Tuore tutkimus: Joka kolmas eurooppalaislapsi ylipainoinen – rasvamaksaa jo kolmevuotiailla

Tutkimusraportin mukaan lihavuuden lisääntyminen vaarantaa kaikkien Euroopan valtioiden julkiset terveydenhuolto­järjestelmät.

Liikalihavuus vaivaa joka kolmatta eurooppalaista lasta. Kuvituskuva.

31.5.2016 20:17

Yksi kolmesta 6-9-vuotiaasta eurooppalaislapsesta on ylipainoinen tai sairaalloisen lihava, kertoo tuore Euroopan gastroenterologiyhdistyksen tutkimusraportti.

The Guardianin mukaan tutkimusraporttiin kerättiin dataa 46 maasta ja sen mukaan alle viisivuotiaiden, ylipainoisten lasten määrä kasvaa vuoteen 2025 mennessä jopa 70 miljoonaan ihmiseen.

Tutkijat havaitsivat myös, että 20-30 prosenttia kaikista suoliston tulehdussairauksista alkaa jo lapsuudessa.

Raportin mukaan alkoholiin liittymättömästä rasvamaksasta onkin tullut länsimaissa yleisin lasten ja nuorten maksasairauksien aiheuttaja.

Tutkijoiden havaintojen mukaan rasvamaksaa on diagnosoitu jopa kolmevuotiailla lapsilla.

Tutkijat ovat vahvasti sitä mieltä, että Euroopalla on käsissään todellinen ongelma, johon ei ole kunnon puuttumiskeinoja.

– Meillä on asiantuntijoita ja osaamista ympäri Euroopan, mutta se ei ole levinnyt laajalti, eikä vastaa lasten tämänhetkisiä tarpeita. Ongelma ei koske pelkästään yksilöitä ja näiden perheitä, vaan koko yhteiskuntaa ja terveydenhuoltojärjestelmää, Hannover Medical Schoolin lastentautiopin professori ja yksi tutkimuksen tekijöistä, Michael Manns toteaa.

The Guardianin mukaan lihavuuteen liittyvien sairauksien ja häiriöiden hoito muodostaa tällä hetkellä jopa kymmenesosan Euroopan terveydenhuoltomenoista. Yksi viidesosa Euroopan väestöstä taas on lapsia.

Tutkimusraportin mukaan lihavuuden lisääntyminen myös vaarantaa kaikkien Euroopan valtioiden julkiset terveydenhuoltojärjestelmät.

– On äärimmäisen huolestuttavaa, että vain yksi 58:sta EU:n rahoitusta saavista tutkimuksista keskittyy lastentauteihin, toteaa Münchenin yliopistossa toimiva tohtori Berthold Koletzko.

Lihavuus ei ole uusi huolenaihe Euroopassa, eikä myöskään maailmalla. Vastikään arvostetussa lääketieteen aikakauslehdessä Lancetissa julkaistun tutkimuksen mukaan maailmassa saattaa olla jopa 266 miljoonaa sairaalloisen lihavaa miestä ja 375 samassa kunnossa olevaa naista.

Tutkimuksen mukaan vuodesta 1975 maailman väestön on keskimääräinen paino on noussut noin 1,5 kilolla vuosikymmenittäin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?