Tässäkö uusi selitys Alzheimerin taudille?

Julkaistu:

Alzheimerin tauti
Asiantuntijoiden uusien arvioiden mukaan aivoja rappeuttava Alzheimerin tauti voi syntyä viruksista ja bakteereista. Alzheimerin tauti johtaa dementiaan, jonka keskeisin oire on muistihäiriö.
Alzheimerin taudin perimmäistä syytä ei ole toistaiseksi tiedetty. Uudesta teoriasta uutisoiva The Telegraph-lehti kertoo, että Alzheimerin tauti voi syntyä kuitenkin esimerkiksi herpes-viruksista. Tutkimustietoa julkaistiin Journal of Alzheimer’s Disease –julkaisussa.

Professori Douglas Kell kertoo Manchesterin yliopistosta olevansa vakuuttunut tutkijoiden teoriasta.

– Voimme sanoa, että tämä on kiistaton todiste siitä, että Alzheimerin taudin kehityksessä on mukana mikrobeja (yhteisnimitys viruksille ja bakteereille).

– Emme voi sivuuttaa tällaisia todisteita, Kell sanoo The Telegraph lehden haastattelussa.

Alzheimerein tautia Suomessa tutkinut, dosentti Jouko Laurila sanoo Helsingin yliopistosta, että uusi arvio voi osoittautua oikeaksi. Hänen mukaansa samankaltaisia tuloksia on saatu aiemminkin.

– Tämä (tulos) ei tule ihan tyhjästä, Laurila sanoo Ilta-Sanomille.

– En pidä (tulosta) mahdottomana. Sitä asiaa on pohdittu ennenkin, Laurila sanoo.

Hänen arvionsa mukaan herpes-virus ei kuitenkaan yksinään selitä Alzheimerin tautia.

– Herpes-virus aiheuttaa joillekin kerran rakkulan (esimerkiksi huuleen), joillekin toistuvaa rakkulointia, mutta joillekin oireita ei tule ollenkaan. Herpes-virus jää kuitenkin keskushermostoon ja joskus aivoihinkin. Ja silloin yhden teorian mukaan virus tuhoaa aivoja. En usko kuitenkaan ollenkaan, että tällä selitetään kokonaan Alzheimerin tautia, korkeintaan osatekijänä, Laurila sanoo.

Vaikka valtaosalla suomalaisista onkin herpes-virus, Laurilan mukaan syytä huoleen ei siis ole.

Alzheimer-taudin yleisyys kasvaa voimakkaasti iän myötä. Alle 65-vuotiailla tauti on harvinainen, mutta yli 85-vuotiailla sitä esiintyy jo 15–20 prosentilla.

Laurilan mukaan Alzheimerin puhkeamista vastaan voi puolustautua monin tavoin. Hänen mukaansa tärkeää on huolehtia esimerkiksi terveistä elämäntavoista ja siten välttää esimerkiksi korkeaa verenpainetta.

Tutkimustulosten mukaan myös korkea kolesteroli ja sokeritauti voivat lisätä riskiä Alzheimerin sairastumiseen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt