Puolet sairastaa salakavalaa silmätautia tietämättään – voi johtaa merkittävään näön menetykseen

Alkuvaiheessa oireeton tauti voi johtaa merkittävään näön menetykseen.

Kuvituskuvan silmät eivät liity tautiin.

19.1.2016 10:01

Glaukooma on hitaasti etenevä näkövammaisuutta aiheuttava silmäsairaus, joka hoitamattomana voi johtaa merkittävään näkökyvyn menetykseen.

Se yleistyy iän myötä ja valtaosa hoidettavista potilaista on yli 65-vuotiaita. Vuosittain 40–49-vuotiaista yksi kahdestatuhannesta sairastuu glaukoomaan, mutta 60–69-vuotiaista kuusi kahdestatuhannesta. Silmänpaineen alentaminen on ainoa tunnettu hoito glaukoomaan.

Suomessa glaukoomaa sairastaa noin 80 000 ihmistä. On arvioitu, että länsimaissa vain puolet glaukoomaa sairastavista potilaista tietää sairastavansa sitä. Vuosittain glaukooma todetaan Suomessa noin 2 500:lla ihmisellä.

Glaukooma on usein alkuvaiheessa oireeton, eivätkä potilaat useimmiten tiedä oma-aloitteisesti hakeutua hoitoon riittävän ajoissa. Glaukooman riittävän varhaisen toteamisen kannalta olisikin tärkeää käydä silmälääkärin tarkistuksessa 40 vuotta täytettyään sekä tämän jälkeen riskitekijöiden mukaan säännöllisin väliajoin.

Salaatti saattaa ehkäistä

Uuden tutkimuksen mukaan salaattia, pinaattia ja muita vihreitä, runsaasti nitraattia sisältäviä lehtivihanneksia syömällä voi mahdollisesti pienentää riskiään sairastua glaukooma-silmäsairauteen. Yhteys koskee avokulmaglaukoomaa, joka on glaukooman tavallisin muoto.

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan paljon nitraattia ruoastaan saavat sairastuvat avokulmaglaukoomaan 20–30 prosenttia epätodennäköisemmin kuin samanikäiset, joiden saanti jää vähäiseksi. Yhteys oli vielä voimakkaampi potilailla, joiden glaukoomaan kuului varhaisia parasentraalisen näkökentän vaurioita.

Näin salaatti toimii

Nitraatti muuntuu elimistössä typpioksidiksi, jolla on suotuisia vaikutuksia verisuonistoon. Tämä viittaisi siihen, että nitraatin glaukoomariskiä pienentävä vaikutus johtuu verisuonten toiminnan parantumisesta. On kuitenkin mahdollista, että yhteyteen vaikuttaa moni muukin ruokavalioon ja elämäntapoihin liittyvä tekijä.

Tutkimus perustui kahden suuren tutkimuksen aineistoihin, jotka koostuivat 64 000 naisen ja 41 000 miehen terveystiedoista. Yli 20 vuotta kestäneiden seurantojen aikana 1 500 osallistujaa sairastui avokulmaglaukoomaan. Sairastuneet olivat keskimäärin 67-vuotiaita diagnoosin saadessaan.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Jama Ophthalmology -lehdessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?