Näin tupakoinnin lopettaminen vaikuttaa: Muutoksia huomaa jo parissa päivässä

Tupakoinnin lopettamisen jälkeen huomaa monia muutoksia kehossa. Ensimmäisenä haju- ja makuaistit paranevat.

Toukokuun viimeinen päivä vietetään Savuton Suomi -päivää. Kuvituskuva.

31.5.2016 16:52

Tänään, toukokuun viimeisenä päivänä, vietetään Savuton Suomi -päivää. Viime vuosikymmeninä tupakointi on THL:n mukaan vähentynyt huomattavasti, mutta edelleen noin 15 prosenttia väestöstä käyttää tupakkatuotteita päivittäin.

Savuton Suomi -päivässä ovat mukana muun muassa Allergia ja astmaliitto, Hengitysliitto, Sydän- ja keuhkokeskus (HUS) sekä THL. Nämä tahot suosittelevat tupakoinnin lopettamista terveydellisiin syihin vedoten.

Ulkoiset muutokset huomaa parissa päivässä

Myönteiset vaikutukset elimistölle alkavat heti tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Kahdeksan tunnin päästä häkäpitoisuus ja nikotiinin määrä laskevat puoleen ja veren happipitoisuus palautuu normaaliksi, THL kertoo. Hiilimonoksidi on vuorokaudessa hävinnyt elimistöstä ja keuhkot puhdistuvat. Kahden vuorokauden kuluttua lopettamisesta nikotiini on poissa elimistöstä.

THL:n ylilääkäri Antero Heloman mukaan tupakoitsija alkaa lopettamisen jälkeen jo parissa päivässä huomata kehossaan muutoksia. Muutamassa päivässä huomaa maku- ja hajuaistien paranevan huomattavasti. Lopettanut saattaa jopa tunnistaa hajuja, joita ei ole aiemmin huomannut. Limaa alkaa irrota ja olo kohenee.

– Runsaasti tupakoivien niin sanottu tupakkayskä helpottaa selvästi muutamassa viikossa, Heloma kertoo.

Kokonaisuudessa suun terveys paranee. Tupakka tekee hengityksen pahanhajuiseksi, mutta lopettamisen jälkeen se ongelma on poissa. Myös ihon heleys saattaa parantua.

– Nikotiinin aiheuttama hampaiden kellastuminen ei valitettavasti katoa, mutta kellastuminen pysähtyy eikä ainakaan lisäänny, Heloma sanoo.

Koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa

Tupakoinnin lopettaminen vaikuttaa myös sisäelimiin. Parin kuukauden sisällä lopettamisesta keuhkojen toiminta alkaa parantua. Tämä vaikuttaa huomattavasti yleiskuntoon ja jaksamiseen. Useimmilla paranee hengityskapasiteetti juostessa ja yhtäkkiä huomaa kunnon riittävän pidemmille lenkeille.

Myös sydäntautien, erityisesti sepelvaltimotaudin riski pienenee.

– Ensimmäisen vuoden aikana, lopettamisen jälkeen, riski sairastua sepelvaltimotautiin puolittuu. Jos on pitkään tupakoimatta, riski alenee samalle tasolle heidän kanssaan, jotka eivät koskaan ole tupakoineet, Helomaa kertoo.

Myös riski sairastua keuhkosyöpään alenee, mutta ei yhtä paljon kuin sepelvaltimotaudin riski.

Tupakoinnin lopettamisella on todettu olevan myönteisiä vaikutuksia myös kolesteroliarvoille.

– Oman terveytensä kannalta on aina parempi, mitä aikaisemmin tekee lopettamispäätöksen. Jos lopettaa 30-vuotiaana, niin vanhemmalla iällä terveys on palannut lähes tupakoimattoman tasolle, Heloma sanoo.

– Tuoreiden tutkimusten mukaan myös yli 50-60-vuotiaana kannattaa lopettaa tupakointi, koska se selvästi pidentää elettyjä vuosia, Heloma painottaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?