Diabetes kuriin tehodieetillä – Suomalaisprofessori kritisoi: ”Onko dieetillä pysyvää vaikutusta?” - Terveys - Ilta-Sanomat

Diabetes kuriin tehodieetillä – Suomalaisprofessori kritisoi: ”Onko dieetillä pysyvää vaikutusta?”

Vähäkalorinen tehodieetti saattaa joillakin potilailla auttaa kakkostyypin diabeteksessa, uusi brittitutkimus väittää.

Tutkimusten mukana vähäkalorinen dieetti laskee painoa, mikä korjaa sokeritasapainoa.­

30.3.2016 11:18

Vähäkalorinen tehodieetti voi tuoda helpotusta joillekin kakkostyypin diabetesta sairastaville, brittitutkijat väittävät.

Uudessa tutkimuksessa 2-tyypin diabetesta sairastavat pudottivat päivittäisen energian saantinsa noin 800 kilokaloriin. Dieetti kesti kaksi kuukautta. Sen jälkeen potilaat palasivat vähitellen normaaliin ruokavalioon.

Tutkimuksen ajaksi potilaat keskeyttivät lääkityksen ja diabeteshoidot.

Osallistujat laihtuivat dieetin ansiosta huomattavasti. Kilot pysyivät kurissa vielä puoli vuotta dieetin jälkeen.

Monella veren sokeriarvot alenivat tehodieetin jälkeen alle diabeteksen riskirajan. Paastoveren sokeripitoisuus saattoi pudota alle 7 millimooliin litrassa.

Veren sokeritasapaino oli hyvällä tasolla vielä puolen vuoden kuluttua dieetistä.

Tutkimus julkaistiin maaliskuussa arvostetussa Diabetes Care -lehdessä. Tutkimukseen osallistui 30 kakkostyypin diabetesta sairastavaa.

Professori: ”Todellinen kysymys on, onko pysyvää vaikutusta”

Itä-Suomen yliopiston professori Markku Laakso muistuttaa, että erittäin vähäkalorisesta dieetistä on tehty paljon aikaisempiakin tutkimuksia. Tutkimuksissa on osoitettu, että dieetti auttaa lyhyen seurannan aikana.

– Todellinen kysymys on se, onko dieetillä pysyvää vaikutusta.

Tuoreessa brittitutkimuksessa erittäin vähäkalorisella dieetillä saatiin painonlaskua keskimäärin 14 kiloa kahden kuukauden aikana. Päivittäinen energiantarve putosi normaalista 2 000–2 500 kilokalorista noin 800 kilokaloriin.

 Todellinen kysymys on se, onko dieetillä pysyvää vaikutusta.

Kahden kuukauden tehodieetin jälkeen tutkimukseen osallistuneille annettiin painoa säilyttävä dieetti.

– Tutkimus osoitti, kuten monet aikaisemmatkin tutkimukset, että vähäkalorinen dieetti saa aikaan painonlaskun, joka korjaa sokeritasapainoa huomattavasti.

”Ei voida sanoa, että diabetes olisi parantunut”

Professori Markku Laakso sanoo, että kuuden kuukauden seuranta-aika on liian lyhyt, että voitaisiin sanoa, että diabetes on ”parantunut”.

Muut tutkimukset osoittavat, että jos paino alkaa nousta uudestaan, diabetes ilmaantuu painonnousun mukana.

– Tämän selittää se, että geenit vaikuttavat diabetesriskiin. Ne eivät muutu laihduttamalla. Diabetekseen sairastuvat ainoastaan ne, jotka ovat tälle taudille geneettisesti alttiita.

Brittitutkimus tuli siihen johtopäätökseen, että diabetes voidaan parantaa painonlaskulla.

– Tällainen päätelmä on ennenaikainen, sillä tällaisen päätelmän tekemiseen tarvitaan huomattavasti suurempi tutkimusaineisto ja vuosien seuruu. 30 henkilön aineistoon perustuva kuuden kuukauden mittainen tutkimus ei minua vakuuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?