Terveys

17-vuotias Milla leipoo kakkuja päästäkseen lääkäriin – näin upeita kakkuja hän tekee!

Julkaistu:

Harvinaisesta sairaudesta kärsivä 17-vuotias helsinkiläistyttö unohtaa kipunsa leipoessaan.
Helsingin Puotilassa Milla Hakanpää, 17, leipoo pienen kerrostaloasunnon keittiössä päivän pitkän kakkuja: nyt keittiössä valmistuu yksi hänen suosikeistaan, mansikkajuustokakku. Viimeiset kaksi viikkoa töitä on pitänyt painaa välillä 14 tuntia päivässä, sillä on käsillä koulujen valmistujaisjuhla-aika. Itähelsinkiläisen tytön pienestä kakkutehtaasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

 


Ajatus kakkuleipuriksi ryhtymisestä lähti Hakanpään voitettua kakkukilpailun.



Hakanpää sai idean kakkujen myymisestä voitettuaan leivonta ja koristelutuotteita valmistavan yrityksen kakkukilpailun. Naapuri auttoi häntä laittamaan ilmoituksen sosiaaliseen mediaan. Tilauksia alkoi tulla Tampereelta asti, kun nuori nainen kertoi Facebookin Itä-Helsinki -ryhmässä käyttävänsä kakkurahat sairautensa hoitoon. Hakanpää sairastaa harvinaista Ehlers–Danlosin syndroomaa, joka aiheuttaa esimerkiksi nivelten yliliikkuvuutta.

Keittiössä valmistuu mansikka-juustokakku.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Nivelet tipahtelevat sijoiltaan, mikä vaikeuttaa liikkumista. Ulkona kuljen pyörätuolilla, mutta sisällä yleensä kävelen, Hakanpää kertoo.



Tyypillinen kakuntekopäivä on viime viikkoina kulunut näin: aamulla paistetaan kakkupohjia. Kun ne jäähtyvät, äidillä ja tyttärellä on aikaa syödä. Sitten kakut täytetään. Iltaisin Hakanpää ja hänen äitinsä Heli Rantanen käyvät täydentämässä raaka-ainevarastoaan Prismassa ennen kuin se menee kiinni yhdeltätoista. Kaupassa on käytävä joka päivä, sillä pienen asunnon jääkaappiin ei kakkujen lisäksi mahdu paljon muuta.

– Olemme yleensä aina kaupan viimeiset asiakkaat.


Viime viikkoina äiti ja tytär ovat tehneet pitkää päivää, sillä valmistujaisjuhliin on tilattu läjäpäin kakkuja.

Nyt hän säästää rahaa rannetukiin ja niskan magneettikuvauksiin, jotta hän saisi tietää syyn kovaan päänsärkyyn. Kovin kummoinen tuntipalkka 50 euron kermakakusta ei kerry, sillä sen tekemiseen kuluu helposti yhteensä kuusi tuntia.

Yleensä kun jotain haluan, niin teen kyllä kaikkeni sen eteen.

Jo kolmivuotiaana mummonsa kanssa leipomisen aloittaneelle tytölle kakkujen tekeminen on kuitenkin ennen kaikkea mielekästä ajanvietettä, joka saa hänet unohtamaan hetkeksi kipunsa.



– Silloin voi keskittyä leipomiseen. Kivulle ei pidä antaa valtaa.

Nuoren naisen unelma on opiskella leipuriksi. Toistaiseksi opintoihin hakeutuminen on sairauden ja tuen puutteen vuoksi ollut vaikeaa. Tuntemattomat ovat kuitenkin tukeneet häntä erilaisin lahjoituksin: joku aika sitten perheelle lahjoitettiin käytetty tiskikone. Ystävä taas otti yhteyttä Cafe Ekbergille ja kysyi, voisiko Hakanpää päästä seuraamaan päiväksi kakkujen koristelua ja leipomista kahvilaan.

– On tosi kiva päästä sinne jo ensi viikolla.



Ylioppilasjuhlat ja valmistujaisjuhlat pitävät äidin ja tyttären peukalot jauhoisina ja uunin kuumana viikonloppuun asti. Kesälläkään leipomukset eivät lopu kesken, sillä kakkutilauksia on tehty jo rippijuhliin ja häihin.

Jos 17-vuotias ei pääse vielä leipurialaa sairauden vuoksi opiskelemaan, kakkossuunnitelmana on perustaa oma kakkuyritys, kun hän täyttää 18.

– Yleensä kun jotain haluan, niin teen kyllä kaikkeni sen eteen, määrätietoinen nuori nainen kertoo.


Katso kuvat täältä!