Nuorten suomalaisnaisten syöpätilastossa hyppäys – ”Uudenmaan ja Etelä-Suomen ilmiö”

Nuoret naiset tuntevat auringon riskit mutta eivät aina välitä niistä, koska haluavat ruskettua.

Kaksi kolmasosaa suomalaisista kertoo ottavansa aurinkoa, ja erityisesti nuoret naiset haluavat ruskettua. Kuvituskuva.

20.4.2016 13:40

Nuorten, 20–29-vuotiaiden naisten melanoomissa on kymmenen viime vuoden aikana tapahtunut hyppäys.

Ilmiö on lukumääräisesti vielä pieni, 20–30 tapausta vuodessa, mutta se näkyy jo tilastoissa niin, että ihosyöpä melanooma on yleistymässä nuorten naisten yleisimmäksi syöväksi.

– Melanoomien määrä on heillä yli tuplaantunut. Melanooma kilpailee tällä hetkellä kilpirauhassyövän kanssa nuorten naisten yleisimmästä syövästä. Aikaisemmin kilpirauhassyöpä oli selvästi yleisin, sanoo erikoistutkija Lasse Ylianttila Säteilyturvakeskuksesta.

Säteilyturvakeskuksen kyselyn mukaan kaksi kolmasosaa suomalaisista kertoo ottavansa aurinkoa, ja erityisesti nuoret naiset haluavat ruskettua.

Tilastojen mukaan melanoomien määrä on nuorista naisista kasvanut etenkin eteläsuomalaisilla.

– Luvut ovat niin pieniä, ettei niistä kauheasti pysty päättelemään, mutta näyttää siltä, että nousu on Uudenmaan ja Etelä-Suomen ilmiö.

”Syövät kehittyvät 10–20 vuotta”

Tulevaisuudessa naisten melaanomatilasto voi näyttää vielä synkemmältä.

– Syövät yleensä kehittyvät 10–20 vuotta. Jos hyppäys nyt jo näkyy nuorilla, on pelko, että määrä vielä ryöpsähtää vanhemmiten, Ylianttila sanoo.

Nuoruudessa olisikin tärkeää suojautua UV-säteilyltä.

– Syövän kehittyminen kestää pitkän aikaa. Mitä enemmän syövällä on aikaa kehittyä auringolle altistumisen jälkeen, sitä todennäköisemmin se tulee. Kun altistus saadaan nuorena, heräte syövälle on hankittu, ja sillä on koko elinikä aikaa kasvaa.

”Auringossa oleskelu vähissä vaatteissa on tullut tavaksi”

Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Eeva Ollila korostaa, että UV-säteilyltä suojautuminen on tärkeää joka iässä, mutta nuoret ovat helposti asiassa välinpitämättömiä.

– Lapsuudessa vanhemmat huolehtivat suojauksesta yleensä aika hyvin, mutta se heikkenee siinä vaiheessa, kun nuoret alkavat kulkea itsenäisesti ja heidän pitäisi ottaa vastuu suojauksesta.

Ollila kertoo, että melanoomat ovat lisääntyneet kaikissa länsimaissa. Hänen mukaansa taustalla vaikuttavat mielikuvat ja kauneusihanteet.

– Auringossa oleskelu vähissä vaatteissa on tullut tavaksi. Mielikuvissamme on tapahtunut iso muutos siinä, minkälainen on hyvä lomapäivä ja miltä hyvännäköinen iho näyttää. Ihmiset ovat valmiita tekemään esteettisistä syistä aika hölmöjäkin juttuja.

Ylianttila muistuttaa, että auringolla on syöpäriskin lisäksi muitakin vaikutuksia ihoon.

– Jos ruskettumisen tavoitteena on hankkia kauneutta, 10–20 vuoden kuluttua sillä on hankittu myös rypyt. Melanoomalta voi välttyä, mutta aivan varmasti UV-säteily aiheuttaa ihon valovanhenemista eli ihon rypistymistä.

Melanooma nopeimmin yleistyvä syöpä

Melanooma on Suomessa nopeimmin yleistyvä syöpä. Se on ihosyövistä vaarallisin, koska se voi jo varhaisessa vaiheessa lähettää etäpesäkkeitä.

Tuoreimmat melanoomatilastot ovat vuodelta 2014, jolloin melanoomia todettiin noin 700 miehellä ja 670 naisella, yhteensä 1 362 uutta tapausta. Melanoomaan kuoli 146 miestä ja 82 naista.

Tärkein syy melanoomaan sairastumiseen on auringossa palaminen ja suuret, äkilliset annokset UV-säteilyä.

Arvioiden mukaan jopa 95 prosenttia melanoomista voitaisiin ehkäistä riittävällä suojautumisella ja järkevämmällä aurinkokäyttäytymisellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?