Tamperelaisnainen menetti tajuntansa yllättävissä tilanteissa, mystisten kohtausten syy selvisi 15 vuoden jälkeen - Terveys - Ilta-Sanomat

Tamperelaisnainen menetti tajuntansa yllättävissä tilanteissa, mystisten kohtausten syy selvisi 15 vuoden jälkeen

Tamperelaisen Anu Heralan vaivojen syytä etsittiin 15 vuotta, ennen kuin se selvisi. Herala sairastaa harvinaista kasvuhormonin liikatuotantoa.

Anu ja Jori Heralan perheessä on aikuisia lapsia ja lapsenlapsia. –Meillä on ihana perhe. Kaikki ovat mummiskan tukena, Anu Herala kertoo.

10.4.2016 9:37

TAMPERELAINEN Anu Herala, 66, ravasi 15 vuotta lääkäreiden luona ennen kuin selvisi syy jatkuviin terveysongelmiin. Se oli akromegalia – kasvuhormonin liikatuotanto.

Sairaus on harvinainen. Vuosittain se diagnosoidaan Suomessa noin 20 henkilöllä.

Sairauden seurauksena Anu Herala menetti monta kertaa tajuntansa kadulla, bussissa ja kotona. Kun joku tuupertuu katuun kasvoilleen, niin ensimmäiseksi ajatellaan, että kännissähän se.

– Putkaan ei viety kertaakaan, mutta kun vietiin ambulanssilla sairaalaan, niin kyllä ne siellä puhallutti, Anu Herala kertoo.

Herala oli ammatiltaan hammashoitaja. Työpaikaltakin hänet vietiin sairaalaan ja aina puhallutettiin.

– Suhtautuminen oli aika ikävää, kun ajattelee hammashoitajan työtä. Ei sitä hirveen kännissä voi tehdä.

Anu Heralalla riittää huumoria ja energiaa. Itsekin hän sanoo olevansa sähikäinen.

Aluksi epäiltiin sydänvaivoja, mutta ongelmien syy ei löytynyt sydämestä. Luulosairaanakin Heralaa pidettiin.

– Se on jäänyt erityisesti kaihertamaan, että eräs neurologi laittoi minut psykiatriselle osastolle, kun ei keksinyt mitään muuta. Siellä todettiin aika nopeasti, että minä en kuulu sinne.

VANHASSA valokuvassa Anu Herala on hoikka tyttö. Hän teki nuoruudessaan mannekiinin töitä. Takavuosien Miss Suomen Pirjo Laitilan tyylikoulussa Anulle sanottiin, että hänellä on ”jumalainen huulen kaari”.

Sairaus muutti ulkonäköä rajusti. Kasvot turposivat, kädet ja jalat suurenivat. Jumalainen huulenkaari oli tiessään.

– Suu on aivan hirvee ankanläppä ja aivan vinossa. Silmät ovat kuin märäntyneet puukonhaavat. Luomet roikkuivat. Joka aamu sain etsiä silmiä, Herala kertoo vanhaa valokuvaa katsellessaan.

Kädet kasvoivat niin, että sormuksia piti suurentaa monta kertaa.

– Opin pitämään kädet pöydän alla piilossa, etten herätä kauhistusta.

Kun jalat olivat ennen kokoa 38, sairastumisen jälkeen piti hankkia 42-kokoisia kenkiä.

– Kenkäkaupassa herätin yleistä hilpeyttä, kun yritin survoa kaupan suurimpia kenkiä jalkaan enkä saanut mahtumaan. Nykyään löytyy isoja kenkiä naisillekin.

MONENLAISTA muutakin vaivaa tuli, kuten diabetes ja verenpainetauti.

– Viimeisenä tuli sydänjuttu. Sydänlihas on paksuuntunut 15-milliseksi. Siitä syystä minulla on rytmivalvuri ja tahdistin.

Tahdistimen asennus ei mennyt aivan oppikirjan mukaan. Leikkaus jouduttiin tekemään neljä kertaa.

Herala on Aivolisäke-potilasyhdistys Sella ry:n puheenjohtaja. Siinä toimessa hän haluaa tehdä harvinaista sairautta tunnetuksi.

– Minulla oli viisi sydänpysähdystä. Olen ollut monta kertaa hengenvaarassa. Varmaan minulla on yhdeksän henkeä kuin kissalla.

Tampereen Hatanpään sairaalan lääkäri Tero Pirttinen löysi lopulta syyn Anu Heralan ongelmiin. Se oli kasvuhormonin valtava ylituotanto.

– Hän huomasi, että ääneni on madaltunut, Herala muistelee.

– Sitten hän sanoi, että laitapa kätesi tuohon pöydälle. Hän arvasi heti, mikä minua vaivaa. Käteni olivat suurentuneet.

– Olen pari kertaa vienyt hänelle ruusut. Olen hänelle ikuisesti kiitollinen. Olin todella huonossa mallissa, kun hän totesi, mikä minulla on, Herala kertoo.

KASVUHORMONIA tuottaa herneen kokoinen aivolisäke. Heralan aivolisäkkeessä oli kasvain, ja se aiheutti hormonin liikatuotannon.

Puolen vuoden kuluttua Herala pääsi leikkaukseen.

– Mun kasvain oli poikkeuksellisen iso. Sen takia kaikkea ei saatu pois. Loppu on tuolla, eikä sitä tulla ikinä saamaan pois. Kukaan ei tiedä, mitä se siellä aiheuttaa.

 Kenkäkaupassa herätin yleistä hilpeyttä, kun yritin survoa kaupan suurimpia kenkiä jalkaan enkä saanut mahtumaan.

Leikkauksen jälkeen ongelmat vähenivät, mutta eivät loppuneet kokonaan.

– Kun turvotukset laskivat leikkauksen jälkeen, niin voi luoja sitä riemua, kun ensimmäisen kerran sain korkokengät jalkaan. Kyllä siellä turhamainen nainen on siellä takana.

KERRAN kuussa Herala saa piikin, jonka hinta on toista tuhatta euroa. Päivittäin hän joutuu ottamaan 14 erilaista pilleriä.

– Se on melkoinen kattaus. Ei tahdo löytyä dosettia, mihin ne kaikki mahtuvat. Kun lähdemme jonnekin, siinä on valtava miettiminen, että laittaa sen dosetin niin, että kaikki on mukana.

Kerran kuussa Anu Herala saa yli tuhat euroa maksavan piikin. Päivittäin hän joutuu syömäään 14 erilaista lääkettä.

Anu Herala vaikuttaa nuorekkaalta. Huumoria ja energiaa riittää. Itsekin hän sanoo olevansa sähikäinen.

– Ajoittain on matot rypyssä, mutta kyllä sieltä aina noustaan entistä iloisempana. Minulla on hyvä perhe, joka on ollut valtava tuki. Pidän niitä jatkuvasti jännityksessä, koska voin löytyä milloin mistäkin tajuttomana.

– Tosi paljon ystäviä jäi matkan varrelle sairauden myötä. Ei riittänyt ymmärrystä, enkä tietenkään voi sitä vaatiakaan.

– Sitten rupesin harrastamaan itsekästä rajaamista. Voin rajata asiat ja ihmiset, keitä tarvitsen elämääni. Tarvitsen vain hyviä ihmisiä, en sellaisia, jotka repii ja raastaa. Olen ikäni ollut toisten “Leelian lepotuoli”. Nyt se on loppu. Olen vain meidän sairausryhmää varten.

ANU Herala on Aivolisäke-potilasyhdistys Sella ry:n puheenjohtaja. Siinä toimessa hän haluaa tehdä harvinaista sairautta tunnetuksi.

– Jos joku olisi ollut kiinnostunut minun tilastani, olisin säästynyt paljolta, Herala sanoo.

– Yhdistystyö on intohimoni. Jos voin jonkun toisen hoitopolkua lyhentää, teen sen mielelläni. Mitä nopeammin sairaus todetaan, sitä parempi on ennuste.

Herala on lähestynyt päättäjiä ja poliitikkoja tuen saamiseksi. Tukea ei ole herunut.

– Ei ole tätä päivää, että sairausryhmää vedetään perässä eikä saada rahoitusta mistään. Tarpeet on kuitenkin melkoiset.

Anu Herala teki nuoruudessaan mallin töitä. Takavuosien Miss Suomen tyylikoulussa Anulle sanottiin, että hänellä on jumalainen huulen kaari.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?