Osaatko tulkita uniasi? Tämän unet kertovat sinusta

Hampaiden tippuminen, lentäminen, putoaminen… Psykologi kertoo, mitä 9 yleisintä unta tarkoittavat.

Osaatko tulkita uniasi oikein? Katso, mitä ne kertovat.

12.3.2016 7:17

Omien unien ymmärtäminen voi auttaa käsittelemään tunteita ja vaikeita tilanteita elämässä.

Samanlainen uni voi toki tarkoittaa eri asioita eri ihmisille.

– Jokaisella on omat unisymbolinsa, joiden merkitys on löydettävä itse. Uni koirasta merkitsee eri asiaa koiraihmiselle kuin koiria pelkäävälle, uniohjaaja ja psykoterapeutti Anne Lindholm-Kärki sanoo Sport-lehden haastattelussa.

Vaikka symbolit ovat yksilöllisiä, joidenkin asioiden merkitykset ovat yleisiä. Esimerkiksi painavat kantamukset unessa viittaavat yleensä stressiin.

Uniin perehtynyt psykologi Ian Wallace listasi ja analysoi Independentissä yhdeksän yleisintä unta.

1. Sinua ajetaan takaa

Takaa-ajo unessa tarkoittaa Wallacen mukaan sitä, että elämässä on pulma, johon haluaisi tarttua, muttei tiedä, miten sen tekisi.

Tällaiset asiat antavat usein mahdollisuuden kehittyä ja huomata itsessään uusia kykyjä. Eli se, että jonkin asian kohtaaminen pelottaa vähän, voi olla myös hyvä merkki.

2. Putoavat hampaat

Onko mitään kuumottavampaa kuin se, että hampaat alkavat yllättäen lähteä? Hampaat symboloivat asiantuntijan mukaan itsevarmuutta ja valtaa. Siksi niiden putoaminen voi tarkoittaa, että tunnet elämässäsi itsesi epävarmaksi.

Kun tuntee itsensä avuttomaksi, Wallace kehottaa käymään faktat rauhallisesti läpi mielessään ja suhtautumaan vaikeana kokemaansa tilanteeseen hyödyllisenä haasteena.

3. Et löydä vessaa

Kauhea hätä, mutta mailla halmeilla ei näy vessaa. Ihminen tyydyttää vessassa perustavimpia tarpeitaan. Tästä syystä puuttuva vessa unessa voi tarkoittaa, että sinun on vaikea ilmaista muille, mitä tarvitset jossakin tilanteessa.

Wallace neuvoo miettimään tällaisissa tilanteissa enemmän omia tarpeitaan kuin sitä, mitä muut haluavat.

4. Olet alasti julkisella paikalla

Tästä unesta herääminen on valtava helpotus. Vaatteilla ihminen antaa muille haluamansa kuvan itsestään – tai no, vaatekriisipäivinä se taitaa jäädä yritykseksi. Uni alastomuudesta julkisella paikalla on psykologin mukaan merkki siitä, että ihminen tuntee itsensä haavoittuvaiseksi ja suojattomaksi.

5. Olet kokeessa, johon et ole valmistautunut

Arvioimme itseämme kokeiden perusteella, joten tällainen uni kertoo, että tarkastelet kriittisesti omia suorituksiasi.

Moni on itse itsensä kovin arvostelija. Wallace kehottaa jatkuvan tuomitsemisen sijaan keskittymään omiin taitoihin ja saavutuksiin.

6. Osaat lentää

Lentäminen tuntuu mahtavalta ja kertoo, että olet voittanut sinua häirinneet olosuhteet.

Saatat luulla, että vapautumisen tunne johtuu hyvästä onnesta tai on vain sattumaa. Wallace muistuttaa, että usein tämä huumaava tunne johtuu siitä, että olet esimerkiksi tehnyt vaikean päätöksen tai ylittänyt hankalat esteet.

7. Putoat korkealta

Wallacen mukaan putoaminen unessa merkitsee, että ihminen pitää turhan tiukasti kiinni jostakin asiasta elämässään.

Psykologin resepti kuuluu näin: Rentoudu ja anna olla. Älä huolehdi siitä, että menetät kontrollin. Luota itseesi ja muihin ja anna asioiden tapahtua omalla painollaan.

8. Menetät ajoneuvon hallinnan

Auto kuvaa psykologin mukaan kykyäsi tehdä johdonmukaisia päätöksiä saavuttaaksesi tietyn päämäärän. Hallitsematon ajoneuvo voi tarkoittaa, ettet tunne hallitsevasi omaa polkuasi kohti menestystä.

Wallace neuvoo jälleen hölläämään otetta. Aina ei tarvitse kontrolloida kaikkea. Anna vaistojesi ja halujesi ohjata sinua oikeaan suuntaan.

9. Tyhjä huone

Eri huoneet kuvaavat persoonallisuutesi eri puolia. Tyhjän huoneen löytäminen viestii, että löydät itsestäsi uuden kyvyn.

Tämä on hyvä juttu! Mitä enemmän tutkit uinuvia lahjojasi, sitä enemmän ovia sinulle aukeaa, Wallace sanoo.

Linkit:

Tätä oudot seksiunet tarkoittavat

Unet paljastavat sen, kuinka voit

Tämän takia säpsähdät hereille, kun olet nukahtamassa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?