Yllättävän monella suomalaisella rasvamaksa – nämä ovat salakavalat oireet

Munuais- ja maksaliiton mukaan yli miljoonan suomalaisen maksa on rasvoittunut.

Maksaa rasvoittaa alkoholin lisäksi ylipaino, väärin annostellut lääkkeet, tuntemattomat luontaistuotteet ja myrkylliset sienet.

9.5.2016 13:30 | Päivitetty 9.5.2016 15:08

Alkoholin ongelmakäyttäjiä on miljoonasta puolet, mutta maksasairaudet eivät ole ainoastaan suurkuluttajien ongelma, vaan jatkuva käyttö pieninä annoksina voi myös vahingoittaa maksaa. Maksaa rasvoittaa alkoholin lisäksi ylipaino, väärin annostellut lääkkeet, tuntemattomat luontaistuotteet ja myrkylliset sienet.

– Maksasairauksien ennaltaehkäisy on tärkeää, koska virusmaksasairauksia lukuun ottamatta varsinaisia parantavia hoitoja on vähän. Kun maksasairauden syy on tiedossa, voi välttää maksaa kuormittavia tekijöitä, muistuttaa Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström liiton tiedotteessa.

Suurin osa ongelmista olisi ehkäistävissä vähentämällä maksan urakkaa eli välttämällä ylipainoa, liikkumalla ja annostelemalla lääkkeet oikein.

Tunnistus heikkoa

Högströmin mukaan maksasairaus todetaan yleensä sattumalta työterveystarkastuksessa tai tutkittaessa maksa-arvoja muun sairauden lääkehoidon ohella. Rasvamaksan tunnistaminen varhaisessa vaiheessa on vielä kohtuullisen heikkoa. Rasvamaksan oireet ovat siitä salakavalia, että ovat suureksi osaksi yleisoireita.

– Jos maksa voi huonosti, niin se ei anna kauheasti oireita. Niitä voivat olla väsymys, pahoinvointi ja muut yleisoireet. Keskivartalolihavuus on merkki, josta kannattaa huolestua, Högström toteaa IS:lle.

Omaa riskiä voi summata myös elämäntapojaan miettimällä. Liikutko vähän? Oletko keskivartalolihava? Tuleeko syötyä roskaruokaa? Käytätkö paljon alkoholia?

– Silloin voisi itse huolestua.

Pelkkää rasvamaksaa voi vielä kohentaa. Painonpudotus, liikunnan lisääminen ja rasvaisten ruokien välttely auttaa Högströmin mukaan.

– Jos maksassa on tulehdus jo, niin silloin mietitään lääkärin kanssa, mitä voidaan tehdä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?