Some toimi! Paleleville asunnottomille vyöryi talvivaatteita: ”Kaikki saavat, jotka tarvitsevat”

Julkaistu: , Päivitetty:

Pakkanen
Kodittomien lämpimien vaatteiden tarve sai ihmiset liikkeelle. Nyt kaikille riittää kunnon talvivaatteita.
Hietaniemen asunnottomien palvelukeskukseen on vyörynyt kaksi päivää toppavaatetta sen jälkeen, kun ilmoitus lämpimien vaatteiden välittömästä tarpeesta levisi Facebookissa. Yli 1 000 kertaa jaettu päivitys on saanut kansan liikkeelle.

Palvelukeskuksen vastaava ohjaaja Marja-Liisa Tikka kehuu päivityksen tekijän tehneen hyvän työn, mutta heidän työntekijänsä hän ei Tikan tietojen mukaan ole.

– Olen koko aamun järjestellyt näitä oikeisiin pinoihin. Hyvin on tullut! Meillä kellari tulvii. Näitä on tosi reilusti ja hyviä tavaroita, Tikka riemuitsee.

Nyt on varaa valita

Tällä hetkellä tilanne on niin hyvä, että kodittomat voivat valita, millaisen takin tahtovat.

– Niitä on nyt niin kiva läjä, että melkein asiakas voi valita, minkä ottaa päälleen. Tämä on hieno tilanne.

– Yleensä on, että ota tai jätä. Olisihan se itsellekin tylsää, jos kaupasta takkia haettaessa sanottaisiin niin. Kaikki saavat, jotka tarvitsevat. Ei tarvitse myydä eioota!

Tarvetta on usein myös hanskoille ja pipoille. Niitäkin tuli nyt hyvin.

– Nehän ovat päihteettömiltäkin usein hukassa, Tikka naurahtaa.

Alusvaatteet loppuvat ensimmäisenä

Pysyvästi suurin tarve on silti talvitakkien sijaan sukille ja alusvaatteille.

– Yleensä ensimmäisenä loppuvat alusvaatteet. Kun sellaiset saa, niin niitä annetaan nihkeästi pesuun ja pidetään niin pitkään kuin vain kehtaa pitää. Sukat ovat toinen.

– Paidat ja housut kiertävät hienosti, mutta ihmiset eivät kauheasti kehtaa käytettyjä kalsareitaan lahjoittaa. Nyt näyttää niitäkin olevan. Ei tarvitse huomenna itkeä, että mitä puetaan päälle.

Hietaniemen asukkaista suurin osa on miehiä, naisia on vain kymmenisen prosenttia, joten keskuksessa kaivataan pääasiassa miehistä vaatetta. Naisten vaatteet eivät mene silti hukkaan, vaan Tikka ilmoittaa niistä muihin keskuksiin.

– Kaikki kelpaa ja kaikki kierrätetään ja jaetaan. Ei mitään roskiin heitetä, vaan yritetään löytää sellainen paikka, jonne ne menevät.

Sana kiertämään jos löytyy tarpeettomia kuteita kaapin pohjalta: "Helsingin Hietaniemen asunnottomien palvelukeskus...

Julkaissut Petri Ranta 6. tammikuuta 2016

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt