1. Mitä oireita vaihdevuodet aiheuttavat?
Hikoilu ja unettomuus ovat pahimmat oireet. Jos ei saa riittävästi unta ja on koko ajan uupunut, mieliala laskee ja elämästä tulee hankalaa. Mielialaoireita saattaa olla myös ilman unihäiriöitä.
Hikoilu voi olla niin runsasta, että yö menee lakanoita vaihtaessa ja päiväsaikaankin on oltava varavaatteita mukana, jos lähtee kotoa jonnekin.
Myös nivelkipuja, lihassärkyä ja sydämen rytmihäiriöitä voi ilmaantua.
Vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51–52-vuotiaana, mutta ikähaarukka on 40–60 vuotta. Oireet saattavat alkaa aikaisemminkin ja jatkua parikymmentä vuotta – tai kokoloppuiän.
2. Onko vaihdevuosien aikana erityisen herkkä sairauksille?
Jos ei käytä paikallisia estrogeenihoitoja heti vaihdevuosien alettua ja limakalvot kuivuvat, on herkempi saamaan virtsatietulehduksia. Ne saattavat johtaa hengenvaaralliseen munuaistulehdukseen. Saattaa tulla myös emätintulehduksia.
Kun estrogeenisuoja häviää, osteoporoosi eli luukato käynnistyy. Myös sydän- sekä verisuonisairaudet lisääntyvät.
3. Miten hormonihoito vaikuttaa?
Hormonihoidossa korvataan naisen oman estrogeenin puutosta, joka on seurausta munasarjojen toiminnan lakkaamisesta. Korvaushoitovalmisteet ovat reseptilääkkeitä, joissa on naishormoni estrogeeniä.
4. Voiko vaihdevuosivaivoja helpottaa omilla elintavoilla?
Monipuolinen hikiliikunta rauhoittaa osaltaan oireita. Se ei tehoa kaikkiin mutta on silti aina hyväksi. Tupakointi kannattaa lopettaa, sillä se vähentää entisestään estrogeenia, joten tupakoitsija tarvitsee enemmän estrogeeniä.
Alkoholin käyttö kannattaa pitää korkeintaan kohtuullisena, se on ehdottoman tärkeää. D-vitamiinia suositellaan, ja jos ei juo maitotuotteita, kalkkitabletit ovat hyväksi. Jos syö monipuolista kotiruokaa ja tuoreita hedelmiä sekä vihanneksia, niistä saa tarpeeksi rautaa, vitamiineja ja hivenaineita.
5. Menettääkö nainen seksuaaliset halunsa vaihdevuosien aikana?
Estrogeeni ei ole haluhormoni, mutta se vaikuttaa yleiseen vireyteen: kun sitä on elimistössä, nainen nukkuu paremmin ja seksikin maistuu paremmalta. Ärtyisänä ja apeana seksi ei kiinnosta.
Jos limakalvot eivät kostu, yhdyntä voi sattua, mikä voi tuottaa monenlaisia ongelmia. Paikallishoito pitää osaltaan limakalvoja kunnossa, mutta lisäksi liukuvoiteen käyttö on suositeltavaa. Silloin eroottiset leikitkin onnistuvat.
6. Milloin ehkäisyn voi lopettaa?
Ehkäisyn voi lopettaa vasta sitten, kun viimeisistä kuukautisista on kulunut vuosi. Vaikka nainen tuskin tulee raskaaksi enää viisikymppisenä, teoreettinen mahdollisuus siihen silti on.
Lue lisää Et-lehdestä täältä.