Inhottaako julkinen vessa? Tämä on pahin asia, joka voi sattua tahraiselle pytylle istumisesta - Terveys - Ilta-Sanomat

Inhottaako julkinen vessa? Tämä on pahin asia, joka voi sattua tahraiselle pytylle istumisesta

Moni välttelee julkisia käymälöitä ellei ole aivan pakko. Aina sitä ei kuitenkaan voi välttää.

5.1.2016 16:23

Toisinaan istujan yllättää ikävästi pöntön muovinen reunus, joka tuntuu tahmaiselta tai pahimmillaan märältä edeltäjän jäljiltä.

Toiset vuoraavat tämän välttääkseen reunan vessapaperilla näkymättömiin, toiset istuvat suoraan. Välillä tilanteeseen voi joutua huomaamattakin, mikä kostautuu märkinä läntteinä pepussa. Mikä on ikävintä mitä voi sattua, jos tahraiselle pöntölle sattuu istahtamaan? Onko pönttöpelko turhaa?

The Preventionin haastatteleman asiantuntijan, mikrobiologi Philip M. Tiernon mukaan edeltäjän pissa esimerkiksi itsessään ei ole haitaksi – ellei sitä joudu omiin käsiin.

Sormista bakteerit kulkeutuvat helposti hyppysissä vaatteisiin, kännykän pintaan ja lopuksi, kyllä, kasvoihin.

Pahimmillaan seuraa vatsatauti tai infektio

Pahimmillaan kylpyhuoneen pinnoilta mukaan tarttuneet bakteerit voivat aiheuttaa flunssan, vatsataudin tai streptokokki-infektion.

– Riskiä voi kuitenkin vähentää tai välttää pesemällä kädet hyvin saippualla ja vedellä vessassa käymisen jälkeen, hän kertaa perusasian.

Muista myös kuivata kädet huolellisesti pesun jälkeen. Lunttaa HUS:n infektiolääkärin vinkit kunnolliseen pesuun täältä.

Bakteerit voivat selvitä minuuteista tunteihin

Sukupuolitaudit sen sijaan eivät legendoista huolimatta tartu tahmaisista tai muuten likaisista pöntöistä. Herpeksen tai klamydian saaminen on Tiernon mukaan erittäin epätodennäköistä, koska esimerkiksi herpesvirus ei pärjää kehon ulkopuolella.

– Eri mikrobeilla on erilaiset kyvyt selvitä. Virukset kuolevat nopeimmin, mutta jotkut bakteerit kestävät minuuteista tunteihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?