Tutkimus: Kellojen siirto nostaa aivoinfarktin riskiä - Terveys - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Kellojen siirto nostaa aivoinfarktin riskiä

Kellojen siirto nostaa aivoinfarktinriskiä kahden päivän ajan, kertoo tuore suomalaistutkimus.

Kesäaikaan siirrytään tänä vuonna 27. maaliskuuta, joka on pääsiäispäivä.

5.3.2016 11:07

Kellonajan siirtäminen tunnilla eteenpäin kesäaikaan tai taaksepäin talviaikaan ei tarkoita pelkästään valoista lisätuntia päivään. Turkulaislääkärien tekemän tuoreen tutkimuksen mukaan kellonaikojen siirto voi lisätä aivoinfarktiriskiä kahden seuraavan vuorokauden ajan.

– Aiempien tutkimusten mukaan ihmisen vuorokausirytmin tai sisäisen kellon häiriöt lisäävät aivoinfarktiriskiä, joten halusimme selvittää lisääkö myös kesäaikaan ja talviaikaan siirtyminen riskiä, sanoo yksi tutkijoista, neurologian erikoislääkäri Jori Ruuskanen.

Aivoinfarktin esiintyvyys oli kahdeksan prosenttia korkeampi kaksi päivää kellojen siirron jälkeen. Tämän jälkeen eroa ei ollut. Syöpää sairastavilla riski saada aivoinfarkti kasvoi peräti 25 prosenttia ja yli 65-vuotiailla riski kohosi 20 prosenttia.

Lähes yhdeksän kymmenestä aivohalvauksesta on aivoinfarkti, joka johtuu aivojen verenkierron paikallisesta tukoksesta.

Tutkimus kiinnostaa maailmalla

Kellonajan siirtojen terveysvaikutukset kiinnostavat myös kansainvälisesti. Alustavat tutkimustulokset on valittu esitettäväksi American Academy of Neurologyn 68. vuosittaisessa kokouksessa Vancouverissa Kanadassa huhtikuussa.

– Tutkimuksemme ovat toistaiseksi julkaisemattomia, mutta kiinnostus aihepiiriin on maailmallakin niin suuri, että aihe on valittu AAN:n kokoukseen jo tässä vaiheessa. Tarvitsemme kuitenkin vielä lisää tutkimuksia että ymmärtäisimme paremmin kellojen siirtämisen ja aivoinfarktiriskin välisen yhteyden, ja miten tätä riskiä voitaisiin vähentää, sanoo Ruuskanen.

Kellojen siirron ja aivoinfarktin yhteyttä selvittäessään, tutkijoilla oli käytettävissä valtakunnalliset tiedot suomalaisten aivohalvauksista kymmenen vuoden ajalta. He vertasivat 3 033 aivoinfarktipotilasta, jotka joutuivat sairaalaan viikon sisällä kellon siirtämisestä, 11 801 potilaaseen, jotka joutuivat sairaalaan kaksi viikkoa ennen tai jälkeen kellojensiirto viikosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?