Yleinen perusvoide on aiheuttanut voimakkaita iho-oireita – toimitukset apteekkeihin ja sairaaloihin keskeytetty

Ihotautilääkärit ovat huolissaan yleisen Apobase-perusvoidesarjan aiheuttamista reaktioista alkuvuoden aikana.

Apobase-voiteita.

17.2.2016 15:15

Erityisesti talviaikaan monet suomalaiset ovat kuivaihoisia. Kylmä ilma kuivattaa ihoa ja ihmiset käyttävät perusvoiteita ihonsa kosteuttamiseen.

Ihotautilääkärit ovat olleet huolissaan siitä, että yksi yleisimmistä perusvoiteista, Apobase-voidesarja, on aiheuttanut osalle käyttäjistä voimakkaita ihoreaktioita. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Länsi-Savo.

– Ihotautiklinikkoihin on hakeutunut tämän vuoden puolella eri puolilla Suomea potilaita, joille on tullut voimakkaita ihoreaktioita Apobase-voiteiden käytön yhteydessä, Suomen ihotautilääkäriyhdistyksen puheenjohtaja ja ihotautien erikoislääkäri Sirkku Peltonen kertoo IS:lle.

Peltonen kertoo laskeneensa, että viime viikon lopulla tapauksia oli kolmisenkymmentä. Alueelle, mihin voidetta on levitetty, on tullut voimakasta punoitusta, kutinaa ja kirvelyä.

– Voiteen levitysalue on ollut erittäin punainen ja ärtynyt. Joillekin on tullut jopa pieniä vesikelloja. Perusvoiteet on tarkoitettu kaikille ihoalueille, joten osa potilaista on ollut yltä päältä punaisena. En kuitenkaan voi vannoa, että kaikki tapaukset johtuisivat juuri Apobase-voiteista, Peltonen sanoo.

Peltonen sanoo, että monet käyttävät perusvoidetta kosteuttamisen lisäksi ihottumien jälkihoitoon.

– Jos huomaa, että ihottuma pahenee tai voiteista tulee jotain ärsytystä, sen käyttö pitäisi ehdottomasti lopettaa. Voi myös hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle tai tehdä oireista ilmoituksen Turvallisuus- ja kemikaalivirastoon Tukesiin nettilomakkeella.

Syynä säilöntäaineen yliherkkyys?

Sirkku Peltonen arvelee, että oireet liittyvät voiteiden säilöntäaineisiin. Voiteissa on oltava säilöntäaineita, sillä muuten rasva härskiintyy ja bakteerit pääsevät kasvamaan.

– Monet lääkeyhtiöt ja kosmetiikkafirmat ovat ottaneet parabeenisäilöntäaineet tuotteistaan pois muutaman viime vuoden aikana. Aineita pidettiin haitallisina ja parabeeneille pyrittiin löytämään korvaavia aineita.

Peltonen kertoo, että Apobase on ollut parabeenitön vuodesta 2014 lähtien, eikä siitä ole aiemmin tullut tällaista määrää reaktioita.

– Onkohan jossain lähiaikojen tuote-erässä jotain, mikä on aikaisempaa ärsyttävämpää tai allergisoivaa. Olemme lähestyneet voiteita valmistavaa firmaa kirjeellä, jossa olemme pyytäneet, että he vetäisivät viimeaikaiset tuote-erät toistaiseksi pois markkinoilta.

Asiasta uutisoi Potilaan Lääkärilehti. Lehti kertoo, että Tukes on lähettänyt Apobase-voiteita valmistavalle Actavis Oy:lle selvityspyynnön voiteiden turvallisuudesta.

Toimitukset keskeytetty

Yrityksen toimitusjohtaja Christian Jönsson vahvisti Potilaan Lääkärilehdelle säilöntäaineeseen kohdistuvat epäilykset. Hänen mukaan reaktiot koskevat Apobasen Creme, Lotion ja Oily Creme -perusvoiteita, joiden säilöntäainekoostumus vaihdettiin toukokuussa 2014.

– Epäilemme että kyseessä voi olla Apobase-perusvoiteessa käytetyn säilöntäaineen aiheuttama yliherkkyysreaktio. Tietojemme mukaan yliherkkyysreaktioita on havaittu hyvin pienellä osalla Apobasen käyttäjistä ja ne näyttävät ilmaantuvan pääosin kroonisista ihosairauksista kärsivillä henkilöillä, Jönsson kommentoi lehdelle.

Actavis tiedotti keskiviikkona, että se on keskeyttänyt Apobasen Creme, Lotion ja Oily Creme -perusvoiteiden toimitukset apteekkeihin ja sairaaloihin. Tiedotteessa sanotaan, että tuotteista aiheutuneiden ihoreaktioiden määrä on varsin pieni, mutta osalla reaktiot ovat olleet luonteeltaan tavallista voimakkaampia.

Tiedotteessa kerrotaan, että ihoreaktioiden syistä ei ole tarkkaa tietoa, mutta vahvimmat epäilyt liittyvät nimenomaan säilöntäaineiden koostumukseen. Apobase Hydrogel pysyy myynnissä, sillä se ei sisällä säilöntäaineita.

Tiedotteessa lukee, että Apobase-voiteiden käyttöä voi jatkaa normaalisti, jos minkäänlaisia oireita ei ole ilmaantunut.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?