Kansantaudin karmaiseva seuraus: Jopa 2000 amputaatiota vuodessa - Terveys - Ilta-Sanomat

Kansantaudin karmaiseva seuraus: Jopa 2000 amputaatiota vuodessa

Diabeetikkojen jalkavaivat painottuvat vanhempaan ikäluokkaan. Amputaatiota edeltää usein jalkahaava, joka ei heikentyneen verenkierron vuoksi parane.

9.4.2016 14:49

Diabetes altistaa alaraaja-amputaatioille. Kun diabetesta sairastavien määrä lisääntyy, samalla yleistyvät myös jalkaongelmat. Suomessa noin 300 000 ihmisellä on diagnosoitu kakkostyypin diabetes. Lisäksi noin 150 000 suomalaista sairastaa tyypin 2 diabetesta tietämättään.

Tutkimusselvitysten perusteella diabeetikoille tehdään vuosittain 1500–2000 amputaatiota.

– Täytyy muistaa, että amputaatioita tehdään kovin monista eri syistä. Itse diabeteksesta johtuvia ensimmäisiä amputaatioita tehdään noin 1000 vuodessa, arvioi ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka Diabetesliitosta.

Nilkan yläpuoleisia amputaatioita tehdään diabeteksen vuoksi vajaat 500 vuodessa, Ilanne-Parikka tarkentaa.

Voi johtaa pitkään laitoshoitoon

Jos tilanne on vaikeampi, joudutaan turvautumaan sääri- tai reisiamputaatioon. Reisiamputaation jälkeen varsinkaan ikäihminen harvoin pärjää enää kotona, vaan se johtaa hyvin usein pitkäaikaishoitoon. Sen sijaan varvasamputaation jälkeen ihminen usein pystyy jatkamaan esimerkiksi työelämässä.

Kun suomalaisten pidempi elinikä ja diabeteksen yleistyminen otetaan huomioon, amputaatiot ovat vähentyneet, ylilääkäri huomauttaa. Silti jokainen amputaatio on liikaa, ja ne voidaan ehkäistä diabeteksen hyvällä hoidolla.

– Jalkojen ongelmat painottuvat vanhempaan ikäluokkaan. Tyypillisesti amputaatio joudutaan tekemään tyypin 2 diabetesta sairastavalle ikäihmiselle, jolla on valtimotauti ja jalkojen verenkierto on heikentynyt siinä määrin, että verenkierto ei ääreisosiin asti riitä. Usein taustalla on joku tulehdus.

Ongelmia enemmän Itä-Suomessa

Ilanne-Parikan mukaan amputaatioissa esiintyy maantieteellistä vaihtelua Suomen sisällä. Vaihtelut johtuvat erilaisista palveluista, mutta myös siitä, että sydän- ja verisuonitaudeissa esiintyy niin ikään vaihtelua eri puolilla maata.

– Sydän- ja verisuonisairauksia ja jalkojen verenkierron ongelmia on enemmän Itä-Suomessa. Siellä joudutaan tekemään myös jonkin verran alaraaja-amputaatioita.

Ylilääkärin mukaan diabeetikko voi pärjätä vajaalla verenkierrolla hyvinkin pitkään, mutta tulehdus voi johtaa esimerkiksi varvaskuolioon hyvinkin nopeasti. Amputaatiota edeltää hyvin usein jalkahaava, joka ei heikentyneen verenkierron vuoksi parane.

Jos haava ei hyvästä hoidosta huolimatta osoita paranemisen merkkejä kahden viikon kuluessa, jalan verenkierto täytyy tutkia.

Liian pienet kengät syypää?

Hyvässä diabeteshoidossa jalat tutkitaan kerran vuodessa. Jos todetaan, että diabeetikolla on jalkahaavan riskitekijöitä tai verenkierron häiriöitä, jalat tulisi tutkia jokaisella vastaanottokäynnillä.

Ylilääkäri muistuttaa, että yhden nilkan yläpuolisen amputaation kokonaiskustannukset ovat suuremmat kuin jalkaterapeutin palkkaaminen vuodeksi.

Ylilääkärin mukaan diabeteksen sekä sokeritasapainon, verenpaineen ja kolesterolin perushoito ehkäisevät niin ikään jalkaongelmia. Tupakointi on jalkojen verenkierrolle äärimmäisen haitallista. Sopivankokoiset kengät ovat tärkeät, sillä diabetes altistaa jalan poikittaiskaaren laskemiselle ja pitkittäiskaaren korostumiselle.

– Hoidossa pitäisi saada ohjausta myös sopivista jalkineista. Tyyppitapaus voi olla se, että käytetään liian pieniä kenkiä, joista tulee jalkoihin tai jalkapohjiin rakkoja tai hankaumia. Jos ne tulehtuvat, niiden seurauksena voi tulla heikentyneessä verenkierrossa varvaskuolio, Ilanne-Parikka kuvailee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?