Kärsitkö toistuvista ilmavaivoista? Nämä syyt saattavat olla taustalla - Terveys - Ilta-Sanomat

Kärsitkö toistuvista ilmavaivoista? Nämä syyt saattavat olla taustalla

Muista rauhoittaa hyvä aika syömiseen ja vältä hotkimista, ettei ilmaa kulkeudu turhaan suolistoon.

Julkaistu: 17.5.2016 14:53

Ilmavan vaivan kanssa voi oppia elämään. Näin asiantuntija neuvoo.

Mitä ilmavatsalle voisi tehdä? Ravintoasiantuntija, elintarviketieteen lisensiaatti Eeva Voutilaisesta säännöllinen ruokailu ja liikunta ovat ensimmäiset asiat, jotka herkkävatsaisen kannattaa tarkistaa. Kummassakaan ei hänestä tarvitse yltää ihmeellisyyksiin.

– Liikkua kannattaa sen verran kuin pystyy, ja ruokailussa on hyvä muistaa, ettemme ole laiduneläimiä. Hampaatkin kestävät korkeintaan kuusi happohyökkäystä päivässä, ja sama määrä ruokailuja sopii myös vatsalle, Voutilainen muistuttaa.

Ilmaa keräävän vatsan omistajan on muita tarkemmin mietittävä, mitä suuhunsa laittaa ja kuinka paljon kerrallaan.

– Joitakin hiilihydraatteja elimistömme ei pilko, ja toiset meistä saavat tästä johtuen enemmän oireita kuin toiset. Tällaisia hiilihydraatteja on muun muassa pavuissa, kaalissa, mustajuuressa, sipuleissa ja artisokassa.

Silti ilmaa kerryttäviä aineita ei kannata herkkävatsaisenkaan täysin poistaa lautaselta. Kannattaa ensin kokeilla, jos vaikka kaali keitettynä tai hapankaalina sopisi vatsalle paremmin.

– Moni ei myöskään kestä ruisleipää. Silloin voi kuitenkin testata, sietääkö vatsa päivän vanhaa leipää tai näkkileipää paremmin, Voutilainen neuvoo.

Hänen mielestään ravintokuidut on järkevintä nauttia täysjyväruisleivän muodossa kuin vaikkapa kuitulisinä.

– Leseetkin ovat ihmisten kopeloima aine, ei ollenkaan niin terveellinen kuin käsittelemättömät täysjyväviljat, Voutilainen lisää.

Ei maitoa turhaan pois

Eeva Voutilaisen mielestä ihmisen, jolla ei ole maitoallergiaa tai laktoosi-intoleranssia, ei turhaan kannata vältellä maitovalmisteita.

– Kun rupeaa rajoittamaan ruoka-aineita, on myös punnittava, mitä mahdollisesti menettää. Maito on kalsiumin, oleellisen luunrakennusaineen, tärkein lähde. Mistään kasvikunnan tuotteesta, kuten soija- tai riisimaidosta, kalsium ei imeydy niin hyvin kuin maidosta.

Entä kun ruoka-aineetkin on käyty läpi ja tarpeelliset vältelty, onko jotain vielä tehtävissä, ettei vatsa pullahtelisi kuin pullataikina?

– Tarkista vielä ruokailutapasi. Muista rauhoittaa hyvä aika syömiseen ja vältä hotkimista, ettei ilmaa kulkeudu turhaan suolistoon, Voutilainen neuvoo.

Ärtyvän suolen hoito haastavaa

Samaa mieltä on myös professori Martti Färkkilä HYKSin gastroenterologian klinikalta.

– Ilmaa tulee nieltyä joka tapauksessa jopa 500–700 ml päivässä, joten sitä ei kannata hotkimalla enää lisätä. Osa ilmasta häviää röyhtäilemällä, osa imeytyy verenkiertoon ja osa hajoaa peräsuolessa. Jos kaasua jää suoleen aiheuttamaan turvotusta ja kipua, on yleensä kyse ärtyvän suolen oireyhtymästä, Färkkilä sanoo.

Martti Färkkilän mielestä ärtyvän suolen hoito on usein haastavaa. Oireyhtymää sairastavan suoli sietää heikommin kaasun aiheuttamaa pingotusta ja on näin myös herkempi kivulle. Kun krooninen kipu alentaa kipukynnystä, noidankehä on valmis. Takuuvarmaa lääkettä tai hoitolinjaa oireyhtymään ei tunneta.

Hän ehdottaa ruokavalion tarkistamista ja kaasua muodostavien elintervikkeiden välttelyä. Usein unohdetaan, että suuri määrä fruktoosia ruokavaliossa tai makeutetuissa virvoitusjuomissa lisää kaasunmuodostusta.

Masennuslääkkeitä mahalle?

Jos ruokavaliomuutokset eivät auta, voidaan yrittää muuttaa suoliston bakteeriflooraa imeytymättömillä antibiooteilla. Ja siitäkään ei ole apua, voidaan vielä yrittää suolen seinämän supisteluun vaikuttavia lääkkeitä tai jopa masennuslääkkeitä.

– Masennuslääkkeillä voidaan vaikuttaa potilaan tapaan reagoida kipuun. Niiden avulla kivun noidankehä saattaa katketa, Färkkilä selittää.

– Pahimmillaan ärtynyt suoli on kuin paniikkireaktio, ja taudille tyypillistä on aaltoilu. Masennuslääkkeet vaikuttavat siihen, ettei suolistosta tuleviin kipusignaaleihin reagoitaisin liian herkästi.

Lue lisää

Turvottaako vatsaa vai vaivaako ripuli? Näin hoidat ärtynyttä suolta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?