Oksentelu paljasti Maijun keliakian: ”Menin lääkäriin terveenä ja tulin ulos kroonisesti sairaana” - Terveys - Ilta-Sanomat

Oksentelu paljasti Maijun keliakian: ”Menin lääkäriin terveenä ja tulin ulos kroonisesti sairaana”

Keliakian vuoksi Maiju Kauppila syö terveellisemmin kuin koskaan.

Julkaistu: 12.1.2016 15:15

Positiivinen asenne auttaa Maiju Kauppilaa sopeutumaan loppuelämän sairauteen, joka puhkesi keski-iässä.

MAIJU Kauppila, 53, sai kuulla sairastavansa keliakiaa kolme ja puoli vuotta sitten.

– Menin lääkäriin terveenä ja tulin ulos kroonisesti sairaana, hän naurahtaa.

Lääkäriin Maijun oli saanut oksentelu. Vatsakipujakin oli satunnaisesti ollut, muttei niin merkittäviä, että hän olisi kiinnittänyt niihin enempää huomiota.

Lontoon-matkalla alkoi raju oksentelu, joka jatkui vielä kotonakin. Kun oksennuksessa oli verta, hän meni lääkäriin. Diagnoosi oli keliakia, jossa ohutsuolen nukka vaurioituu, ja ohjeena gluteenin jättäminen ruokavaliosta loppuelämäksi.

– Kuulostaa periaatteessa yksinkertaiselta, että ei sitten saa syödä viljoja. Menin heti Googleen ja luin, mitä saan syödä ja mitä en. Vasta siinä vaiheessa tajusin, että ehkä tämä ei olekaan niin helppo juttu. Söin ensimmäisen kuukauden riisikakkuja ja maistoin gluteenitonta leipää, joka oli ihan kamalaa, Maiju kertoo.

VASTA ravitsemusterapeutin luona käytyään Maiju oikeasti oivalsi, että entinen elämä leivän puputtajana oli ohi. Sieltä hän sai myös pelastuksensa.

– Keksimme, että voin alkaa syödä smoothieita välipalana leivän sijaan. Smoothiebaareista onkin tullut vakiopaikkojani.

Samalla Maiju alkoi ymmärtää, ettei gluteenittomassa ruokavaliossa ole kyse pelkästään siitä, että jättää gluteenia sisältävät viljat syömättä.

– Gluteenia voi olla ihan missä tahansa elintarvikkeessa: juustoraasteissa, jäätelössä, mausteissa… Joudun kaupassa lukemaan joka ikisen tuoteselosteen todella tarkkaan. Jos en näe tuoteselostetta, kun minulle tarjotaan vaikkapa suklaata, en voi syödä sitä.

Ruoan lisäksi hän joutuu olemaan erityisen tarkka, miten gluteenittomia ruokia käsitellään. Hänellä on miehensä kanssa eri hyllyt jääkaapissa ja täysin omat kuivakaapit, jotta leivänmurut tai jauhonrippuset eivät päädy Maijun ruokaan. Jos päätyvät, oireita voi tulla jopa vuodeksi.

– Kahvilassa joudun tarkkailemaan, ettei gluteenittomaan pullaani kosketa vahingossa samoilla ottimilla kuin tavalliseen pullaan ja kalatiskillä kertomaan heti, että minulla on keliakia, joten älkää antako tuota lohta noilla samoilla ottimilla, joilla on äsken koskettu korppujauhotettuihin silakkapihveihin.

MATKUSTELUN Maiju on lopettanut sairautensa vuoksi lähes kokonaan. Hän ei jaksa selittää joka paikassa vieraalla kielellä, mitä voi syödä ja mitä ei.

– Se on vähän mälsää. Jos olen lähtenyt reissuun, olen joutunut tutkimaan etukäteen, miten maassa suhtaudutaan keliakiaan ja miettimään, roudaanko mukanani matkalaukullisen omia ruokia. Olen siirtynyt aika lailla kotimaanmatkailuun, kun täällä voi vääntää asian rautalangasta suomeksi.

Vaikka gluteenittomia ruokia saa jo hyvin kahviloista ja ravintoloista, joskus Maiju saattaa asiakaspalvelutilanteissa törmätä asenteisiin, jotka johtuvat tietämättömyydestä.

– Joskus saan vieläkin huokailuja ja silmien pyörittelyä, kun kysyn, että paistatteko tämän pihvin samalla parilalla kuin tuotteet, jotka on paneroitu. Tuntuu, että jotkut pitävät sitä huomionhakuisuutena. Minun on pakko varmistaa, että kaikki ymmärtävät asian, koska kyse on minun terveydestäni.

KÄYTÄNNÖN hankaluuksista huolimatta Maiju pitää sairautta siunauksenaan. Opittuaan ruokavalion hän voi paremmin kuin koskaan.

– Tämä on avannut silmäni terveelliselle ruokavaliolle ja elämäntavalle ylipäätään. Innostuin pitämään huolta itsestäni: aloin liikkua viisi kertaa viikossa ja myös hemmotella itseäni.

– Ajattelen myös niin, että ehdin elää 49 vuotta terveenä ja onneksi minulla on keliakia eikä sen pahempi sairaus. Monelle käy minua huonommin. Keliakiaan ei kuole, jos sitä hoitaa.

Maiju alkoi kannustaa myös muita keliakiaan sairastuneita Pinkit korkokengät -blogissaan, jossa hän kirjoittaa aikuisen naisen elämästä.

– Positiivinen asenne auttaa koko elämässä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?