Stressaako? Kokeile tätä yksinkertaista harjoitusta – se vie vain seitsemän minuuttia

Maanantaiaamu, kiire, väsymys ja stressi – auttaako tähän mikään? Seitsemän minuutin harjoitusta kannattaa ainakin testata.

Meditoida voi muuallakin kuin joogatunnilla.

Stressinhallinnan kouluttaja Mia Jokiniva kertoo, että aika jolloin hän perusti yritystään, stressinhallintaan erikoistunutta hyvinvointi- ja retriittikeskus Villa Mandalaa, oli itse asiassa hyvinkin kuormittavaa.

Stressinhallinnasta kaksi kirjaakin kirjoittanut Jokiniva selvisi raskaasta ajanjaksosta stressin luomuhoitomenetelmien avulla.

– Käytin ”hengähdyshetkiä” eli stressin luomuhoitomenetelmiä hengitys-, rentoutus-, ja meditaatioharjoituksien muodossa, kun perustimme yritystämme mieheni kanssa. Elimme yli vuoden todella raskaassa talon rakennusprojektissa, loimme yrityksen rakenteita kahdestaan nollasta sataan, ja kohtasimme henkilökohtaisessa elämässä hankalia haasteita, Jokiniva kertoo.

– En olisi selvinnyt ilman säännöllisiä rentoutushetkiäni. Joskus oli voimaa ja aikaa vain viiteentoista ekstraminuuttiin päivässä, mutta ne olivat taivaalliset viisitoista minuuttia!

Jokiniva kertoo, että stressireaktion vastakohta on rentoutusreaktio, jossa hermostollinen ylikierrostila laukeaa.

– Tämä on tila, jossa elimistö palautuu. Toisin sanoen se, ettei sitä saavuta säännöllisesti, on terveydelle haitallista.

Rentoutushetkiin ei Jokinivan mukaan ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa, mutta esimerkiksi keskittymisharjoitukset, rauhallinen hengittäminen ja yin-jooga toimivat monille.

– Jollekin saman voivat tehdä vaikkapa kalastusreissu, kutominen tai keskittynyt värityskirjan väritys.

Jokiniva huomauttaa, että kaikki rentouttavaksi koettu toiminta ei todellisuudessa edesauta rentoutusreaktiota.

– Esimerkiksi Facebookin selailu, hikiliikunta tai viinin nauttiminen ovat hermostoa edelleen kiihdyttäviä asioita.

Tyhjyyden nautinto -harjoitus

  1. Ajasta kello soimaan seitsemän minuutin kuluttua.

  2. Asetu selinmakuulle. Pehmusta asento ja tee huovilla tai peitoilla olostasi mahdollisimman lämmin.

  3. Sulje silmät ja visioi mielesi valkokankaalle sininen, pilvetön taivas. Aivan kuin makaisit oikean taivaan alla ja katselisit ylöspäin, koeta nähdä sinitaivas silmät kiinni. Tämä on kirkkaan päivän taivas, joten et näe muuta kuin sinistä väriä.

  4. Pysyttele sinisen taivaan katselemisessa niin intensiivisesti kuin mahdollista. Ole läsnä niin, että muut ajatukset eivät pääse keskeyttämään taivaan ihailua.

  5. Jos ja kun huomaat, että jokin harjoituksen ulkopuolinen ajatus onkin täyttänyt mielesi, kuvittele tämä ajatus heti valkoiseksi pilveksi harjoituksesi sinitaivaalle. Ala sitten puhaltaa mielesi tuulella tätä pilveä näkökentästäsi pois. Jatka kunnes näet taas pelkkää sinitaivasta.

  6. Pysyttele yrityksessä nähdä pilvetön taivaankansi, kunnes kello antaa merkkiäänen ajan täyttymiseksi.

Lähde: Mia Jokiniva: Stressin luomuhoito – Täsmätekniikat hengähdyshetkiin

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?