Kuvat: Tämä näky on Suomessa jo todella harvinainen – nuorten tupakanhimo romahti

Suomalaisnuorten tupakointi vähenee vuosi vuodelta. Viimeksi kuluneiden vuosikymmenten aikana tupakoivien nuorten määrä on vähentynyt reilusti yli puolella.

Alkuperäisen kuvatekstin mukaan tämä kuva on vuodelta 1958 osa kolmen kuvan sarjaa, jossa ”taksi oli kuljettamassa raajarikkoisia.” Kuvissa näkyy, että pieni poika ei itse polta tupakkaa, mutta aikuinen mies laittoi tupakan lapsen huulien väliin kuvaa varten.

30.5.2016 15:52

NYKY-SUOMESSA on lähes mahdotonta nähdä lehtien sivuilla kuvia, jollaisia tupakoinnista julkaistiin 50- ja 60-luvuilla. Kuvista voisi päätellä, että tuolloin tupakointi oli yhtä normaalia kuin vaikkapa kahvin juonti. Lapsillekin tarjottiin tupakkaa.

Nyt on toisin. Nuorten terveystapa 2015 -tutkimuksen mukaan 14–18-vuotiaista nuorista tupakkatuotteita käyttää päivittäin reilut 10 prosenttia. Tytöt käyttävät niitä jonkin verran vähemmän kuin pojat.

Poika leikki tupakalla vuonna 1958.

KUN nykyistä sauhuttelun suosiota vertaa 80-luvun alun aikaan, jolloin tupakkatuotteiden päivittäistä käyttöä alettiin tutkia, lasku on selkeä. Tutkimuksen mukaan vuonna 1981 lähes 30 prosenttia 14–18-vuotiaista pojista ja yli 20 prosenttia tytöistä käytti tupakkatuotteita päivittäin.

THL:n ylilääkäri Antero Heloman mukaan laskua tupakoinnin määrässä on tapahtunut erityisesti 2000-luvulta alkaen.

Nuoria sytyttelemässä savukkeitaan huhtikuussa 1962.

Heloma arvioi, että yksi suurimmista suosion laskua selittävistä tekijöistä on tupakkatuotteiden hinta.

– Vuodesta 2008 saakka tupakkatuotteiden hintoja on korotettu. Se vaikuttaa tehokkaimmin. Myös lakia tupakoinnin osalta on tiukennettu.

HELOMA sanoo, että lisäksi asenteissa on tapahtunut suuri muutos.

– Nuorten mielestä tupakointi ei ole enää mitenkään coolia.

Helsinkiläisnuorisoa tupakalla huhtikuussa 1962.

Ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat nuoret tupakoivat enemmän kuin lukio-opiskelijat.

– Lukiolaiset tupakoivat kolme kertaa vähemmän kuin ammattikoulua käyvät. Molemmissa tupakointi on vähentynyt, Heloma sanoo.

Kaksi poikaa tupakalla ravintolassa vuonna 1958.

Nuorten terveystapautkimuksessa tupakkatuotteiden käyttö sisältää kaikki tupakkatuotteet yhteensä, kuten savukkeet, nuuska, sikarit ja piiput, joista tutkimuksen mukaan kahta viimeksi mainittua käyttää vain yksittäiset nuoret.

Vuonna 1954 kuvattu tupakoiva poika.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?