Tutkimus löysi yllättävän vaikutuksen: Vähärasvaiset maitotuotteet eivät ehkä olekaan parempi valinta kuin rasvaiset - Terveys - Ilta-Sanomat

Tutkimus löysi yllättävän vaikutuksen: Vähärasvaiset maitotuotteet eivät ehkä olekaan parempi valinta kuin rasvaiset

Tutkija kuitenkin muistuttaa, että tulokset ovat alustavia eikä niitä kannata vielä käyttää virallisina ravintosuosituksina.

Tuftsin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan täysrasvaisten maitotuotteiden nauttiminen verrattuna kevytversioihin laski diabetesriskiä 46 prosenttia.­

10.4.2016 8:21

Yhdysvaltain Tuftsin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan täysrasvaisten maitotuotteiden nauttiminen verrattuna kevytversioihin laski diabetesriskiä 46 prosenttia.

– Ei ole todisteita siitä, että ihmiset, jotka käyttävät kevytmaitotuotteita voisivat paremmin kuin täysmaitotuotteita käyttävät, sanoi tutkija Dariush Mozaffarian Telegraphille.

Mozaffarian muistuttaa, että tulokset ovat alustavia eikä niitä kannata vielä käyttää virallisina ravintosuosituksina.

Timelle tutkija Mozaffarian puolestaan ihmetteli, miksi suositellaan vain vähärasvaisia maitotuotteita, vaikkei niiden paremmuudesta ole näyttöä. Päin vastoin, nyt hänen tuoreen tutkimuksensa mukaan täysrasvaisten maitotuotteiden käyttäminen alentaa diabetesriskiä. Hän sanoi, että ihmisten pitäisi syödä erilaisia maitotuotteita, ja unohtaa suositukset rasvapitoisuudesta.

Ihmisten pitäisi syödä erilaisia maitotuotteita, ja unohtaa suositukset rasvapitoisuudesta, sanoo tutkija Dariush Mozaffarian.­

Tutkimus perustuu vuosina 1989–90 ja 1993–94 otettuihin verinäytteisiin yli 3000 henkilöltä, joiden mahdollinen sairastuminen diabetekseen tarkastettiin vuonna 2010. Tutkijat vertasivat tuloksia tietoihin maitotuotteiden kulutuksesta.

– Minusta meidän tulisi nyt ymmärtää, että on terveellisiä ja epäterveellisiä rasvoja, sekä terveellisiä ja epäterveellisiä hiilihydraatteja. Rasva voi parantaa kylläisyyden tunnetta ja se voi näin vähentää kokonaiskalorisaantia, kommentoi diabeteksen asiantuntija ja apulaisprofessori Susan Spratt Duken lääketieteellisestä yliopistosta CBS:lle.

Aikaisemmat tutkimukset ovatkin näyttäneet, että vähärasvaisia tuotteita käyttävät ihmiset korvaavat kalorivajeen useammin sokerilla ja hiilihydraateilla, joiden runsaalla käytöllä on yhteys diabeteksen kehittymiseen, kertoi Time.

Tutkimus julkaistiin Circulation-tiedejulkaisussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?