Tunnistatko hoitoa vaativan masennuksen oireet? - Terveys - Ilta-Sanomat

Tunnistatko hoitoa vaativan masennuksen oireet?

Julkaistu: 7.6.2016 18:42

Tehokkaimmin masennusta hoidetaan psykoterapian ja lääkityksen yhdistelmällä. Depression Käypä hoito -suositus on päivitetty.

Masennuksen laadun tunnistamista on korostettu päivitetyssä Käypä hoito -suosituksessa. Näin halutaan taata, että masennuksesta kärsivä saa nopeasti tehokkaan hoidon oireisiinsa. Kun diagnoosi on tarkka, ei ole myöskään vaaraa, että lieviä masennusoireita ylihoidetaan.

Lievissä ja keskivaikeissa depressioissa psykoterapia ja lääkkeet ovat yhtä tehokkaita hoitomuotoja. Vaikeissa ja psykoottisissa masennuksissa tarvitaan aina lääkehoitoa.

– Uusimpien tutkimusten mukaan masennuslääkkeiden ja psykoterapian yhtäaikainen käyttö on tehokkain hoitomuoto. Mitä vaikeammasta psykoterapialla hoidettavasta masennustilasta on kyse, sitä tärkeämpää on samanaikainen lääkehoito, sanoo psykiatrian professori Erkki Isometsä.

Lievä masennus vaikuttaa ihmisen mielialaan, mutta ei yleensä hänen toimintakykyynsä. Keskivaikea masennus tekee päivittäisistä toimista työläitä, ja vaikeasta masennuksesta kärsivä tarvitsee apua niihin. Suru ei ole sama asia kuin depressio. Pitkittyessään suru saattaa kuitenkin muuttua masennukseksi.

Jos masennus toistuu jo kolmatta kertaa, suositellaan ylläpitolääkehoitoa. Potilas ottaa siis mielialalääkettä jatkuvasti, jotta masennusoireet pysyvät poissa. Suomalaisista arviolta noin viisi prosenttia kärsii masennuksesta. Monella heistä on samaan aikaan päihderiippuvuutta tai lisäksi jokin muu psyykkinen oireyhtymä.

Lue lisää:

Löydä oma arvosi – 9 askelta hyvään itsetuntoon

Äiti avoimena: "Olen aikuisten tyttärieni kynnysmatto"

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?