutkimuksen tarkoituksen.

Tulokset ovat hätkähdyttäviä: Esimerkiksi tyypin 1 diabetes on syömishäiriöistä kärsineillä neljä kertaa yleisempi kuin verrokeilla. Tulehdukselliset suolistosairaudet, kuten Crohnin tauti on kolme kertaa yleisempi. Myös reumaa ja ihosairauksia esiintyi syömishäiriöisillä enemmän kuin muilla.

Raevuoren mukaan aineistossa oli kolmekymmentä autoimmuunitautia, joista tieto saatiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL:n) hoitoilmoitusrekisteristä. Autoimmuunitauteja tunnetaan noin 80, mutta osa niistä on todella harvinaisia. Osa taas on hyvin yleisiä, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta. Sen tietoja tässä tutkimuksessa Raevuori ei kuitenkaan pidä täysin luotettavina.

– Kilpirauhasen vajaatoiminnoista iso osa diagnosoidaan ja hoidetaan perusterveydenhuollossa. Tällöin tieto niistä ei välttämättä päätynyt käyttämiimme rekistereihin, mainitsee Raevuori.

Lue lisää:

Morkkista kesäherkuista – ei hätää! (nythän HS kertoi mm. miesten syömishäiriöistä)

Aikuisten syömishäiriöt näkyvät klinikalla – yleistyneet

Kilpirauhasvaivojen taustalla väärä suhtautuminen ruokaa – ahmiminen voi laukaista autoimmuunisairauden

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?