Näin vaarallista on kolata – THL: ”Pohjolassa tunnetaan karu termi, lumilapiokuolema”

rac

Julkaistu:

Lumityöt
Lumenluonti käy paitsi selän, myös sydämen päälle. Lumitöiden teko voi koitua kohtaloksi, jos ei pidä varaansa.
Ennen lumenluontia kannattaa verrytellä ja lämmitellä lihakset, kuten ennen mitä tahansa voimaa vaativaa liikuntaa. Kuiva vastasatanut lumi on kuivaa ja kevyttä, mutta märempi nuoska voikin tuntua sitten tonnien painoiselta. Kuutio pakkaslunta painaa 50 kiloa, kun taas saman verran märkää lunta painaa jo 300 kiloa.

Lumitöissä kuluttaa kaloreita melkoisella tahdilla, jopa 570 kilokaloria tunnissa, joten se käy kehonkin puolesta enemmänkin reippaasta kuntoilusta kuin pikkuaskareesta.

Työnnä, älä lapioi

Hyväkuntoisista lihaksista on hyötyä lumitöissä. Mitä huonompi lihaskunto, sitä suurempi on riski satuttaa itsensä luontipuuhissa. Hapenkulutus lapioinnissa on noin 63 prosenttia maksimaalisesta hapenkulutuksesta. Kolatessa se nousee jopa 75 prosentin tasolle.


– Lumen työntäminen on ergonomian kannalta lapioimista selkäystävällisempi vaihtoehto. Lapioidessa selkä kiertyy, kun taas lunta esimerkiksi kolalla työnnettäessä selkä on suorana eteenpäin. Kolatessa kannattaa pitää keskivartalo napakkana ja hyödyntää jalkojen lihasvoimaa, kertoo liikunta- ja järjestötoiminnan koordinaattori Pirjo Ailanto Selkäliitosta.

Kolme syytä lumilapiokuolemille

Lumenluontikuolemien syynä ovat useimmiten kylmäaltistus, yläraajoilla tehtävä raskas työ ja sydämen kuormittuminen jaksottaisesti. Sydäntautipotilaat ovat suurimmassa vaarassa, koska työ rasittaa erityisesti sydäntä. Liikuntaan tottumaton voi myös kärsiä äkillisen liikunnan seurauksista kovimman kautta.

– Pohjolassa tunnetaan karu termi, lumilapiokuolema — infarkti pakkassäässä, THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen kertoo Et-lehdelle.

Lumityöt ovat kuin painonnostoa, jossa tulee staattinen rasitus, jos lumi on raskasta tai märkää.

– Suosittelen malttia lumitöihin, jos on sepelvaltimotauti tai muu sydänsairaus. Jos on huono suorituskyky, kannattaa mieluummin teettää lumityöt muilla, eikä olla liian sisukas, Sydänliiton ylilääkäri Mikko Syvänne kertoi aiemmin IS:lle.

Lääkärin mukaan miesten sydän pettää tyypillisesti juuri lumitöissä, renkaiden vaihdossa tai perämoottoria talviteloille laittaessa. Hyväkuntoiset voivat tehdä raskaallakin säällä lumitöitä, mutta silloinkin kannattaa kuunnella omaa kehoaan.

Jos lumi on märkää ja paksua, ei kannata väkisin luoda lumia raivolla, vaan levätä välillä. Muista huolehtia nestetyksestä, puoli litraa tunnissa on sopiva määrä.

Ylläolevalla HS:n videolla fysioterapeutti Maria Viskari Espoon OMT Fysioterapiasta neuvoo, kuinka lumityöt tehdään turvallisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt