Helsinkiläinen Glenn sairastui 31-vuotiaana imusolmukesyöpään: ”Olihan se hirveä shokki” - Terveys - Ilta-Sanomat

Helsinkiläinen Glenn sairastui 31-vuotiaana imusolmukesyöpään: ”Olihan se hirveä shokki”

Glenn Grip kuuluu niihin nuoriin aikuisiin, jotka ovat taistelleet syövän kanssa. Nyt hänen syöpänsä on remissiossa.

5.4.2016 14:07

Ensin Glenn Gripin, 34, selkä alkoi oireilla.

– Huomasin, että nyt on joku pahasti vialla. Menin terveyskeskukseen, mistä lähetettiin lisätutkimuksiin, joista löytyi viitteitä siihen, että voisi olla jotakin vakavampaa.

Rankkojen selkäkipujen aiheuttajaksi paljastui lopulta t-solulymfooma, joka tunnetaan paremmin imusolmukesyöpänä.

Ensimmäinen ajatus oli epäusko.

–  Olihan se hirveä shokki. Nuorelle ihmiselle, kun tulee. Aika rankka paikka oli, Grip myöntää.

Gripiä hoidettiin kuusi kuukautta Meilahdessa syöpätautien klinikalla, jossa hän oli osastonsa nuorimpia. Vieruskaveri Hans, 87, oli saanut saman diagnoosin. Yhdessä miehet pohtivat kokemaansa.

–  Hän pystyi vaihtamaan mun kanssa ajatuksia. Se oli aika iso helpotus, että mulla oli tällainen henkilö, jonka kanssa pystyin juttelemaan, Grip kiittelee ja kertoo Hansin voivan tänä päivänä hyvin.

Helsinkiläismies täytti ensimmäisten syöpähoitojen jälkeen 32 vuotta.

– Vietin sitten 32-vuotissyntymäpäiviäni hieman erilaisissa merkeissä.

34-vuotias Grip kuuluu nuoriin aikuisiin, jotka ovat sairastuneet syöpään. Suomessa sairastuu syöpään vuosittain noin 600 iältään 18–35-vuotiasta. Fuck Cancer -kampanja nostaa esille syöpää sairastavat nuoret ja nuoret aikuiset. Kampanja toivoo heille nykyistä parempaa ja kokonaisvaltaisempaa tukea selviytymiseen rankassa elämänvaiheessa. Nuorta, vakavasti sairastunutta ihmistä ei saa jättää yksin kamppailemaan esimerkiksi toimeentulo- ja asumiskysymysten kanssa.

Grip kiittelee olleensa hyvässä asemassa, sillä hänellä oli asunto ja toimeentulot silloin, kun hän sairastui. Hän ei jäänyt yksin, vaan lähiomaiset ja kaverit asuivat samalla paikkakunnalla.

Nyt pari vuotta myöhemmin Grip sanoo voivansa hyvin. Syöpä on remissiossa, ja hän käy kontrolleissa. Terveen papereihin on kolme vuotta matkaa – ne saa, kun on tullut 5 vuotta täyteen remissiossa täyteen.

Syövän sairastaminen on muuttanut Gripin elämää myös henkisesti.

– Se on vahvistanut tietynlaisia elämänarvoja, jotka mulla oli jo olemassa. Sitä ottaa toiset ihmiset huomioon ja miettii vähän muitakin kuin vain omaa napaa.

Fuck Cancer -kampanja huipentuu perjantaina Nosturissa järjestettävään hyväntekeväisyyskonserttiin, jota Grip on ollut järjestämässä. Nosturissa esiintyvät Edu Kehäkettunen, Likanen Etelä, Super Janne, Physics, Koobra, Roberto Rodriguez ja Samuli Kemppi, ja konsertin tuotot menevät syöpää sairastavien nuorten aikuisten tukemiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?