Kuvat: Onko sinulla tällainen luomi? Hakeudu heti ihotautilääkärille - Terveys - Ilta-Sanomat

Kuvat: Onko sinulla tällainen luomi? Hakeudu heti ihotautilääkärille

Mikäli jokin luomesi alkaa punoittaa, kutista, ”tuntua” tai rupeutuu ja alkaa vuotaa verta, älä jää odottamaan vaan hakeudu ihotautilääkärin vastaanotolle.

Mikäli jokin luomesi alkaa punoittaa, kutista, ”tuntua” tai rupeutuu ja alkaa vuotaa verta, älä jää odottamaan vaan hakeudu ihotautilääkärin vastaanotolle.

Julkaistu: 7.6.2016 13:48, Päivitetty 7.6.2016 14:47

Muista luomista poikkeava ”ruma ankanpoikanen” voi olla alkava ihomelanooma.

Itä-Suomen yliopiston ihotautien ja allergologian professori Ilkka Harvima kertoi IS:lle, että pahanlaatuiset ihon muutokset ovat yleistyneet, vakavimpana ihosyöpä.

– Ihosyöpä on vanhenevan ihon ydinongelma, ja ongelma on suorastaan räjähtänyt käsiin, Harvima sanoi.

Ihosyövällä viitataan useisiin erilaisiin ja eri asteisiin syövän muotoihin. Tyvisolusyöpä on ihosyövistä yleisin sekä vaarattomin, mutta myös vaarallinen melanooma on yleistynyt.

Melanoomaan sairastuvat tyypillisesti keski-ikäiset ja vanhemmat, mutta viime vuosina se on yleistynyt myös nuoremmilla.

Varhainen toteaminen tärkeää

Syöpäjärjestöjen tiedottaja Maarit Rautio muistuttaa, että varhaisessa vaiheessa todettu melanooma on hoidettavissa leikkauksella, ja tällöin taudin ennuste on hyvä.

– Jokainen voi itse seurata valppaasti ihoansa etsimällä uusia pigmenttimuutoksia ja entisissä tapahtuvaa vaihtelua.

Mistä vaarallisen melanooman sitten tunnistaa? Melanooma voi syntyä jo olemassa olevaan luomeen tai pigmenttiläiskään tai se voi kasvaa iholle ikään kuin uutena luomena.

Raution mukaan huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti sellaiseen luomeen, joka on jollakin tavalla silmiinpistävä ja muista erottuva.

– Tämä poikkeava ”ruma ankanpoikanen” voi olla alkava ihomelanooma.

Ihomuutosten arvioinnissa auttaa VARO-muistisääntö:

V = Väri

Luomen monivärisyys tai värin muutos viittaavat pahanlaatuisuuteen. Hyvänlaatuiset pigmenttiluomet ovat tasavärisiä.

A = Ala

Jos luomen halkaisija on yli 6 mm, pitää tähän luomeen kiinnittää erityistä huomiota. Hyvänlaatuiset luomet ovat yleensä alle 6 mm halkaisijaltaan.

R = Reuna

Luomen reunan epätarkkarajaisuus, suttuisuus ja polveilevuus viittaavat pahanlaatuisuuteen. Hyvänlaatuiset pigmenttiluomet ovat tarkkarajaisia.

O = Osat

Pahanlaatuisuuteen viittaa luomen osien epäsymmetrisyys. Eli jos luomen jakaisi poikittain tai pitkittäin kahteen osaan, nämä osat eivät ole toistensa peilikuvia. Hyvänlaatuiset pigmenttiluomet ovat pyöreitä ja symmetrisiä.

– Mikäli toteat luomessa jonkin näistä varottavista merkeistä, tai jokin luomesi alkaa punoittaa, kutista, ”tuntua” tai rupeutuu ja alkaa vuotaa verta, älä jää odottamaan muiden oireiden ilmaantumista. Hakeudu ihotautilääkärin vastaanotolle, hän erottaa vaaralliset muutokset vaarattomista, Rautio sanoo.

Esimerkiksi tältä voi näyttää pahanlaatuinen luomi eli melanooma:

Kuvituskuva
Kuvituskuva
Kuvituskuva
Kuvituskuva