Oletko palamassa loppuun? Näistä merkeistä tunnistat työuupumuksen - Terveys - Ilta-Sanomat

Oletko palamassa loppuun? Näistä merkeistä tunnistat työuupumuksen

Yksi syy uupumiseen on suomalainen sisu, sanoo työterveyspsykologian dosentti.

12.2.2016 16:05

Tällä hetkellä julkisuudessa keskustellaan siitä, kenelle riittää töitä. Milloin viimeksi puhuttiin siitä, miten töissä jaksetaan?

Uupumus heikentää työtehoa ja elämänlaatua ja on pahimmillaan terveysriski.

Tutkimusten mukaan siitä kärsii jossain määrin jopa neljäsosa suomalaisista – 2–3 prosenttia vakavasta työkykyä heikentävästä uupumuksesta ja 23–24 prosenttia lievästä uupumuksesta.

Uupumusta on joskus vaikea havaita, koska se ei iske kuin salama kirkkaalta taivaalta vaan kehittyy viiveellä ja pikkuhiljaa.

– Uupuminen ei seuraa muutoksista, kuten yt-supistuksista, välittömästi. Se kehittyy pitkittyneen kuormituksen ja stressin seurauksena, sanoo työterveyspsykologian dosentti Kirsi Ahola Työterveyslaitokselta.

Uupuminen ei aina johdu työn määrästä vaan muutkin epäkohdat voivat kuormittaa. Jo lievään uupumukseen puuttuminen on tärkeää, koska varhaisessa vaiheessa suuntaa on mahdollista muuttaa kohtuullisilla keinoilla.

Kannattaa opetella arvioimaan tilannettaan, järjestellä töitä uudelleen, levätä ja huolehtia siitä, että elämässä on virkistävää sisältöä.

Tärkeintä on tunnistaa uupumuksen merkit.

– Mutta ei se helppoa ole. Yksi syy on suomalainen sisu. Jotkut ovat jo äidinmaidossa oppineet, että pitää vain purra hammasta ja mennä vaikka läpi harmaan kiven. Jos vain painaa eteenpäin, oireita ei välttämättä huomaa, Kirsi Ahola sanoo.

Nämä merkit voivat kertoa uupumuksesta:

1. Luovuus on hukassa

Alkuvaiheessa uupumuksen oireet voivat olla ihan tavallisia stressin oireita: särkyä, tunneherkkyyttä, rutiineihin jähmettymistä. Uupuneesta voi tuntua, ettei vain jaksa olla luova.

2. Kotona kiukuttaa

Työuupumus saattaa näkyä ensin kotona. Stressaantuneena ihminen keskittyy haasteeseen ja sulkee kaiken muun ajatuksistaan. Töissä puurretaan tunnollisesti, mutta vapaa-ajalle ei riitä voimia.

– Kannattaa oikeasti kuunnella, jos läheiset sanovat, että sinusta ei ole enää mitään iloa, Ahola sanoo.

3. Mieliala laskee

Mielen sävyä on hyvä tarkkailla. Suhtaudutko asioihin useammin myönteisesti, neutraalisti vai kielteisesti? Onko töissä kivaa? Saatko aikaan sen, mitä pitääkin? Lipsuuko jatkuvasti ylitöiksi?

4. Väsymys painaa

On normaalia olla väsynyt stressaavassa tai vaativassa tilanteessa, mutta päälle jäävä väsymys, nukahtamisvaikeudet ja keskellä yötä heräily voivat olla merkkejä uupumuksesta.

– Uupunut on väsynyt tilanteesta riippumatta, Ahola sanoo.

5. Stressi näkyy ulos

Stressi on usein sisäistä. Sydän hakkaa, mutta muut eivät välttämättä tajua mitään. Huolestuttava merkki on, kun stressi näkyy ulospäin: käyttäytyminen muuttuu, asiat alkavat mennä pieleen, eikä pysty kokoamaan itseään pakonkaan edessä.

6. Asenne työhön muuttuu

Kun uupumus pahenee, asenne työtä ja itseä kohtaan muuttuu kyyniseksi ja epäileväksi. Työ alkaa helposti tuntua turhalta tai mahdottomalta.

– Tuntuu, ettei saa mitään aikaan tai on huonompi kuin muut tai huonompi kuin ennen, Ahola kuvailee.

Lue myös:

Näin vältät vaarallista työstressiä – asiantuntijan 3 vinkkiä

100 000 euroa menettänyt Temptation Island -Aki: "Stressi oli sitä luokkaa, että naukkailin viskiä unilääkkeeksi"

Aivan kuitti työpäivän jälkeen? Tästä se johtuu

Nämä 10 + 1 asiaa yhdistävät onnellisia ihmisiä

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?