Kipua polvissa, lantiossa ja selässä? Sinulla saattaa olla ”piilevä takapuolen oireyhtymä”

Ihmisvartalo on monimutkainen kokonaisuus. Tutkimuksen mukaan pakaralihasten puute saattaa oirehtia esimerkiksi polvissa ja lantiossa.

25.5.2016 19:12

Vihlooko polvissa tai lantiossa, vai kärsitkö viiltävistä selkäkivuista? Oireet pahenevat varsinkin urheillessa. Kivun aiheuttaja saattaa löytyä takapuolesta, muun muassa The Washington Times ja Fox News -sivustot kertovat.

Yhdysvaltalaistutkijat ovat ehkä tunnistaneen polvi-, lantio- ja selkäkipujen yleisimmän aiheuttajan sekä paikallistaneet yleisimmän syyn leikkausta vaativille urheiluvammoille. Sairaus on nimeltään dormant butt syndrome (DBS) eli vapaasti suomennettuna piilevä takapuolen oireyhtymä.

State Wexner Medical Centerin tutkijat ovat selvittäneet DBS:n olevan syy monen yhdysvaltalaisen krooniseen särkyyn. Tutkijoiden mukaan ihmisruumis on monimutkainen kokonaisuus, ja sen toiminnot ovat linkitettyinä toisiinsa.

Takapuolen tulisi tukea koko kehoa ja toimia niin sanottuna iskunvaimentimena rankan treenin aikana. Huonot pakaralihakset saattavat aiheuttaa jännitystä muissa ruumiinosissa, mikä puolestaan vaikuttaa suoraan polvien, lantion ja selän lihaksiin ja toimintoihin.

– Ihmisvartalon toiminnot ovat linkitettyinä toisiinsa. Monesti, kun ihminen hakeutuu lääkärin vastaanotolle polvi- tai lantiovamman vuoksi, kivut johtuvat todellisuudessa siitä, että pakaralihakset eivät ole tarpeeksi hyvät, fysioterapeutti Chris Kolma kertoo.

Tutkijoiden mukaan liikkumisen puute tai vääränlainen liikunta sekä esimerkiksi nukkuminen sikiöasennossa saattavat aiheuttaa DBS-oireita.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?