Uskallatko vastata rehellisesti? 3 merkkiä kertovat, että sinulla voi olla peliongelma - Terveys - Ilta-Sanomat

Uskallatko vastata rehellisesti? 3 merkkiä kertovat, että sinulla voi olla peliongelma

Asiantuntija kertoo, mitkä ovat varoitusmerkit peliongelman kehittymisestä.

Jos on taipuvainen hakemaan elämäänsä jännitystä peleistä tai haluaa pelaamalla paeta esimerkiksi yksinäisyyttä, pelaamisessa piilee riski: moni voi jäädä koukkuun. Kuvituskuva.­

7.3.2016 9:42

Rahapelejä on saatavilla kaikkialla ja kaiken aikaa. Raha-automaattiyhdistyksen pelikoneille pääsee tosin vain kauppojen ja pelihallien aukioloaikoina, mutta verkossa erilaisia pelejä on tarjolla rajaton määrä, kaikkina vuorokauden aikoina.

Jos on taipuvainen hakemaan elämäänsä jännitystä peleistä tai haluaa pelaamalla paeta esimerkiksi yksinäisyyttä, pelaamisessa piilee riski: moni voi jäädä koukkuun.

Ennen kuin varsinainen rahapeliriippuvuus syntyy, sitä edeltää niin sanottu riskitason pelaaminen. Eli pelaaminen aiheuttaa yksittäisiä haittoja. Siinä vaiheessa kannattaa havahtua ja pohtia, onko oma pelaaminen karkaamassa käsistä.

THL:n erikoistutkija Anne Salonen listaa merkit, jotka kertovat siitä, että pelaamisesta saattaa olla syntymässä ongelma. Asiaa kannattaa puuttua, ennen kuin varsinainen riippuvuus syntyy.

1. Jos sinulla on tarve salata pelaamista. Voitko kertoa kaverille tai kumppanille, että kävit pelaamassa ja koneeseen meni niin ja niin paljon rahaa? Jos et häpeä kertomista, asia on todennäköisesti hallinnassa.

2. Jos sinun on vaikea kontrolloida pelaamistasi. Olitko päättänyt, että pidät taukoa, mutta menet sittenkin pelaamaan?

3. Jos laitat peliin rahaa, vaikka sinulla ei oikeastaan olisi varaa siihen. Menivätkö tilillä olevat rahat nettipeliin, vaikka rahoja olisi tarvittu vielä pariin kauppalaskuun ennen tilipäivää?

Katso loput merkit Et-lehden jutusta täältä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?