Yli 150 naista tutkinut lääkäri paljastaa vaginan normaalit mitat - Terveys - Ilta-Sanomat

Yli 150 naista tutkinut lääkäri paljastaa vaginan normaalit mitat

Naisellisia muotoja on moneen lähtöön, mutta näissä mitoissa vaginat keskimäärin ovat – ulkoa ja sisältä!

6.5.2016 19:12

IS kertoi aiemmin tällä viikolla nuorten naisten toivovan maailmalla entistä useammin sisempien häpyhuulten korjausleikkauksia. Tyttöjä kiusaa niiden ulkonäkö, joka voi poiketa naistenlehdistä ja mainoskuvista.

Omien muotojen ei myöskään haluta loistavan tiukkojen housujen ja ohuiden kankaiden alta. Trendi ei vaivaa vain nuoria tyttöjä, vaan myös vanhempia naisia.

Osa naisista ottaa paineita siitä, ettei näytä alakerrasta samalta kuin mallit. Kuvassa Lily Aldridge Victoria’s Secretin kuvauksissa.­

– Nykyään nuorilla naisilla on ylitsepääsemätön paine näyttää täydellisiltä, aina vaginaa myöten, kommentoi plastiikkakirurgi Richard Swift Glamourille.

Tutkimukset ovat kuitenkin paljastaneet, että muutosta toivoneiden häpyhuulet ovat useimmiten aivan tavallisissa mitoissa eikä terveydellisiä syitä leikkaukseen ole.

Tiukkojen urheiluvaatteiden trendiä on myös povattu yhdeksi syyksi nuorten ahdistukseen.­

Mikä on sitten normaalia? Missä mitoissa vaginat tavallisesti ovat? Women’s Healthin haastattelema Ohion yliopiston lääkäri, apulaisprofessori Brook McFadden tutki 168 naista selvittääkseen asian.

1. Sisemmät häpyhuulet

Sisempien häpyhuulten koossa on tavallisesti heittoa jo keskenäänkin. McFaddenin tutkimusten mukaan vasen sisempi häpyhuuli on keskimäärin 2,1 senttiä leveä, mutta vaihtelua oli aina 0,4 sentistä 6,4 senttiin.

Oikea sisempi häpyhuuli oli keskimäärin 1,9 senttinen (vaihteluväli 0,3 sentistä seitsemään senttiin). Sisempien häpyhuulten pituus oli keskimäärin neljä senttiä vasemmalla puolella (vaihteluväli 1,2–7,5 senttiä) ja oikealla 3,8 senttiä pitkä (vaihteluväli 0,8–8 senttiä).

McFaddenin mukaan mitat vaihtelevat naisten välillä paljon.

– Oikean ja vasemman häpyhuulen välillä on jo tilastollisestikin merkittävä ero, mikä osoittaa, että omasi on luultavasti täysin normaali.

Lääkäriin on McFaddenin mukaan asiaa vasta, jos häpyhuulet hiertyvät ja kipeytyvät kokonsa vuoksi.

2. Ulommat häpyhuulet

Ulommat häpyhuulet ovat kuin kirjan kannet, jotka kätkevät kaiken sisäänsä. Keskimäärin ne olivat 8,1 senttiä pitkät (vaihtelu neljästä sentistä 11,5 senttiin). McFaddenin mukaan mitta pienenee usein vanhetessa.

Tosin ne voivat alkaa myös vanhetessa roikkua, kun ihonalainen rasvakudos vähenee kaikkialla kehossa.

– Se on usein ikämuutos. Ikääntyessä ja hormonaalisen toiminnan muuttuessa iho veltostuu ja ihonalaiskudoksen tilavuus pienenee, jolloin isot häpyhuulet muuttuvat riippuviksi, kertoi Siluetin plastiikkakirurgian erikoislääkäri Timo Pakkanen Suomen tilanteessa IS:lle aiemmin.

3. Klitoris

Riemunapin koolla on suuria eroja, kuten kaikella muullakin. Klitoriksen leveys vaihteli tutkimuksessa 0,2 sentistä 2,5 senttiin ja pituus 0,4 sentistä neljään senttiin. Keskimääräinen klitoris oli tutkimuksen mukaan leveydeltään noin 1,6 senttiä.

Tutkimuksen mukaan leveämmän klitoriksen omaavat naiset saavat muita helpommin orgasmeja.

4. Emätin

Keskimäärin emättimen syvyys on Väestöliiton mukaan 6–12 senttiä. McFaddenin tutkimusten mukaan sen halkaisija vaihtelee 2,1 sentistä 3,5 senttiin.

McFaddenin mukaan naisista, joiden emättimen halkaisija oli 2,1 senttiä, oli seksuaalisesti aktiivisia vain kaksi ja molemmat kertoivat yhdynnän tuottavan kipua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?