Vatsa taas kipeänä? Näistä syistä se voi johtua - Terveys - Ilta-Sanomat

Vatsa taas kipeänä? Näistä syistä se voi johtua

Jos vatsavaivojen lisäksi ilmenee laihtumista ja kuumeilua tai ulosteen mukana tulee verta, älä odottele, vaan varaa aika lääkärille.

Julkaistu: 19.4.2016 10:42

Venyy, paukkuu ja ummettaa, mistä vaivat johtuvat? HYKSin gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila vastaa.

Outojen vatsavaivojen takaa löytyy usein kotikonstein hoidettavia syitä.

1. Mistä oudot, ruokailunjälkeiset vatsaoireeni johtuvat?

”Useimmiten ne ovat sopimattoman ruoan aiheuttama vaiva, mutta tarkkaa syytä sille, miksi jokin ruoka ärsyttää, ei tiedetä. Vatsaoireille altistavat hätäinen hotkinta, ilmaa vatsalaukkuun keräävät elintarvikkeet, rasvainen ruoka, stressi, runsas kahvin juonti sekä alkoholi.

Jos sinulla on ärtyvä suoli -oireyhtymä, suolistosi liikkeet ovat jostain syystä häiriintyneet. Tuon häiriön saatat aistia jopa suoranaisena kipuna. Kivun syy taas on peräisin herkkyydestäsi tuntea suoliston liikkeitä, joten kipukynnyksesi on tavallista matalampi.

Oiretuntemustesi taustalla saattaa olla vähäkuituinen ja vähän nestettä sisältävä ruokavalio. Silloin suolesi sisällöstä tulee kovempaa ja uloste etenee suolessa huonommin.

Suoliston epätasapainoon joutunut bakteerikantakin voi johtaa ärtyvän suolen oireyhtymään. Bakteeritasapaino heittelehtii tyypillisimmin antibioottikuurin tai turistiripulin seurauksena.”

2. Söisin mieluusti ruisleipää, mutta se pistää vatsani sekaisin. Miksiköhän?

”Useimmiten ärtyvän suolen oireita poikiva ruoka on ravitsemuksellisesti suositeltavaa – harmi kyllä.

Hankalia aineksia ovat tuoreen ruisleivän ohella vaikkapa pavut, omena, paprika, kaali tai sipuli. Ne tuottavat suolistokaasuja ja turvottavat herkkää vatsaasi. Lisäksi hiilihapotetut juomat sekä makeutusaineista etenkin sorbitoli ja ksylitoli kiusaavat tavallisesti ärtyväistä suolta.

Vaihda ruisleipä sataprosenttiseen kauraleipään.”

3. Miten hoitaisin turvottelevia vatsavaivojani?

”Ensiavuksi ronski vinkki: Röyhtäise ja pöräytä! Kun päästät ilmaa kummastakin päästä ulos, kipu lievenee ja turvotuksen tunne tasaantuu.

Tärkeintä omahoitoa oireilevalle suolistolle on ruokaremontti. Karsi ilmaa keräävät ruoka-aineet pois, mutta pidä samalla huolta vatsallesi käypäisän kuidun asteittaisesta lisäämisestä.

Lisäkuitua saat esimerkiksi kauraleseistä, psylliumkuidusta tai pellavansiemenrouheesta. Toinen oiva omahoitokonsti on liikunta. Reipas jumppa tai ulkoilulenkki auttaa suolta toimimaan normaalimmin.

Myös veden maltillinen lisäys saattaa tehota – pari lisälasia päivässä riittää. Rajoita purkan pureskelua.”

4. Auttaisivatko probiootit ärtyvään suoleen?

”Suoliston hyvinvointia tukevat probiootit, kuten maitohappobakteereita sisältävät elintarvikkeet, saattavat joissakin tapauksissa tuoda apua ärtyilevän vatsan oireisiin, etenkin turvotukseen.

Probiootit eivät kuitenkaan ole lääkkeitä, eivätkä kaikki saa niistä apua. Kokeilla niitä toki voi.”

5. Milloin oireilevan vatsan kera on syytä marssia lääkäriin?

”Silloin, jos ruokaremontti ja elintapamuutokset eivät tepsi, oireet hankaloittavat jatkuvasti elämää, uni ja liikkuminen häiriintyvät ja ummetus sekä ripuli rasittavat. Jos vatsavaivojen lisäksi ilmenee laihtumista ja kuumeilua tai ulosteen mukana tulee verta, älä odottele, vaan varaa aika lääkärille.

Lääkäri kyselee suolen toiminnasta, turvotuksesta ja syömisistäsi – kirjaa niistä pääkohdat paperille ja ota muistilappu mukaan vastaanotolle. Ravitsemusterapeutti auttaa sinua koostamaan vatsaystävällisen ja monipuolisen ruokavalion.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?