Näin tunnistat rytmihäiriön merkit

Tuhannet aivoinfarktit johtuvat eteisvärinästä. Salakavala

15.5.2016 16:33

Tykyttääkö sydän yhtäkkiä tiheästi ja epätahtiin? Voisiko kyseessä olla eteisvärinä?

– Kun rytmihäiriö ilmaantuu ensimmäistä kertaa, on ihan luonnollista, että oireita säikähtää. Oireita pitääkin säikähtää siinä mielessä, ettei niitä saa ohittaa, sanoo professori, ylilääkäri Pekka Raatikainen Hyksin Sydän- ja keuhkokeskuksesta.

Raatikainen kertoo, että sydämen rytmihäiriö on yleinen päivystykseen hakeutumisen syy. Tyypillisin pitkäkestoinen rytmihäiriö on eteisvärinä, josta käytetään myös nimitystä flimmeri.

Eteisvärinää sairastaa yli satatuhatta suomalaista. Sairaus voi olla hengenvaarallinen, sillä se aiheuttaa vuosittain tuhansille aivoinfarkin.

– Käytännössä yleisin aivoinfarktin syy on eteisvärinä.

Eteisvärinällä tarkoitetaan tilaa, jossa sydämen eteiset eivät supistu normaalissa rytmissä vaan niiden liike on nopeaa, epätahtista värinää. Eteisvärinän voi tuntea epäsäännöllisinä ja usein myös epätavallisen tiheinä lyönteinä.

 Käytännössä yleisin aivoinfarktin syy on eteisvärinä.

Eteisvärinän huomaaminen ajoissa on tärkeää, jotta lääkäri voi aloittaa antikoagulaatiohoidon eli verenohennuslääkityksen, jolla on mahdollista ehkäistä aivoinfarkti.

Raatikainen selittää, että verenohennuslääke on tarpeen, koska seisovalla verellä on taipumus hyytyä.

– Mekanismi on sellainen, että kun eteinen värisee eikä supista kunnolla, veri jää seisomaan eteiseen. Vasemmassa eteisessä on umpipussukkamainen eteiskorvake, jonne hyytymä usein tulee. Sieltä hyytymäklotti saattaa lähteä liikkeelle, ja aika usein se päätyy aivoverisuoneen ja tukkii sen.

Verenohennuslääkkeiden käyttäminen lisää hieman aivoverenvuodon riskiä.

– Riski saada tukos ilman lääkitystä on kuitenkin paljon suurempi, Raatikainen suhteuttaa.

Eteisvärinä on kiusallinen sairaus myös siksi, että vaivan kerran ilmaannuttua se alkaa ruokkia itse itseään.

– Kun eteinen rupeaa värisemään, sydämen sähköinen toiminta muuttuu eteisvärinää suosivaksi. Eteiseen tulee myös rakenteellisia muutoksia: siihen muodostuu sidekudoskertymiä, joiden ympärille sähkö jää ikään kuin vaeltelemaan.

 Ylipainoisella, kohonnutta verenpainetta sairastavalla diabeetikolla on valtava riski saada myös eteisvärinä.

Miksi eteinen sitten värisee?

– Jos sen tietäisin, saisin seuraavan vuoden Nobel-palkinnon, Raatikainen naurahtaa.

Se tiedetään, että riski liittyy selvästi ikääntymiseen ja sydänsairauksiin. Nuorilla eteisvärinä on harvinaista.

– 55–60 ikävuoden kohdalla eteisvärinän ilmaantuvuus kääntyy voimakkaaseen nousuun. Yli 75-vuotiaista sitä sairastaa jo yksi kymmenestä.

Perussairaudet, kuten kohonnut verenpaine ja diabetes sekä ylipaino, altistavat eteisvärinälle.

– Ylipainoisella, kohonnutta verenpainetta sairastavalla diabeetikolla on valtava riski saada myös eteisvärinä, Raatikainen kuvailee tyypillistä potilasta.

Salakavala piirre eteisvärinässä on, että se piileskelee joskus täysin oireettomana. Onkin arvioitu, että tuhannet suomalaiset sairastavat sitä tietämättään.

– Tapaukset voivat tulla ilmi esimerkiksi niin, että kun iäkäs ihminen tulee ajokorttitarkastukseen, lääkäri kuuntelee hänen sydäntään, toteaa epäsäännöllisen sykkeen ja ottaa sydänfilmin – ja siitä todetaankin eteisvärinä.

Toisinaan eteisvärinä tulee ilmi vasta sen jälkeen, kun aivoinfarkti on jo ehtinyt tulla.

– Aivoinfarkti saattaa olla ensimmäinen oire. Nykyinen käsitys on, että jos potilas saa aivoinfarktin, eikä siihen löydy selkeää syytä, pitäisi tutkia, onko hänellä eteisvärinä ja aloittaa tarvittaessa veren hyytymistä vähentävä lääkitys. Sillä pystytään ehkäisemään kohtauksen uusiutumista.

 Kun rytmihäiriö ilmaantuu ensimmäistä kertaa, on ihan luonnollista, että oireita säikähtää. Oireita pitääkin säikähtää.

Sydänliitto aloitti pari vuotta sitten Tunne pulssisi -kampanjan, joka opastaa pääsemään eteisvärinän jäljille pulssia tunnustelemalla.

– Kaikkien yli 65-vuotiaiden pitäisi ruveta säännöllisesti tunnustelemaan pulssiaan. Se on oireettoman eteisvärinän seulontaa halvimmillaan, Raatikainen sanoo.

Pulssia voi tunnustella ranteesta tai kaulasta ja seurata aamuin illoin, muuttuuko se epäsäännölliseksi tai nopeaksi.

– Jos havaitsee pulssissa muutoksia, pitää hakeutua sydänfilmiin. Näin on mahdollista saada kiinni myös oireeton eteisvärinä ennen kuin se etenee aivoinfarktiin saakka.

Hyvä uutinen on, että eteisvärinän tuloa voi myös ehkäistä omilla valinnoilla.

– Korostan, että itseään kannattaa hoitaa. Eteisvärinä on asia, johon voi itse vaikuttaa: noudata terveellisiä elämäntapoja, laihduta normaalipainoon, lopeta tupakointi, hoida kolesteroli kuntoon ja käytä lääkkeitä kuten lääkäri on opastanut. On selvää tutkimusnäyttöä, että näin toimimalla voi päästä hyviin tuloksiin.

Faktat

- Eteisvärinä eli flimmeri on tavallisin sydämen pitkäkestoinen rytmihäiriö, joka yleistyy 60. ikävuoden jälkeen.

- Sydän on lihas, jossa on neljä lokeroa: kaksi eteistä ja kaksi kammiota. Kun sydän pumppaa verta, sen kaikki osat supistuvat järjestelmällisesti.

- Eteisvärinässä sydämen eteiset eivät supistu hyvässä järjestyksessä, vaan niiden liike on epätahtista värinää.

- Eteisvärinän voi tuntea epäsäännöllisinä ja epätavallisen tiheinä sydämenlyönteinä.

- Oireita voivat olla hengenahdistus, rintakipu, väsymys ja yleinen jaksamattomuus.

- Vuosittain eteisvärinä aiheuttaa tuhansia aivoinfarkteja. Siitä johtuvat aivoinfarktit ovat muita aivoinfarkteja vaikeampia ja johtavat useammin kuolemaan.

Lähde: Tunnepulssisi.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?