Aivoinfarktin merkit ovat salakavalat – jos nämä oireet tulevat, hoitoon on päästävä välittömästi - Terveys - Ilta-Sanomat

Aivoinfarktin merkit ovat salakavalat – jos nämä oireet tulevat, hoitoon on päästävä välittömästi

Julkaistu: 28.5.2016 8:05

Aivoinfarkti on salakavala sairaus, ja sen oireet ilmenevät yleensä hyvin äkisti.

Sairastunut ei välttämättä tiedosta saaneensa aivoinfarktin, koska siihen ei varsinaisesti liity kipuja. Useimmiten uhkaava tilanne kuitenkin alkaa toispuoleisena halvauksena.

Minuutissa menetetään miljoonia aivosoluja

Aivoliiton ylilääkärin Risto O. Roineen mukaan kohtauksen jälkeen jokainen minuutti on ratkaiseva. Hoitoon on hakeuduttava välittömästi, sillä aivoinfarkti saattaa aiheuttaa aivokudoksessa pysyviä häiriöitä.

– Jokainen aivoinfarktin jälkeinen minuutti maksaa potilaalle terveitä elinpäiviä. Minuutissa menetetään miljoonia aivosoluja, Roine kertoo.

Suurimmassa osassa aivoinfarktitapauksia sairastunut ei itse kykene hakeutumaan hoitoon tai edes välttämättä soittamaan apua.

Roine painottaa, että jokaisella suomalaisella tulisi olla riittävä tietous aivoinfarktista, jotta tosipaikan tullen osaa auttaa muita ja toimia oikein.

Kuka tahansa voi sairastua

Kuka tahansa voi sairastua aivoinfarktiin, ja riskitekijöitä on paljon. Riski kuitenkin nousee iän karttuessa.

Myös elämäntavat, kuten liikunnanpuute, tupakointi, huono ruokavalio ja runsas alkoholinkäyttö sekä korkea verenpaine ja eteisvärinä lisäävät riskiä sairastua.

Myös nuoret voivat sairastua aivoinfarktiin, mutta syyt ovat silloin erilaisia. Riskiin vaikuttavat esimerkiksi urheilutapaturmat sekä perinnöllisyys. Usein nuorten aivoinfarkti jää kuitenkin selvittämättä.

Soita ensimmäisenä yleiseen hätänumeroon

Vastuu potilaan hoitoon pääsemisestä jää usein muille paikalla oleville, läheisille tai tuntemattomille, sillä sairastunut ei itse välttämättä pysty kutsumaan apua.

– Oireiden ilmaannuttua ensimmäisenä soitetaan yleiseen hätänumeroon. Se on ainoa oikea keino toimia tällaisessa tilanteessa. Sairaala saa ilmoituksen potilaasta hyvissä ajoin ja osaa valmistautua. Kohtauksen saaneen oloa voidaan helpottaa laittamalla hänet kylkiasentoon ja varmistamalla, että henki kulkee, Roine neuvoo.

Suomessa yliopistollisissa sairaaloissa on maailman nopein ja paras hoito. Turun yliopistollisessa sairaalassa aivoinfarktin saaneista potilaista 55 prosenttia toipuu täysin. Luku on maailmanlaajuisesti todettu parhaaksi.

Ennaltaehkäisyllä, säännöllisillä lääkärikäynneillä, elintapojen muutoksella sekä perintötekijöitä kartoittamalla voidaan nykyään suurin osa aivoinfarkteista myös torjua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?